Haberler

Uludere'deki Olayda Ölenlere Hakeret Edilmesi Davası

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki olayda hayatını kaybeden kişilere hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan TFF hakemlerinden Çınarlı hakkında verilen "gazete ilanıyla özür dileme ve 1 yıl boyunca hümanizm konulu 24 kitap okuma" cezasının gerekçeli kararı açıklandı Uludure Sulh Ceza Mahkemesi kararında, "Kitap okumak ceza olarak değerlendirilmeyecek kadar önemli bir husustur.

Uludere olayında hayatını kaybeden kişilere Twitter üzerinden hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) hakemlerinden Ümit Çınarlı hakkında verilen "gazete ilanıyla özür dileme ve 1 yıl boyunca hümanizm konulu 24 kitap okuma" cezasının gerekçeli kararı hazırlandı.

Şırnak Baro Başkanlığının suç duyurusunun ardından Uludere Sulh Ceza Mahkemesince açılan davada Çınarlı'ya verilen "kitap okuma ve özetini çıkarma, mağdur aileler, Uludere halkı ve Türkiye'den özür dileme mesajının gazete ve kendi Twitter hesabından paylaşmasına" ilişkin cezanın gerekçesi açıklandı.

Uludure Sulh Ceza Mahkemesinin 11 sayfalık kararında, "Kitap okumak ceza olarak değerlendirilmeyecek kadar önemli bir husustur. Bu sebeplerle kitap okumanın bir ceza olarak algılanması yerine iyiye ve doğruya ulaşmak için kişiye verilmiş bir ödül olarak algılanması yerinde olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kararda, kitap okuma, insanın bilgisini artıran, düşünce dünyasının derinliklerine inerek tüm yaşam biçimini, maddi ve manevi boyutunu etkin bir şekilde değiştiren ve geliştiren bir araç olarak görüldü.

Bu durumun sağlanması için alanında uzman, objektif ve doğru kaynaklardan kitapların okuması gerektiği vurgulanan kararda şöyle denildi:

"Ülkemizde kitap okuma oranının ne kadar düşük olduğu, insanların bilgiden ziyade genel, sorgulanmış, üstünkörü hayat görüşlerine göre fikir edinmeleri ve bunları mutlak gerçeklikmiş gibi savunmaları büyük problemlere yol açmaktadır. Tüm bunlar hayatta yaşanılan birçok zorluğun en temelini oluşturmaktadır. Kitap okumak ceza olarak değerlendirilmeyecek kadar önemli bir husustur. Bu sebeplerle kitap okumanın bir ceza olarak algılanması yerine iyiye ve doğruya ulaşmak için kişiye verilmiş bir ödül olarak algılanması yerinde olacaktır."

"Sanığın hümanizm bilgisi zayıftır"

Kararda ayrıca, sanığın hümanizm bilgisinin zayıf olduğu, hayata ve insanlara daha hoşgörülü bir çerçeveden bakması gerektiği ifade edildi.

Sanığın insan hakları alanında daha çok bilgi edinmesi gerektiği ifade edilen kararda şu değerlendirme yapıldı:

"Türkiye'de yaşayan farklı etnik, siyasi ve kültürel gruplara karşı ayrımcılaştırma ve ötekileştirme yapılmamasının öğrenmesi gerektiğinden, sanığa belirli konularda kitap okumak şeklinde yükümlülük yüklenmesine karar verilmiştir. Sanığın yazdığı yazı özellikle 34 kişinin ailelerine ve genelde Türkiye'yi yaraladığından bunun bir nebze tamiri için sanığa 'gazeteye özür ilanı vermek' şeklinde yükümlülük yüklenmiştir."

28 Aralık 2013 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu hakemlerinden Ümit Çınarlı kişisel Twitter hesabından  "Hümanizm köpekliktir, Uludere'deki katırlara üzülün bence" şeklinde tweet atmasının ardından Şırnak Baro Başkanlığı tarafından Uludere Sulh Ceza Mahkemesine Çınarlı hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Uludere Twitter Şırnak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title