Haberler

Uluslararası Kurban Sempozyumu

Bayrampaşa Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı İşbirliği ile Düzenlenen 'Tüm Yönleriyle Uluslararası Kurban Sempozyumu', Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Gerçekleştirildi.

Bayrampaşa Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen 'Tüm Yönleriyle Uluslararası Kurban Sempozyumu', Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Kurban ibadeti, ilk kez bir uluslararası sempozyuma taşınırken, konuşma yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, sağlığından şüphe duyulan hayvanların mutlaka yetkililere bildirilmesini gerektiğini söyledi.

Bayrampaşa Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen 'Tüm Yönleriyle Uluslararası Kurban Sempozyumu' ile kurban konusu Türkiye'de ilk kez uluslararası platforma taşındı.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen sempozyuma Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali katıldı. Toplam 40 bilimadamı, uzman ve yöneticinin de yer aldığı sempozyumda, Türkiye'den 31, Almanya, Malezya, Mısır, İngiltere ve Amerika'dan toplam 9 katılımcı bir araya geldi. Sempozyum, Kültür Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği açılış konseri ve protokol konuşmaları ile başladı. 8 ayrı oturum

şeklinde gerçekleştirilen sempozyumda, konu başlıkları "Dini kaynaklar ve kurban", "Tarihi açıdan kurban", "Kurbanın anlamı", "Kurban ve gıda güvenliği", "Sosyal bir fenomen olarak kurban", "Türkiye ve dünyada kurban tecrübesi" ve "Küreselleşme, ekonomi ve kurban" şeklinde sıralandı.

Öncelikle söz alan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, sağlığından şüphe duyulan hayvanların mutlaka yetkililere bildirilmesini gerektiğini söyledi. Bakan Eker, "Bu toplantı, bir ibadetin yerine getirilmesi ve en iyi şekilde yapılması anlamında, dünyanın farklı bölgelerinden gelen uzmanların bu konudaki bakış açılarını ortaya koyması bakımından büyük önem taşıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlarımız dikkatli davranmalı. Veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar kesinlikle yola

çıkarılmamalı. Şehir hayatına geçildikçe insanların ihtiyaçları da farklılaşır. İnsanlar metropollerde yeni görevlerini yerine getirirken, eğer şehir yönetimleri buna uygun tedbirler getirmemişlerse, alt yapı oluşturmamışlarsa, o zaman ciddi sorunlar ve o sorunlar üzerinden de ciddi tartışmalar meydana gelir" dedi. Türkiye'nin 1950'lerden sonra çok büyük kentleşme sürecine girdiğinin altını çizen Bakan Eker, yüzde 99'ı Müslüman olan insanların kırsal kesimden büyük şehre geldiklerinde de dini

ihtiyaçlarıyla birlikte geldiklerini söyledi. Mehdi Eker, "Yakın yıllara kadar bu ihtiyaçlar hep göz ardı edildi. Büyük şehirlerde bu insanlar, ibadetlerini nasıl yerine getirecekleri konusunda valilik ve belediyelerden destek görmediler. Böyle olunca herkes kendi başının çaresine bakmaya çalıştı ve ortaya hepimizin üzüldüğü, tartıştığı, problemli alan meydana geldi" diye konuştu.

"KESİM SIRASINDA HAYVAN REFAHI DENİLEN KAVRAM DİKKATE ALINMALI"

Türkiye'de bir yılda tüketilen etin yüzde 10'unun Kurban Bayramı'nda üretildiğine dikkat çeken Eker, "Türkiye'de 10 milyon büyük, 30 milyon civarında da küçük baş hayvan var. Her yıl 600 bin civarında büyük, 2 milyon civarında da küçük baş hayvan, kurbanda kesiliyor. Tabii bu hayvanların hareketliliği ile bir takım riskler de ortaya çıkıyor. Bu hayvanlar sevk edilirken muhakkak şekilde sağlıklı olduğunun tespit edilmesi, kayıtlı olması ve sevk edilirken kaynağını gösteren belge ve veteriner sağlık

raporunun mutlaka izlenmesi, takip edilmesi, denetlenmesi gerekiyor. Sevk işlemiyle birlikte hayvanların pazarlanması noktasında da, bu hayvanlar Türkiye'nin farklı noktalarından geldiği için yol şartları nedeniyle ağır yorgunluk, stresle karşı karşıya kalıyorlar. Pek çok mikrobik hastalığa açık hale geliyorlar. Pazarlama ve satış noktasında da bunların izlenmesi gerekiyor. Güvenli bir gıda sistemi açısından kurbanlık hayvanların çıkış noktasından, kurban oluncaya ve vatandaşın sofrasına gelinceye kadar tüm

