Haberler

Ulusal Deprem Konseyi'nin Lağvedilmesi TBMM Gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Ulusal Deprem Konseyi'nin, "Uygulama Alanı Kalmadığı" Gerekçesiyle Lağvedilmesini Bir Soru Önergesiyle Meclis'e Taşıdı. Karademir, Başbakan Erdoğan'a, "Konseyin Lağvedilmesinin Dünya Bankası Başta Olmak Üzere Yurt Dışından Sağlanan Finansal Kaynakların Kullanılmasıyla Bir İlgisi Var mı" Diye Sordu.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Ulusal Deprem Konseyi'nin lağvedilmesinin "Dünya Bankası başta olmak üzere yurtdışından çok sayıda kuruluştan sağlanan finansmanın kullanılmasıyla bil ilgisinin olup olmadığını" sordu.

Karademir, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, 17 Ağustos depreminden sonra, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, depremle ilgili politika ve stratejiler üretilmesi ve depremle ilgili çalışmaların bilim adamları tarafından koordine edilmesi amacıyla oluşturulmuş olan Ulusal Deprem Konseyi'nin(UDK), "uygulama alanı kalmadığı" gerekçesiyle 6 Ocak 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir genelge ile lağvedilmesini tartışmaya açtı.

KONSEY ÜYELERE BİLDİRİLMEDEN LAĞVEDİLDİ

Karademir, yüzde 98'i deprem kuşağında olan Türkiye'de, "deprem zararlarını azaltacak, bu konuda yol gösterecek, yasalara yön verecek bir kurumun" konsey üyelerine dahi haber verilmeden lağvedilmesinin, "Dünya Bankası başta olmak üzere, bir çok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan ve afet zararlarının azaltılması ve afetlere hazırlık konularını da içeren finansal kaynakların kullanılmasından" kaynaklandığının iddia edildiğini belirtti.

Karademir önergesinde, Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi(MEER) 505 milyon ABD dolar bütçeli, Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi(TERRA) 410 milyon Euro bütçeli, Marmara Depremi Rehabilitasyon Programı(MERP) 20 milyon Euro bütçeli- hibe ve İstanbul Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum hazırlık Projesi(İSMEP)310 milyon Euro'luk bütçeli gibi projelerin, Türkiye'nin borçlandırılması ile sağlanan finansmanla yürütülmekte olduğunu vurguladı. Finansmanı Dünya Bankası'ndan sağlanan 310 milyon Euro'luk bütçeye sahip İSMEP projesinin hazırlanması sırasında, Ulusal Deprem Konseyinin görüşlerinin alınmadığını da belirten Karademir, "İSMEP projesinin hazırlanması ve hangi çalışmaların yapılacağına ilişkin alınacak kararların, bu konuda yetkin olmayan Başbakanlık Proje Uygulama Birimi (PUB) tarafından alındığı iddiaları doğru mudur? Ülkemizin borçlanarak sağladığı söz konusu finansmanla yürütülen projelerin, konularında yetkin olmayan firmalara verildiği ve ülke kaynaklarının heba edildiği iddiaları doğru mudur?" sorularına yanıt istedi.

Karademir İSMEP projesi başta olmak üzere diğer projeleri alan firmaların da açıklanmasını isterken, Erdoğan'a, "UDK'nin lağvedilmesinin, iddia edildiği gibi Dünya Bankası başta olmak üzere, bir çok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan finansal kaynakların kullanılması ile bir ilgisi var mıdır" sorusunu yöneltti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title