Haberler

"Üçüncü Doğa"

Azade Köker'in yeni sergisi"Üçüncü Doğa"

Türk çağdaş sanatının önemli temsilcilerinden Azade Köker, 40. sanat yılında 'Üçüncü Doğa' isimli 35. kişisel sergisini İstanbullu sanatseverlerle buluşturuyor. 17 Mayıs - 14 Haziran tarihleri arasında Galeri Zilberman'da (Casa Dell'arte) gezilebilecek sergide sanatçı, doğada yaşanan tahribatı çarpıcı bir şekilde betimliyor.

40 yıldır Berlinde ki atölyesinde sanat çalışmalarını sürdüren Azade Köker'in, 2.5 ve 3 boyutlu karışık tekniklerle yaptığı resimleri ve heykelleri bir araya getiren bu sergisinde, klasik dönem eserlerine de gönderme yapılıyor. Köker son eserlerinde, insanlığın varoluşundan bugune kadar doğa ile gelişen ilişkisini çağdaş bir yorumla sorguluyor.

'İlk Doğa'yı, insan tarafından yaratılmamış ve işlenmemiş her şey olarak, 'İkinci Doğa'yı rasyonel olan her şey; bilim, teknik ve ekonominin, kısaca kültürün doğayı tabanından son şekline kadar belirleyen ve hakim kılan öğeler olarak tanımlayan Azade Köker, 'Üçüncü Doğa' olarak adlandırdığı sergide artık insanın da hakim olamayacağı, tahmin edilemeyen sonuçlar çıkartabilen ve gelişme kaydeden bir oluşum olarak tasvir ediyor.

Eserlerinde ölüm, yok etme ve yok edilme gibi dürtülerin hakim olduğu, kendi evrimini tamamlayacak bir gelişime dikkat çeken Köker, "Bu öznesi olmayan ve kontrolden çıkmış sosyal ve kültürel bütün yapıları arkasında sürükleyen ve onları da içine alan bir gelişim belki... Üçüncü doğa artık insanın bütün gelişmiş yapılandırmalarını bilinmeyen bir geleceğe götüren kontrolsüz bir mekanizma" diyor.

Azade Köker

[1949]İstanbul'da doğdu,

[1971]İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü'nden mezun oldu.

[1972]Mezuniyetinin ardından burslu olarak gittiği Berlin Güzel Sanatlar Akademisi'nde 4 yıl endüstriyel tasarım ve heykeltraş Lothar Fischer'in yanında heykel eğitimi görerek yüksek lisans yaptı.

[1978]Berlin'de bugune kadar sanat çalışmalarını sürdürdüğü kendi atölyesini kurdu.

[1979]Berlin akademisinin ustalar sınıfı'na seçildi. Almanya'nın çeşitli kentlerinde ilk kişisel sergilerini açtı.

[1984] Berlin'deki ilk sergisini açtı. Aynı yıl, Berlin Eyalet Bahçeleri'ne bir heykeli yerleştirildi. Azade Köker, daha sonra kentin meydan, hastane ve müze gibi çeşitli kamusal mekanları için pek çok heykel tasarladı.

[1988]Geçmiş yıllarda Darmstadt Belediyesi, Berlin Kültür İşleri Senatosu ve Alman Eleştirmenler Birliği tarafından ödüllendirilen Azade Köker, Düsseldorf Büyük Sanat Ödülü'ne layık görüldü. İstanbul'da Maçka Sanat Galerisinde ilk kişisel sergisini açtı.

[1989]İkinci Uluslararası İstanbul Bienali'ne katıldı. Heykelleri Aya İrini'nin bahçesinde sergilendi.

[1991] Galeri Nev tarafından düzenlenen Türkiye'deki ikinci kişisel sergisi, önce Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde, ardından İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde izlendi. Serginin katalogunda, Berlin Kent Müzesi küratörü, sanat tarihçi ve eleştirmen Fritz Jacobi, Azade Köker'in işlerindeki farklılaşmanın altını çizdi. Jacobi'ye göre, yeni heykellerde beden ve boşluk arasındaki sınırlar, eskiye kıyasla çok daha akışkandı.

[1992] Berlin Sanat Kurumu Köker'i heykel dalında yılın en iyi sanatçısı olarak seçti. Aynı yıl Berlin Güzel Sanatlar Akademisin de ders vermeye başladı.

[1993] Kohler firması tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne davet edildi, sergi açtı. Berlin duvarının yıkılmasının ardından ortaya çıkan şiddetli işsizliği konu alan yerleştirmesi, eski Doğu Almanya kentlerinden Lehnin'de sergilendi.

[1994]Kyoto Seika Üniversitesi'nin heykel atölyesini yönetti ve sergi açtı. İki yıl sonra Kore'ye davet edildi.

[1995]Almanya'nın Wolfs kentine davet edildi. Kentin müzesinde kentin ve Almanya'nın yakın tarihini ele alan bir yerleştirme gerçekleştirdi.

[1996] Eşitsizlikler adını verdiği yerleştirmesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Matematik Fakültesi kütüphanesinin galerisinde sergilendi.

