Haberler

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un Avrupa'yı Diğer Merkezlere Bağlayan 2 Kıta Üzerinde Kurulu Olduğunu Bu Nedenle de Dünya Denizcilik Başkenti Olmayı Çoktan Hak Ettiğini Söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un Avrupa'yı diğer merkezlere bağlayan 2 kıta üzerinde kurulu olduğunu bu nedenle de dünya denizcilik başkenti olmayı çoktan hak ettiğini söyledi.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ''Türk Denizcilik Zirvesi''nin açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de denizciliğin gelişmesi için akaryakıtta ÖTV'nin kaldırıldığını, gerek bayrak devleti gerekse liman devleti olarak uluslararası standartlara uygun denetim sistemlerini geliştirip yeterli sayıda uzman eleman yetiştirdiklerini söyledi. Denetimler sonucunda kara listeye alınan Türk gemilerinin kara listeden gri listeye girdiğini, bundan sonra da beyaz listeye girmeyi

hedeflediklerini belirtti. 2002 yılında alıkonulan Türk gemisi sayısının 160 olduğunu, bu rakamın geçen yıl 42'ye düştüğünü söyleyen Yıldırım, gemi ve yat inşa ve yan sanayisinin bütünsel bir plan içinde geliştirilmesi amacına yönelik olarak ''Türkiye Tersaneler Master Planı''nın hazırlandığını ifade etti Yıldırım, "Dünya gemi inşa sanayi son 3 yılda yüzde 89 büyürken ülkemizin gemi inşa sektörü aynı dönemde yüzde 360 büyümüştür'' dedi.

"İSTANBUL, AKTİF BİR DENİZCİLİK MERKEZİ OLACAK"

İstanbul'un Avrupa'yı diğer merkezlere bağlayan 2 kıta üzerinde kurulu olduğunu bu nedenle de dünya denizcilik başkenti olmayı çoktan hak ettiğini söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti. ''Türk denizcilik sektörünün çok büyük bir kesiminin konuşlandığı bu eşsiz tarihi şehir İstanbulumuzun, aktif bir denizcilik merkezi haline getirilmesi için çalışıyoruz. Avrupa'yı diğer merkezlere bağlayan 2 kıta üzerinde kurulu dünya kenti İstanbul, dünya denizcilik başkenti olmayı çoktan hak etti. Bu toplantılar

bunun açık göstergesidir.''

"TÜRKİYE, DENİZCİ BİR ÜLKE OLMAYA DOĞRU İLERLİYOR"

Türkiye'nin, giderek aldığı kararlar ve uyguladığı politikalarla bir denizci ülke olma yönünde kararlı adımlarla ilerlemekte olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ayrıca ülkemiz denizcilik alanında AB'ye en uyumlu sektör konumuna yükselmiştir. Diğer bazı ülkeler gibi Türkiye'nin de uluslararası gemi sicili ve ulusal gemi sicili olmak üzere 2 sicilinin mevcut. Taşımacılığın 7 denizde başarıyla sürdürülmesinin en önemli hedeflerden olması gerekmektedir" diye konuştu.

(CİN-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title