Haberler

Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamuoyunda "Sivas Davası" olarak bilinen davayla ilgili yurt dışında olan sanıklarının Türkiye tarafından istendiğini hatırlatarak, "Burada Türkiye'yi töhmet altında bırakmaya kimsenin hakkı yok." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamuoyunda "Sivas Davası" olarak bilinen davayla ilgili yurt dışında olan sanıklarının Türkiye tarafından istendiğini hatırlatarak, "Burada Türkiye'yi töhmet altında bırakmaya kimsenin hakkı yok." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesine devam ediliyor.

Tasarının, "Türkiye'nin iade talepleri ve şartları" başlıklı 22. maddesi üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, "Sivas Davası"nın 23 yıldır devam ettiğini anımsatarak, bu davanın sanıklarından 15'inin yurt dışında bulunduğunu, söz konusu kişilerin 22 yıldır Türkiye'ye iadesinin sağlanamadığını savundu.

Sarıhan, "Şimdi bu yapacağımız yeni düzenlemenin, buna olanak verip vermeyeceği konusunda da ciddi kaygılar taşıyorum." görüşünü ileri sürdü.

"Sivas Davası" sanıklarından Cafer Erçakmak'ın yıllarca arandığını, Almanya ve Fransa'nın, "Ellerine eksik bilgi ve belge ulaştığı" gerekçesiyle bu kişiyi iade etmediğini öne süren Sarıhan, "Sonuçta, Cafer Erçakmak sözde ölü olarak tabutuyla cenazesiyle Sivas'a geldi, Sivas'ta gömüldü. Biz gittik, mezarını açtırdık ve onun o olup olmadığını araştırmak zorunda kaldık." diye konuştu.

Sarıhan, "Vahit Kaynar, yasal süresi içinde iadesi istenmediği için iade edilmedi. Bunların elbette ki düzeltilmesi gerekiyor. Şu anda 3 kişiyle ilgili dava yürüyor, 3'ü hakkında da yurt dışından getirtilmeleri konusunda defalarca yazışma yapılıyor." şeklinde konuştu.

"Eksik bilgi, belge yok, kırmızı bülten çıkarılmış"

Adalet Bakanı Bozdağ da tasarının 22. maddesinde bahsedilen konunun, Türkiye'nin iade talepleri ve şartlarını içerdiğini belirterek, "Şimdi bu Sivas Davası diye kamuoyundaki meşhur davayla ilgili yurt dışında olan sanıkların tamamı, Türkiye tarafından istenmiş." ifadesini kullandı.

İade isteminde bulunulan sanıklar ile ilgili Bozdağ, şu bilgileri verdi:

"Vahit Kaynar, Polonya'dan istenmiş. Polonya'da bulunmaması nedeniyle reddedilmiş. Daha sonra Almanya'dan istenmiş, Almanya da yeterli şüphenin tespit edilemediği gerekçesiyle bunun iadesi talebini reddetmiş. Ethem Ceylan'ın, Almanya'dan iadesi talep edilmiş. Almanya, şahsın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olmuş olması nedeniyle iade talebini reddetmiş. Yine Adem Bayrak ile ilgili talebi, Almanya, karara askeri hakimin iştirak etmesi ve bunun AİHM içtihatlarına göre adil yargılanma ilkesine ters olduğu gerekçesiyle reddetmiş. Adem Ağbektaş ise mülteci statüsü verildiği için Almanya reddetmiş."

Bakan Bozdağ, "Burada Türkiye'yi töhmet altında bırakmaya kimsenin hakkı yok. Türkiye, bunların hepsinin iadesini talep etmiştir ama ilgili ülkeler, iade edip etmemeleri, onların takdirinde olan bir konudur. Bu konudaki taleplerimize olumsuz cevap vermişler ama kırmızı bülten bunlarla ilgili halen varlığını da korumaktadır." diye konuştu.

Söz konusu maddeye göre, Türkiye'nin, milli güvenliğinin veya uluslararası ilişkilerinin zarar görmesi ihtimali halinde iade istemeyebileceğini vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Ama bunun 93 yıllık Cumhuriyet döneminde bir tane uygulaması yoktur. Sanki bunlar istenmeyecekmiş gibi bir algı doğru değil. İstenmiş zaten. Bundan sonra da ihtiyaç kolay kolay olacağını zannetmiyorum çünkü Türkiye, vatandaşlarını egemenlik hakkı gereği her zaman isteyecektir. Bunları yargılamak ve ceza aldıysa cezasının Türkiye'de infazını sağlamak için her yolu, her vatandaş için denemiştir, yasal olmak kaydıyla. Bundan sonra da deneyecektir."

Davanın sanıklarından Cafer Erçakmak hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan kırmızı bülten çıkarıldığını ve İnterpol tarafından bu kişinin arandığını hatırlatan Bozdağ, "Kırmızı bülten, adresi bilinmeyen kişilerle ilgili çıkar. İade ise bulunduğu adres belli olan kişilerle ilgili çıkarılıyor. Cafer Erçakmak ile ilgili eksik bilgi, belge verdiği için Türkiye'nin talebi reddedilmiş değildir, bulunamadığı için böyle herhangi bir cevap verilememiştir, bir cevap da yok. Daha sonra da vefat etmiştir Cafer Erçakmak ve dosya düşmüştür. Eksik bilgi, belge yok, kırmızı bülten çıkarılmış." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Politika

Bekir Bozdağ Almanya Türkiye Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title