Haberler

UAEA Başkanı Grossi, İran'la sorunların giderilmesi için yeni yönetimle diyaloğun önemini vurguladı

Güncelleme:

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, İran ve Ajans arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve mevcut sorunların çözümü için Tahran'daki yeni yönetimle diyaloğun önemine işaret ederek, bu doğrultuda İranlı üst düzey yetkililerin Viyana'ya geleceğini,...

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, İran ve Ajans arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve mevcut sorunların çözümü için Tahran'daki yeni yönetimle diyaloğun önemine işaret ederek, bu doğrultuda İranlı üst düzey yetkililerin Viyana'ya geleceğini, kendisinin yakın bir tarihte bu ülkeye ziyarette bulunacağını söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Grossi, Tahran'a dün gerçekleştirdiği ziyaret ve bu ülkedeki yeni yönetimle yapacağı görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Grossi, İran ve UAEA arasında iş birliğinin geliştirilmesi ve mevcut sorunların çözüme kavuşturulması için Tahran'daki yeni yönetimle diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, açık bir şekilde sorunların ele alınması için tarafların birbirini dinlemesinin önemli olduğunu ifade etti.

Ajansın İran'ın nükleer programına yönelik doğrulama ve gözlem faaliyetlerine ilişkin bilgi akışını sağlayan ekipmanlara erişimde yaşanan sorunların bu alandaki çalışmaları ciddi oranda tehlikeye attığının altını çizen Grossi, dünkü Tahran ziyaretinde bu hususun ele alındığını dile getirdi.

Grossi, başkent Tahran'da İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami ile yaptığı görüşmede bu ülkenin nükleer faaliyetlerini doğrulama ve gözlem çalışmaları için gerekli olan ekipmanların kurumun müfettişleri tarafından bakıma alınması ve kamera gibi kayıt cihazları için hafıza kartlarının yenilenmesi hususunda fikir birliği sağlandığını ifade etti.

İran ve UAEA arasında karşılıklı ziyaretler

Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve iş birliğinin daha iyi bir boyuta taşınması için diyaloğun gerekliliğine işaret eden Grossi, "Gelecek hafta Viyana'da gerçekleştirilecek UAEA Genel Konferansı'na katılmak üzere İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İslami buraya gelecek ve kendisiyle görüşeceğim. Ayrıca dünkü görüşmede Tahran'a yakın bir tarihte tekrar ziyaret gerçekleştirmem hususunda anlaştık. Henüz tam tarihi belli değil, büyük olasılıkla İslami'nin ziyaretinden hemen sonra olacak." şeklinde konuştu.

"Dört yere ilişkin gerekli açıklama yapılmaması endişeye yol açıyor"

Grossi, İran'da henüz çözüme kavuşturulmamış sorunlara da değinerek, 4 noktada nükleer faaliyet ya da nükleer maddelerin bulunduğuna yönelik saptamaların yapıldığını, İran'ın söz konusu 4 yere ilişkin Ajansın yönelttiği soruları yanıtlamadığını yineledi.

Başkan Grossi, "İran'da bildirilmeyen yerlerde nükleer malzemenin bulunduğundan ve bu nükleer malzemenin mevcut konumlarının Ajans tarafından bilinmediğinden derin endişe duyuyorum. İran tarafından Ajansa bildirilmeyen dört yerle ilgili olarak yukarıda belirtilen güvenlik denetimiyle ilişkili konuların yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen bir çözüme kavuşturulmaması daha da fazla endişeye yol açıyor." dedi.

İran'ın, Ajansın sorularına gerekli bilgi ve belgelerle cevap vermesi ve bu durumun daha fazla gecikme olmaksızın açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Grossi, "Güvenlik hususunda yapılan açıklamaların doğruluğu ve eksiksizliği ile ilgili Ajansın sorularını İran'ın açıklığa kavuşturmakta ilerleme kaydetmemesi, kurumun İran'ın nükleer programının barışçıl doğasına dair güvence sağlama yeteneğini ciddi şekilde etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Avusturya Viyana İran Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title