halkaları titizlikle ve dikkatli izlenmeli. Hayvanların gösterilen yerlerde kesilmemesi bu ibadetin haksız bir şekilde eleştirilmesine sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da kurban kesimi nedeniyle yaşanan sıkıntıların azaldığını belirten Bakan Eker, son bir kaç yılda alınan tedbir ve denetimlerle iyi bir yere gelindiğini söyledi. Eker, "İstanbul'da Kurban Bayramı süresince 150 bin civarında büyük, 80 bin civarında da küçük baş hayvan kesiliyor. Ülke genelinde alınan tedbirlerle pazarda satışa sunulan hayvan sayısı yüzde 33'den yüzde 38'e, kurban satış yerlerinde satışa sunulanlar yüzde 38'ten yüzde 43'e yükselirken, kayıt dışı yerlerde satılan hayvan oranı da

yüzde 29'dan yüzde 19'a düştü. Kurban kesimi sırasında hayvan refahı denilen kavram da dikkate alınmalı. Bu konuda belirli kurallara uyulmalıdır" dedi.

Bir soru üzerine, vatandaşlara uyarıda bulunan Bakan Eker, ''Kesinlikle veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar yola çıkmasın, bunlar taşınmasın ve satılmasın. Hayvanların sağlıkları konusunda herhangi bir şüphe olduğunda da vatandaşlarımız, İl Tarım Müdürlüklerine, veteriner hekimlere ve denetimle ilgili birimlere bildirsinler ki, ülkemizde insanlarımıza daha hijyen, gıda güvenliğine uygun kurban kesim işi gerçekleştirmiş olalım'' açıklamasında bulundu.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ise Türkiye'de de kurban kesimi konusunda bazı zorlukların yaşanması ve yapılan yanlışlıklar nedeniyle kurban kesimini üzerlerine aldıklarını söyledi. Küçükali, "İlk defa 2005 yılında Pakistan'da kurban kampanyası gerçekleştirdik. Artık Türkiye'de değil, dünyada standart belirleyen bir kuruluş haline geldik. Kurban etinin paraya çevrilmesine şiddetle karşıyız. Bunun yapılması halinde fakirin evine giden et miktarı azalıyor" dedi.

"İSLAM DİNİNE CAfçlarıyla birlikte geldiklerini söyledi. Mehdi Eker, "YN VEREN BU İBADETİN KENDİSİNİ ASLA TARTIŞMA KONUSU YAPMAYALIM"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez de, şunları söyledi:

"Milletlerin ve toplumların kendilerine özgü anlamlar, semboller ve değerler dünyası vardır. Birkaç yıl öncesine kadar Kurban Bayramı'nda yaşanan manzara ve çıkan tartışmalarla, bu değerler dünyasını anlama ve yorumlamakta zayıf düşüldü. Kurban ibadeti, 3 ilahi dinin kendisinde buluştuğu, Hazreti İbrahim'le başlayan, Hazreti İsmail'le devam eden ve Hazreti Muhammed'le süreklilik kazanan bir dini, manevi, İslami geleneğin adıdır. Sadece bir hayvan kesmekten ibaret değildir. Bizi yaratıcımıza

yakınlaştırmak için yapılan ibadeti yerine getirirken, bizi ondan uzaklaştıracak her türlü davranıştan kaçınalım. İnsana sevgiyi, saygıyı, hayvana şefkati ve merhameti, temizliği asla göz ardı etmeyelim. İslam onuruna yakışır bir şekilde bu ibadeti ifa edelim. Sağda, solda gördüğümüz menfi olaylardan hareketle İslam dinine can veren bu ibadetin kendisini asla tartışma konusu yapmayalım''.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge de, sempozyumla kurban konusunun Türkiye'de ilk kez uluslararası bir platforma taşındığını söyledi. Bürge, "Toplantıda, bugüne kadar çeşitli tartışma ve kamuoyunda yanlış veya eksik bilgilendirmelere sebep olan kurban konusu ele alınıyor. Ayrıca kurbanın toplumsal dayanışmayı sağlayan ve toplumun sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunan yönü de ortaya konuluyor" dedi.

Bugüne kadar çeşitli tartışmalara ve kamuoyunda yanlış veya eksik bilgilenmelere sebep olan kurban konusu, yurt içinden ve yurt dışından araştırmacıların katıldığı sempozyumda ele alındı.

Kurbana ilişkin kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi amaçlayan "Uluslararası Kurban Sempozyumu" ile ayrıca; kurbanın yalnızca dini ibadet olmayıp, toplumsal dayanışmayı sağlayan ve toplumun sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunan yönü de ortaya konuldu. Sempozyumda kurban ibadetinin ifası esnasında yaşanan çeşitli sorunlara dikkat çekilirken, bu sorunlarla yakından ilişkili olan yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve benzeri kurum ve kuruluşların sorunlara ilişkin çözüm önerileri tartışıldı.

Dini, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, edebi, sağlık ve benzeri açılardan kurban konusunun akademik bir bakış açısıyla ele alındığı sempozyum yarın sona erecek.

(İST-EY-EY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title