Haberler

Üftade Tekkesi'ndeki Restorasyon Çalışmaları

Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: Tekkenin bir bölümü ile mescit dışında önemli bir bölümü günümüze ulaşamayan 500 yıllık eseri ilk günkü ihtişamına kavuşturduk. Ocak ayının ortalarında açılışını yapacağız"

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanma aşamasına getirilen Üftade Tekkesi'nin, gelecek ayın ortalarında yeniden ziyarete açılması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, çevre düzenlemesi de gerçekleştirilen tarihi yapıyı inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas'tan bilgi aldı.

Altepe, Üftade Hazretlerinin, Aziz Mahmud Hüdayi gibi birçok önemli talebesini yetiştirdiği tarihi tekkenin ayağa kaldırılması için 9 yıldır çalıştıklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi yapıyı çevreleyen binaların kamulaştırılarak yıkıldığını hatırlatan Altepe, şunları kaydetti:

"Emir Sultan, Üftade Hazretleri, Somuncu Baba, İsmail Hakkı Bursevi gibi birçok evliyayı bağrında yaşatan Bursamız önemli bir esere kadar kavuşuyor. Tekkenin bir bölümü ile mescit dışında önemli bir bölümü günümüze ulaşamayan 500 yıllık eseri ilk günkü ihtişamına kavuşturduk. Ocak ayının ortalarında açılışını yapacağız. Burası da önemli bir kültür merkezi, ziyaretgah ve kültür yolcularının önemli bir uğrak yeri olacak. Üftade Hazretlerinin koruma altındaki kıyafetleri ve eşyaları da burada özel bir bölümde sergilenecek."

- Üftade Tekkesi

Üftade Tekkesi'nde, 2 bin 500 metrekare alanda zemin ve birinci kattan oluşan 630 metrekarelik tekke bölümü ile 135 metrekareden oluşan cami ve semahane bulunuyor.

Tekke bölümünde çok amaçlı salon, arşiv, çilehane, külhan, sofa, hamam, mutfak, soğukluk ve 9 oda, cami bölümünde ise cami ve semahane yer alıyor.

Semahane günümüzde son cemaat yeri olarak kullanılıyor. Semahanenin kuzeyinde bulunması gereken selamlık ise şimdi bulunmuyor. Çilehane, iki katlı, kare planlı ve ahşap tavanlı basit bir yapı. Çilehanede Üftade Hazretlerinin çok sayıda özel eşyası ile sema için kullanılan defler var.

Cami, 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıma tabi tutuldu ve kuzeye bakan duvarların bir kısmı tuğlayla yenilendi. Mescit pencereleri ise eski yapısından kalan en orijinal kısım olarak dikkati çekiyor. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Recep Altepe Aziz Elbas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title