Haberler

Uçan Süpürge "Çocuk Gelinler" Projesi Nevşehir'de

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneğinin Sabancı Vakfının Desteğiyle Yürüttüğü "Çocuk Gelinler" Projesi Kapsamında, Nevşehir'de Etkinlik Düzenledi.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneğinin Sabancı Vakfının desteğiyle yürüttüğü "Çocuk Gelinler" projesi kapsamında, Nevşehir'de etkinlik düzenledi.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe, Vali yardımcısı Vural Demirtaş, Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Avanos Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya ve vatandaşlar katıldı.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği "Çocuk Gelişimi" proje koordinatörü Selen Doğan, küçük yaşta veya zorla evlilikleri çeşitli projelerle gündeme getirmeyi, kamuoyu yaratmayı ve bu toplumsal soruna yerelden başlayarak, çözüm alternatifleri geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Bu yıl Sabancı Vakfının desteğiyle 54 ilde sürdürülen proje ile küçük yaşta ve zorla evlilikler temalı film gösterimleri, söyleşiler, anketler ve imza kampanyaları düzenlemeyi planladıklarını ve bu kapsamda Nevşehir'deki etkinliği düzenlediklerini ifade eden Doğan, Türkiye'de 18 yaşından küçük evliliklerin yüzde 40 civarına yaklaştığını belirtti.

NEÜ Rektörü Kılıç da, Türkiye'de çocuk evliliklerin oranın bu kadar yüksek olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, toplumun bir an önce bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kendisinin de her şeyden önce 2 kız çocuğu annesi olduğunu kaydeden Kılıç,

"Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi gerçekten çok iç acıtıcı. Bende bir anneyim benim çocuklarıma zarar veren bir insan olsa onu parçalarım galiba" dedi.

Kendisinin eğitim alabildiği ve bu makamlara kadar ulaşabildiği için çok şanslı bir kadın olduğunu belirten Kılıç, bir idareci olarak rektörlük görevine başlar başlamaz Nevşehir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni (NÜKÇAM) kurarak, kadınlar yararına çalışmalar yapılmasına vesile olmaya çalıştığı sözlerine ekledi.

Avanos Kaymakamı Duman ise Türkiye'de resmi evlenme yaşının 18 olduğunu, bu yaşın bile sağlıklı bir evlilik için erken olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin farklı illerinde görev yaptığını, bu süreçte kadınların ve kız çocukların problemleriyle yakından ilgilendiğini belirten Duman, İç Anadolu Bölgesi'nde de erken evliliklerin sıkça görüldüğünü ifade etti.

Özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşların çocuklarını erken yaşta evlendirerek yakınlarını ve çocuklarını yurt dışına götürme yoluna gittiğini anlatan Duman konuşmasına şöyle devam etti:

"Bende bir Almancı ailenin kızıyım. Ailem yurt dışındayken ben Türkiye'de babaannemin yanında eğitimimi devam ettiriyordum. Liseyi bitirince annem bana

'kızım seni evlendirelim Türkiye'de yalnız ne yapacaksın' dedi. Ben, buna itiraz ettim ve babamı bir haftalık bir uğraşın ardından ikna edip üniversite eğitimime devam ettim. Bana babaannemde destek oldu tabi. Sonuçta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirerek kaymakam oldum. Kaymakam olduktan sonra ben annemin karşısına anne ben evleneceğim diye çıktığımda, annem 'kızım eline ekmeğini aldın ne yapacaksın evlenince diye' karşı çıkmıştı. Anne psikolojisi çocuğunun güvende olduğunu anlayınca fikirleri de değişebiliyor."

Konuşmaların ardından dernek tarafından hazırlanılan 2 kısa film, salondakilere izletildi.

- NEVŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title