Haberler

Uluslararası İlaç Firması Roche Hakkında Suç Duyurusunda Bulunuldu

Fahiş fiyata sattığı ilaçlarla devleti 8.2 milyon YTL zarara uğrattığı öne sürülen Roche ilaç firması hakkında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu`na suç duyurusunda bulundu. Roche davasının görüldüğü İstanbul 10`uncu Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderilen e-mail çözümlerinin ardından harekete geçen savcı Okumuş, firmanın Vergi Usul Kanunu’na muhalefet ettiğini, yönetmeliğe aykırı olarak ilaç tanıtımı yaptığını ve usulsuz olarak kendi ilaçlarınının yazılmasını sağladığını iddia ederek gereğinin yapılmasını istedi.

E-maillerin çözümüne ilişkin emniyet tarafından hazırlanan 31 sayfalık raporda, 416 adet e-mailde suç unsuruna rastlandığı belirtilmişti. 6 ayrı başlık altında hazırlanan raporda Roche ilaç firması gibi uluslararası faaliyet gösteren şirketlerin bir çoğunun bulundukları ülkeye vergi vermemek için özel danışmanlık hizmetleri aldıkları, bu danışmanlık hizmeti veren şirketlerin söz konusu şirketlere ¨bulundukları ülkede nasıl vergi kaçırılır¨ sorusundan ziyade ¨vergi vermekten nasıl kaçınılır¨ sorusunun cevabının bulunup verildiği öne sürülmüştü. Raporun devamında ise vergi kaçırma yöntemlerinden birisi olarak hizmet faturalarının kullanıldığı iddia edilmişti. Hizmet faturalarının içeriğine bakıldığında, faturayı düzenleyen ecza deposundan herhangi bir hizmet alınmadığı halde ¨hizmet faturası¨ adı altında fatura düzenleyip ödeme yapıldı gibi gösterildiği, aslında yapılan bu ödeme miktarının karşılıklı anlaşmalı olarak paylaşıldığı öne sürülmüştü. Raporda ayrıca, Roche yönetim kurulunca hazırlanan ¨doktor ve kliniklere yapılabilecek yatırım kalemleri¨ başlıklı listede ilgili yönetmelik ve tanıtım ilkelerinin dışına çıkılarak keyfi bir liste oluşturulduğu ifade edilmişti. Bu malzemelerin doktorların özel muayenehanesine ve şahsına alındığı öne sürülmüştü. İlaç yazma kapasitesi daha yüksek olan doktorlara ¨altın doktor¨ kayıt formu şeklinde formlar düzenlendikleri ve bu doktorlara daha fazla ilgi alaka gösterdikleri belirtilmişti. E-maillerle ilgili raporun davanın görüldüğü İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmesinin ardından Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş harekete geçerek Başbakanlık Teftiş Kurulu’na suç duyurusunda bulundu. Savcı Okumuş, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını istedi. Sağlık Bakanlığı’na yaptığı suç duyurusunda ise hastanelerin baş eczacılarına ve başhekimlerine hediye vererek ihale alındığını, yönetmeliğe aykırı olarak ilaç tanıtımı yapıldığını ve usulsuz olarak kendi ilaçlarının yazılmasını sağladıklarını iddia ederek gereğinin yapılmasını talep etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title