Haberler

Ulusal Marker Denetiminin Sonuçları "İyi"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (Epdk) Koordinasyonunda, Türkiye Genelinde 18 Şehirde, 72 Adet Akaryakıt Depolama ve Biyodizel Üretim Tesisinde Yapılan Ulusal Marker Denetimlerinde, Sonuçlar Sevindirici Çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinasyonunda, Türkiye genelinde 18 şehirde, 72 adet akaryakıt depolama ve biyodizel üretim tesisinde yapılan ulusal marker denetimlerinde, sonuçlar sevindirici çıktı.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 8 Haziran tarihinde, EPDK koordinasyonunda, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Kırıkkale, Gaziantep, Hatay, Mersin gibi 18 şehirde, 72 adet akaryakıt depolama ve biyodizel üretim tesisinde Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinden oluşan 91 denetim elemanı tarafından, piyasaya sunulacak benzin, motorin ve biyodizelde 'mevzuatta öngörülen şart ve miktarda ulusal marker bulunup bulunmadığı' denetlendi.

Denetim sonuçları bugün itibariyle EPDK'ya ulaşırken, tüm sonuçlarda ulusal marker seviyeleri geçerli çıktı.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, konuyla ilişkin yaptığı değerlendirmede, ulusal marker uygulamasının geldiği aşamada denetim sonuçlarının olumlu çıkmasından ve sektör tarafından başarılı ile uygulanmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Bu durumun hem ulusal markerin ülke çapında başarı ile uygulandığı, hem de sektörün teknik ve idari olarak ulusal marker sistemine uyum gösterdiği anlamına geldiğini belirten Günay, ''Başta TÜPRAŞ ve akaryakıt dağıtım şirketleri olmak üzere ulusal marker uygulamasını başarı ile gerçekleştiren tüm şirketlere, TÜBİTAK'a ve Kurumumuz adına denetimleri özveri ile gerçekleştiren tüm Kurumlara ülkemiz ve sektörümüz adına teşekkür ediyorum'' dedi.

Açıklamada, 1 Ocak 2007 tarihinden bugüne, Türkiye çapında dolaşıma giren akaryakıt gümrük girişinde, rafinerilerin çıkışında satışa sunulmadan önce ulusal marker ile işaretlendiği hatırlatılırken, böylece akaryakıt kaynağı tespit edilerek piyasada teknik düzenlemelere aykırı, kaynağı belli olmayan, kaçak akaryakıt kullanımının engellendiğini ifade edildi.

Bu kapsamda TÜBİTAK tarafından bugüne kadar TÜPRAŞ rafinerilerine 53 bin 566 ve dağıtım şirketlerine 28 bin 626 litre olmak üzere 82 bin 192 litre ulusal marker teslim edildiğine işaret edilen açıklamada, ''Bu marker ile yaklaşık olarak TÜPRAŞ tarafından 4 milyon 975, dağıtım şirketleri tarafından 2 milyon 320 bin ton olmak üzere toplam 7 milyon 295 bin ton akaryakıt işaretlenmiştir'' denildi.

Açıklamada, uygulamanın geldiği aşamada periyodik denetimlerin yanında, Türkiye çapında eş zamanlı olarak tesislerde ani denetimler de yapıldığı belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title