[1998]Kapadokya'dan esinlenen peri bacaları heykelleri Amerika ve Avrupa'nın pek çok merkezinde sergilendi. Bu projeyle birlikte fotograf ve video, yerleştirmelerinin ana malzemeleri arasına katıldı.

[1999]İçleri aydınlatılmış kağıt heykelleri Beral Madra'nınküratörlüğünde İstanbul'da sergilendi. Galeri Nev'de Beden/Ego, Vücut/Bellek, Nesne/Özne başlıklı sergisinde eserlerine yer verildi.

[2000]Berlin'deki Özel Raporlar sergisi için saydam bedenler yarattı. Sosyolog Christina Lammer, bu başsız ve organsız bedenleri Freud'un kuramlarıyla ilişkilendirerek, Köker'in varoluşumuzun özüne dokunmayı başardığını yazdı. Bu heykeller, 2006 yılında İstanbul Modern Sanat müzesi tarafından düzenlenen Bellek ve Ölçek Modern Türk heykelinin 15 Sanatçısı sergisi sırasında Türkiye'de izlendi.

[2001]Galeri Apel'de Şeffaflık konulu kişisel sergisini açtı.

[2002] Daha önce eserleri Almanya, Belçika ve İsveçte modern sanat müzelerinde sergilenen Azade Köker, bu kez İsviçre'nin Bellerive Müzesi'ne davet edildi. İki yıl sonra ise heykelleri, Avusturya'nın Hittisau Müzesi'nde yer aldı.

[1995-2003] HALLE Burg Giebichenstein Sanat ve Tasarım Yüksek Okulun'da profösör olarak ders verdi.

[2003- ]Halen sürdürmekte olduğu Braunschweig Teknik Üniversitesi'nde profesör Azade Köker Plastik Sanatlar Anasanat Dalı Başkanlığı'na getirirdi. Aynı zamanda 2010 yıılında profösörleri seçen 3 kişilik seçici kurula seçildi.

[2005]Öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği Şehir Fragmanı başlıklı video filmi, Uluslararası Mimarlık Birliği Kongresi kapsamında gösterildi. Köker, Şehir Fragmanı'nda, modern insanın ve modern mimarinin geçirmekte olduğu krizi ve bu krizi atlatmak için toplumun neler yapabileceğini sorguladı. Şehir Fragmanı İstanbul'un ardından, Berkeley'de, California Üniversitesi'nde izlendi. Aynı yıl Belçika'da sergilenen saydam bedenleri birer koza olarak yorumladı ve Kafkaile ilişkilendirdi.

[2006]Ankara Galeri Nev'de sergilenen işleri Goya'nın Maya'sına çağdaş yorumlar getirdi. İplikle gerçekleştirdiği desen ve yerleştirmeleri, insan bedeninin ve işgal ettiği mekanların pamuk ipliğine bağlı olduğunu anımsattı.

San Francisco, Sonoma Valley Sanat Müzesin'de Avrupa'dan Altı sanatçı adlı karma sergiye katıldı.

Berlinde Eşitlikler karma sergisine katıldı.

İstanbul'da Galeri Apel, Zamanın Lale Hali karma sergilerine katıldı.

Contemporary İstanbul Sanat Fuarı, Galeri Apel ile katıldı.

[2007]Milli Reasürans Galerisinde İnsanlık Hali kişisel sergisini açtı aynı yıl Braunschweig Mimarlık Pavyonu küratörlüğünü yaptı.

Santral İstanbul Modern ve Ötesi sergisine katıldı.

Proje4 L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi Seçki 2007 ,

Galeri Apel Yapraklar,

Bodrum Aspat Koyu 5. Uluslararası Açık Hava ve Heykel sempozyumuna katıldı.

[2008]Otto Galeri Münihte kişisel sergisini açtı.

Küratör Sabine Hagemann, Goethe Enstitüsü Real- Irreal Ankara Tren Garı Yerleştirme,

Fransız Kültür Merkezi Galeri Apel 10.yıl sergileri, Galeri Apel okuma köşesi,

Frankfurt Siena Kitap Fuarı, Hamburg Çalışma Müzesi, Frankfurt Paul Kilise Galerisi "Made in Turkey" karma sergilerinde yer aldı.

[2009]Galeri Casa Dell'Arte'de Hibrid Mekanlar-Koridorlar adlı Göç konusunu işleyen kişisel sergisini açtı.

İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Yeni Yapıtlar Yeni Ufuklar karma sergisi ve 4. Bakü Bianeline katıldı.

[2010]Beyrut Sanat Fuarına katıldı.

Contemporary İstanbul Sanat Fuarı, Galeri Casa Dell' Arte ile katıldı.

Mekan : Galeri Zilberman'da (Casa Dell'arte)

Tarih : 17 Mayıs - 14 Haziran

Adres : İstiklal Cad. No: 163 Mısır Apt. Kat: 3 D: 10, Beyoğlu-İstanbul

Tel : 0212 251 12 14

Web : www.galerizilberman.com

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title