Haberler

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Itf Toplantısını Değerlendirdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Dünya Taşımacılık Alanında Türkiye'nin Durumunun Güçlendiğini Söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dünya taşımacılık alanında Türkiye'nin durumunun güçlendiğini söyledi.

Uluslararası Taşımacılık Forumu'na (ITF) katılmak üzere Almanya'nın Leipzig kentinde bulunan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, forumda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, "Bu uluslararası bir platform. Çok keskin vaatler ve anlaşmaların ortaya konmasını beklemek mümkün değil. Bizim yaptığımız küreselleşmenin taşımacılık sistemine olan etkileri. Bu tema işlenecek. Bu maksada ilişkin teknik düzeyde çeşitli toplantılar yapılacak. Daha sonra da seneye bu vakitlerde, sivil toplum örgütleri temsilcileri, sektör temsilcileri ile üye ülkelerin üst düzey temsilcilerinin katıldığı paneller ve seminerlerle bu konu enine boyuna tartışılacak. Türkiye katılımcılar arasında önemli bir yer tutuyor. Bunun sebebi de uluslararası taşımacılıkta son birkaç yılda yapmış olduğumuz çalışmalardır. Hem çok taraflı geçiş belgeleri, hem de ikili kotaların kaldırılması ve geçişlerin kolaylaştırılmasında çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu bizim dünya taşımacılık alanındaki durumumuzu da güçlendirmiş oldu" dedi. Forumun bu yılki temasının iklim değişimi ve enerji ile taşımacılık arasındaki ilişki olduğunu aktaran Yıldırım, "Taşımacılık dolayısıyla araçların yaktığı yakıtlardan çıkan gazlar, enerji tüketirken barajlarda kullandığımız jeneratörler havayı kirletiyor. Havaya verdiğimiz her türlü gaz iklim değişikliğine neden oluyor. Forum boyunca İşte bu konular enine boyuna tartışılacak" diye konuştu.

TÜRKİYE 2008-2009 DÜNYA TAŞIMACILIK FORUMU BAŞKANI Türkiye'nin 2008-2009 döneminde Dünya Taşımacılık Forumu başkanlığını devralacağını söyleyen Yıldırım, "Kapanış toplantısında 2008-2009 için Dünya Taşımacılık Forumu'nun başkanlığını Finlandiya'dan devralacağız. Bu iki günlük toplantı münasebetiyle bir çok ülkeyle de taşımacılıkla ilgili konularda muhataplarımızla görüşme imkanı bulduk. Ukrayna, Litvanya, Yunanistan, Rusya, Almanya ve diğer ülkelerin ilgili bakanlarıyla da birebir görüşme ortamı yakalamış olduk. Hem ikili ilişkilerimiz, hem de uluslararası iklim değişiklikleriyle ilgili uygulanması gereken politikalar üzerine de konuşma fırsatı bulduk. Ortaya çıkan 2 farklı görüş var. Bir görüş, dünyada sanayileşmenin ve büyümenin yavaşlatılması gerektiğini söylüyor. Böylece dünyada dengenin sağlanabileceğini ileri sürüyor. Bir kesim de 'bunlar geçerli yollar değil, yapılması gereken daha çevre dostu yakıt kullanacak araçların üretilmesidir' diyor. Gerçekçi olmak gerekirse, çok kısa vadede ümit verici bir gelişme gözükmüyor. Çünkü gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerin bu konudaki fikirlerinde bir birliktelik yok. Afrika, yahut daha az gelişmiş ülkeler temel ihtiyaçlarını sağlamayı büyük öncelik olarak öngörüyor. Gelişmiş ülkeler ise hava kirliliğini, küresel ısınmayı önlemek için alına tüm kararlara bütün ülkelerin uyması gerektiğini ifade ediyor" açıklamasında bulundu.

(SE-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title