Haberler

Uluslar Arası Gaziantep Araştırmaları Sempozyumu

Gaziantep Üniversitesi (Gazü) Tarafından Düzenlenen ve 2 Gün Sürecek Uluslararası Gaziantep Araştırmaları 'Sözlü Kültür, Dil ve Edebiyat' Sempozyumu Başladı.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek Uluslararası Gaziantep Araştırmaları 'Sözlü Kültür, Dil ve Edebiyat' Sempozyumu başladı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan GAZÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, "Tabiat bile kültürü ve medeniyetleri üzerini toprakla örterek yok olmasına engel oluyor, kültürleri koruyor" dedi.

GAZÜ'nün 21 yıl önce kurulduğunu ifade ederek üniversite hakkında bilgi veren Ekinci, GAZÜ'nün mühendislik fakültesiyle kurulması ve İngilizce olarak eğitim vermesinin özellikle son yıllarda üniversite- sanayi işbirliği konusunda yürüttüğü pilot çalışmayla diğer üniversitelere örnek oluşturabileceğini söyledi.

Gaziantep'in 5 bin yıla yakın tarihi olan bir yerleşim merkezi olduğuna değinen Ekinci, "Günümüze kadar hiçbir medeniyet kendisinden önceki medeniyetin izlerini silememiştir. Hatta onlardan etkilenerek yeni bir kütür oluşturmuştur. Tabiat bile kültür miraslarını insanoğlunun elinden kurtarmak için üzerini toprakla örterek saklamıştır. Onları toprağın altında koruyarak gelecek nesillere taşımıştır. Bu sempozyumda yapılacak bildirililerde geleceğe miras olarak kalacaktır" dedi.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Karaman ise sempozyum hakkında bilgi verdi. Gaziantep'in sanayisinin ve yemeklerinin dışında da kültürüyle, tarihiyle, diliyle bilimsel inceleme ve araştırmalara konu olacak özelliklerinin bulunduğunu belirten Karaman, sempozyumun amacının bugüne kadar dağınık olarak değişik organlar tarafından ortaya konulan, Gaziantep'in kültürü, dili, edebiyatı ve diğer özelliklerinin bu sempozyumda tartışılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Oturumların edebiyat fakültesi salonlarında gerçekleştirilecek sempozyumda 75 bildiri sunulacağını kaydeden Karaman, bu bildirilerin 55'inin il dışından gelen araştırmacılar tarafından 20'sinin ise Gaziantepli ve Gaziantep'in yakın çevreden gelen araştırmacılar tarafından sunulacağını belirtti. Eş zamanlı olarak 3 ayrı salonda toplam 6 oturum gerçekleştirileceğini de ifade eden Karaman, bildiri konularını ise şöyle sıraladı:

"Sözlü kültür, halk edebiyatı, Gaziantep masalları ve efsaneleri, mutfak kültürü, halk oyunları, yöresel oyunlar, yörenin yetiştirdiği aşıklar, Gaziantepli divan şairleri Gaziantepli Ayni, Hasip Durri, atasözleri ve deyimleri, Gaziantep'in yetiştiği şair ve yazarlar, Lütfiye Aydın, Ahmet Ümit, Ülkü Tamer, Gaziantep'in yetiştirdiği tanınmış bilim insanları ve araştırmacılar Ömer Asım Aksoy, Vedat Kutlar ile Türk dili edebiyatındaki yeni yaklaşımlar ve yenilikler anlatılacak. Sempozyumda sunulan Gaziantep'in dil, edebiyat, kültürüyle ilgili yapılan çalışmalarla bilim dünyasına yeni açılımlar, konuyla ilgili yeni bilimsel veriler sunulacaktır." Açılış sonrasında, sempozyumun 1. oturumu Fen-Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda başladı.

Prof. Dr. Hasan Karaman’ın başkanlık ettiği sözlü kültür, dil ve edebiyat konulu sempozyumun birinci oturumuna konuşmacı olarak katılan Kamil Veli Nerimanoğlu, Türkçe'nin Öğretilmesinde Şema ve Görsel Malzemelerin Rolü, Alev Sınar Uğurlu, Ülkü Tamer'in Alleben Öyküleri ve Gaziantep, Bülent Ağcabay ise Gaziantep Kültürü ve Sosyal Yaşamında Kahvehanelerin Etkileri "Tahmis ve Kırkayak Kahvehaneleri" konularında bildiri sundular.

(SMR-OÇ-Y) 10.04.2008 14:43 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title