Haberler

Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin Toplam Gsmh'sinin Bugün İtibariyle 380 Milyar Doları Aştığını Belirterek, "Bu Büyüme Trendini Sürdürmemiz Halinde Dünyanın Gelişmiş Ekonomilerinde Gördüğümüz Trilyon Dolarlarla İfade Edilen Gsmh Rakamlarına 2015 Sonrasında Türk Ek...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye`nin toplam GSMH`sinin bugün itibariyle 380 milyar doları aştığını belirterek, ¨Bu büyüme trendini sürdürmemiz halinde dünyanın gelişmiş ekonomilerinde gördüğümüz trilyon dolarlarla ifade edilen GSMH rakamlarına 2015 sonrasında Türk ekonomisinin ulaşacağını açıkça ifade edebiliriz¨ dedi.

İstanbul Fuarcılık-ITF tarafından CNR Expo`da düzenlenen 11. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarının (TATEF 2006) açılışında konuşan Şener, hükümetin politikasının özünde, istikrar ve güven ortamının bulunduğunu, istikrar ve güvene dayalı bir ekonomik zeminde firmaların küresel rekabette başarı elde edebileceğine inandıklarını söyledi.

Sürdürülebilir büyüme hızının elde edilmesi, enflasyondan arındırılmış bir ekonomik ortamın oluşturulmasının temel politikaları arasında bulunduğunu ifade eden Şener, ¨Türkiye 18 çeyrektir sürekli yüksek bir büyüme oranı gerçekleştirmiştir¨ dedi. Dün açıklanan büyüme rakamlarına işaret eden Şener, Türkiye ekonomisinin 2006`nın ikinci çeyreğinde yüzde 8,5 oranında büyüdüğünü, bunun 18 çeyrektir yüksek büyüme trendinin aralıksız sürdürüldüğünün göstergesi olduğunu kaydetti. Bakan Şener, ¨2006`nın ilk yarısı itibariyle GSMH`da yüzde 7,5 büyüme yakalanmıştır. Bu, şunu göstermektedir; 2002`de Türk ekonomisi yüzde 7,9 büyüdü. 2003, 2004, 2005`te sürekli yüksek büyümeler gerçekleştirildi. 2002 ve 2005 yılı arasında 4 yıllık dönemde ortalama yıllık yüzde 7,8 büyüyen Türk ekonomisi, bu büyüme trendini 2006 yılında da devam ettirmektedir. 2002`de 182 milyar dolar olan GSMH, bugün itibariyle 380 milyar doları aşmıştır. Bu büyüme trendini sürdürmemiz halinde dünyanın gelişmiş ekonomilerinde gördüğümüz trilyon dolarlarla ifade edilen GSMH rakamlarına 2015 sonrasında Türk ekonomisinin ulaşacağını açıklıkla ifade edebiliriz.¨

Enflasyonunun çift rakamlı dönemden tek rakamlı döneme geçtiği bir zeminde, takım tezgahları sektörüyle ilgili de olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayan Şener, toplam ihracat içinde orta ve yüksek teknolojili imalat sanayi sektörünün payının yükselmekte oluşunun da kendilerini umutlandırdığını belirtti. Abdüllatif Şener, ¨Japonya, Almanya, İtalya, Çin, Tayvan gibi takım tezgahı üretici ülkeler, üretimlerinin yüzde 50`sinden fazlasını ihraç etmektedir. Dünya üretimi 52 milyar dolar civarındadır. En cazip pazarlar hızla kalkınan Doğu Asya, Avrupa, Latin Amerika ve ülkemizdir¨ dedi.

Makine ihracatı bakımından Türkiye`nin en önemli pazarlarını AB ülkeleri, ABD ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerin oluşturduğunu ifade eden Şener, ¨Bu pazarlarda yaşanan daralmaya rağmen ülkemiz makine ihracatının 2002 yılından 2005 yılına kadar yüzde 20`nin üzerinde bir artış göstermesi, özellikle ihracat yapan firmalarımızın teknoloji ve kaliteleri ile de rekabetçi düzeye eriştiklerini göstermektedir¨ diye konuştu.

Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Fatih Bakan da, sektör büyümesinde son yıllarda yaşanan düşüşün YTL`nin aşırı değerli olmasından kaynaklandığını savunarak, ¨2 yıl önceki maliyetlerimiz yüzde 20 artmasına karşın Avro aynı seviyede kalmıştır. Maliyetine satış konumuna geldiğimiz bu dönemde YTL üzerinde baskıların kaldırılıp sektörün önünün açılması gerekmektedir¨ dedi.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, sektörün daha ileriye gitmek için pazarlama sorununu çözmesi gerektiğini kaydetti. 8 hol ve 45 bin metrekare alanda, 17 farklı ülkeden 500 katılımcı firmanın yer aldığı 11. TATEF Fuarı, 17 Eylül tarihine kadar ziyaretçilere açık

olacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title