Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Turçinov, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ve Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz ile görüştü.

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile görüştü. Görüşme sırasında, Ukrayna'daki son durum ve Kırım'da meydana gelen olaylar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Ukrayna parlamentosu basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un da hazır bulunduğu görüşmede konuşan Turçinov, Ukrayna'nın krizden çıkmasına yönelik belirli programlarının olduğunu kaydederek, ayrıca IMF ile işbirliğini de yeniden aktif diyalog içerisinde olduklarını ifade etti. Turçinov, Ukrayna'daki durumun istikrara kavuşması yolunda Rusya'nın Kırım'daki saldırganlığının engel olduğunu kaydederek ancak uluslararası toplumun Budapeşte Memorandumu çerçevesinde Ukrayna'yı saldırganla tek başına bırakmayacağını ve ABD ve İngiltere'nn bu memorandum ile Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin garantörü olduğunu hatırlattı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da Avrupa Konseyi adına Ukrayna'nın yeni hükumetini tam desteklediğini kaydederek, Ukrayna hükumeti tarafından ülkede demokratik toplumun kurulmasına yönelik ilerlediğini gördüklerini ve ülkedeki reformları alkışladıklarını dile getirdi. Thorbjorn Jagland, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini sergilemek için geldiklerini kaydederek, Avrupa Konseyi'nin Kırım'a kendi gözlemcilerini göndermeye hazır olduğunu belirtti.

Sebastian Kurz da ülkesinin Kiev'deki kan dökülmelerine neden olan yöneticilere karşı mali yaptırım karar alan ilk ülkelerden olduğunu, şu anda Avusturya'nın bu mali kaynakların Ukrayna'ya iade edilmesine ilişkin çalışmalarını sürdürüldüğünü ifade etti.

Görüşmenin ardından düzenlenen brifingde konuşan Turçinov, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile yaptığı görüşmede, Ukrayna ve Avrupa Konseyi'nin Rusya'nın saldırganlığın engellenmesine ilişkin ortak hareket edilmesi konusunda mutabakat sağladıklarını kaydederek, günümüzde Ukrayna meselesinin dünyadaki en önemli konulardan biri olduğunu ifade etti.

Turçinov, Avrupa Konseyi yöneticilerinin bu ziyaretinin Rusya'nın saldırgan hareketlerini engellemeye yönelik ortak adım atmayı planlama imkanı verdiğini kaydederek, Rusya'nın Ukrayna'da olup bitenlerle ilgili tek taraflı ve yanlış bilgilendirmeye yönelik ciddi propaganda yürüttüğünü de ifade etti. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Thorbjorn Jagland Avusturya Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title