Haberler

Uludağ Milli Parkı'nın Sınırları... -Doğader Yönetim Kurulu: -"anıtlar Kurulunun Uludağ'ı Sit Alanı İlan Eden Kararının Geliştirilerek, 'Otel ve Tesislerin Arıtma Tesisi Yapılması Koşuluyla Korunması' Maddesinin Kaldırılmasını Talep Ediyoruz"

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (Doğader) Yönetim Kurulu, Anıtlar Kurulunun, Uludağ'ı Sit Alanı İlan Eden Kararının Geliştirilerek, "Otel ve Tesislerin Arıtma Tesisi Yapılması Koşuluyla Korunması" Maddesinin Kaldırılmasını Talep Ettiklerini Bildirdi.

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu, Anıtlar Kurulunun, Uludağ'ı SİT alanı ilan eden kararının geliştirilerek, ''Otel ve tesislerin arıtma tesisi yapılması koşuluyla korunması'' maddesinin kaldırılmasını talep ettiklerini bildirdi.

DOĞADER Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Uludağ Milli Parkı sınırlarını daraltan Bakanlar Kurulu kararına karşı açılan davada Danıştay 10. Dairesinin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.

Koruma altındaki doğal alanların, İngiltere'de yüzde 21, Almanya'da yüzde 25, Danimarka'da yüzde 35'e ulaşırken, Türkiye'de sadece yüzde 1'de kaldığı belirtilen açıklamada, Türkiye'deki birçok milli parkın, Milli Parklar Yasası'na rağmen kirlilik ve kaçak yapılaşmayla boğuştuğu ifade edildi.

Uludağ'da kurulu 15 otel ve 12 kamu konaklama tesisinin tümünün kaçak olduğu iddia edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bakanlar Kurulu, 13 Şubat tarihli kararıyla Uludağ Milli Parkı sınırlarındaki 1. ve 2. Gelişim Bölgeleri ve içinde Sarıalan'ın da olduğu bin 600 hektarlık alanı, milli park sınırlarından çıkarmıştı. DOĞADER ve Bursa'daki diğer doğadan yana örgütlerin tepkisi sonucu bu karar, yalnızca Uludağ'da 'Oteller Bölgesi' olarak anılan bölgeyi kapsayacak biçimde 300 hektara düşürüldü. Bu gelişmeler üzerine DOĞADER, Bursa Barosu ve bir grup Bursalı ile birlikte Uludağ Milli Parkı sınırlarını daraltan Bakanlar Kurulu kararının iptali için 5 Nisanda dava açtı.

Bugün gelinen noktada, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, tüm bu hukuksuzlukları kaldırmasa da bundan sonraki çalışmalarımızda ışık tutacaktır. Son olarak, Anıtlar Kurulunun Uludağ'ı SİT alanı ilan eden kararının geliştirilerek, 'Otel ve tesislerin arıtma tesisi yapılması koşuluyla korunması' maddesinin kaldırılmasını talep ediyoruz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title