Haberler

Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu"

Kocaeli'ni fetheden ve ilk valisi olan Osmanlı Padişahı Orhan Gazi'nin oğlu Gazi Süleyman Paşa anısına düzenlenen uluslararası sempozyum başladı.

Kocaeli'ni fetheden ve ilk valisi olan Osmanlı Padişahı Orhan Gazi'nin oğlu Gazi Süleyman Paşa anısına düzenlenen uluslararası sempozyum başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesince organize edilen "Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi" konulu sempozyumun açılış töreni, Başiskele ilçesinde bir otelde yapıldı.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, törende yaptığı konuşmada, kültür ve medeniyetlerin kaynak teşkil eden en önemli temel unsurlarının şehirler olduğunu söyledi.

Şehirlere şekil verenlerin de dünya tarihi içerisinde çeşitli dönemlerde, şartlarda ve iklimlerde ortaya çıkan kahramanlar, öncüler olduğunu belirten Turan, "İzmit ve Kocaeli, iki medeniyet içerisinde bulunmuş ve öncü olmayı hak etmiş bir şehirdir. İzmit, Bizansın ilk önemli şehrinden birisi olmuştur." diye konuştu. Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin oğlu Gazi Süleyman Paşa'nın çok iyi eğitim gördüğünü ve doğuştan gelen yeteneklerinin olduğunu anlatan Turan, "İzmit'i fetheden o, ilk Rumeli'ye geçen o. Selanik'te, Bizans ordusunun yardımına koştu ve sayısız fetihler yaptı. İlk Kocaeli valisi oldu. Kocaeli'ye ve İzmit'e yaraşır bir şekilde tarihi bir öncü ve tarihi bir şahsiyet." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ikinci büyük ekonomiye sahip şehri olan İzmit'in sadece bu yönüyle değil, hem yönetimiyle hem imar faaliyetleriyle hem de üniversitesiyle geçmişte olduğu gibi büyük bir kent olma halini istikrarlı bir şekilde sürdürdüğünü belirten Prof. Turan, gaziler, şehitler yurdunu anarken bugünkü gazilerimizi, şehitlerimizi de hayırla ve rahmetle yad ettiklerini sözlerine ekledi.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Gazi Süleyman Paşa ve benzer sempozyumların sayısı ve benzerlerinin çoğaltılması, her bir köşesi kendi tarihimiz ve dünya tarihi açısından çok önemli birikimler ve zenginlikler sunan ülkemizin her bir ilinde örnek alınması ve yapılması gerektiğini vurguladı.

Tarihin bir milletin ortak değerleri olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Tarih, milletin fertlerinin aidiyet hissini güçlendiren ve geliştiren, ortak değerleriyle geleceğe yürüyüşünü belirleyen bir değerler manzumesidir. Tarih, yaşanmışlar üzerinden alınacak dersleri buna bağlı olarak sonuçları ve gelecek yürüyüşümüze değer katacak yaklaşımları da içerir." diye konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da tarihini bilmeyen toplumların geleceklerini inşa edemeyeceklerini dile getirerek, "O yüzden tarihimizi sağlam kaynaklardan çok güzel bir şekilde öğrenerek, geleceğimize yön vermemiz gerekiyor." dedi.

250 akademisyen 210 tebliğ sunacak

Konuşmaların ardından başkanlığını Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Azmi Özcan'ın üstlendiği sempozyumun ilk oturumda İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Feridun Emecen, İpek Üniversitesinden Prof. Dr. Rhoads Murphey ve Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Erhan Afyoncu "Gazi Süleyman Paşa ve Osmanlı Tarihindeki Yeri" konularında birer sunum yaptı. Daha sonra Karaosmanoğlu, sempozyuma katkı sağlayanlara ve panelistlere birer plaket verdi.

Sempozyuma AK Parti Kocaeli milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Zeki Aygün, Okçular Vakfı Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Sadettin Hülagü, çok sayıda tarihçi ve akademisyen ile ilgililer katıldı.

Öte yandan sempozyum boyunca Osmanlı okçularına ait önemli ritüellerin anlatılacağı ok yapım standını gezecek vatandaşlara ok yapımının incelikleri anlatılacak. Ayrıca Başbakanlık Osmanlı Arşivi tarafından hazırlanan "Osmanlı Kuruluş Dönemi Belgeleri" ile "Süleyman Paşa Camisinin (Orhan Camisi) Serüveni" konulu sergiler gezilebilecek.

Sempozyum 27 Mart'ta sona erecek ve 80 üniversite ile 19 ülkeden 250 akademisyen tarafından sunulacak 210 tebliğ, "Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi" adıyla kitaplaştırılacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kocaeli Üniversitesi Süleyman Paşa Orhan Gazi Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title