Haberler

Uçaktaki Silahlı Güvenlik Tehlike Oluşturabilir?

?Uçaktaki silahlı güvenlik tehlike oluşturabilir?

?Uçaktaki silahlı güvenlik tehlike oluşturabilir?

İSTANBUL, (DHA)-YAKLAŞIK bir yıl önce Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda yapılan değişiklik ile artık Türk tescilli hava araçlarında silahlı özel güvenlik görevlisi bulundurulabilecek. Bu durumun birçok risk taşıdığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi İlyas Gölcüklü, 'En ufak bir hata, tüm yolcuların güvenliğini tehdit edebilir. Silahlı güvenlik görevlisinin seçimi noktasında çok hassas davranılması ve adayların çok özel bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor' dedi.

Silahlı güvenlik görevlisinin Türk tescilli sivil hava araçlarında bulundurulması imkanı hakkında konuşan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi İlyas Gölcüklü, 'Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle birlikte Türk hukukuna göre de artık silahlı özel güvenlik görevlisi sivil hava araçlarında bulunabilecek. Özellikle Türk tescilli hava araçlarının yurt dışından buraya geldiği veya buradan tehlikeli olarak kabul edilebilecek bölgelere gittiği uçuşlarda yeni kanun değişikliğiyle birlikte özel güvenlik görevlisini bulundurabiliyoruz' dedi.

Bu uygulamanın 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'deki Air Marshall sistemine benzediğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Gölcüklü, 'Bu sistem Türk hukukuna kazandırılırken olumlu ve olumsuz yanlarının çok iyi bir şekilde irdelenmesi gerekiyor. Türk sivil hava araçlarında da artık silahlı güvenlik görevlisinin bulunması demek beraberinde birçok risk de getiriyor demek' uyarısında bulundu.

'EN UFAK BİR HATA TÜMUÇUŞ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDER'

'Bunu halihazırda öngören yabancı hukuk sistemlerinde, güvenlik görevlileri çok sıkı psikolojik testlerden geçiyor ve çok özel kişiler seçiliyor' diyen Dr. Öğr. Üyesi Gölcüklü konuşmasına şöyle devam etti:

'En ufak bir hata, diğer bütün yolcuların güvenliğini tehdit edebilir. Dolayısıyla burada, en azından uygulama esasları belirlenirken çok dikkatli olunmasında yarar var. Yolcu güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde, artısıyla eksisiyle ve özellikle de güvenlik görevlisinin seçimi noktasında çok hassas davranılarak adaylarınçok özel bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Bu eğitimi alan kişiler, çok uzun ve stresli yolculuklar yapıp anlık karar almaları gereken durumlarla karşılaşabilecekler. En ufak bir hata, çeşitli sorumluluk davalarına yol açabileceği gibi aynı zamanda uçuş güvenliğini de tehdit edebilir.'

GÖREVLİLER DOĞRU SEÇİLMEZSE TEHLİKELİ

Şartların çok dikkatli bir şekilde belirlenmesi koşuluyla bu uygulamanın Türkiye'ye faydalı olabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Gölcüklü, konuşmasını şöyle bitirdi:

'Bu önemli uygulamayı sadece bir meslek olarak görüp 'Böyle bir uçuş güvenlik görevlisi mesleği' var diyerek çalışacak kişiyi direkt sivil hava aracına aldığınızda bunun olumsuz yönleri çok fazla olacaktır. Dolayısıyla bu kanunun sürdürülebilir olması, hangi şartlar altında uygulanacağına bağlı. Eğer ufak bir sıkıntıda bile bu özel güvenlik görevlisi, hemen müdahale edecekse ve çeşitli psikolojik, teknik eğitimden yoksunsa bu uygulama sürdürülebilir olmayacaktır. Yetkililerin ve yetkili kurumların bu uygulama esaslarını belirlerken bu hususlara da dikkat etmesinde yarar vardır. Çünkü uluslararası alanda, buna yönelik birçok olumsuz vaka da var. Yardımcı olmak isterken uçuş güvenliğini ciddi manada tehdit eden, yolculara zarar veren uygulamalar da oluyor. ve bunun en büyük gerekçesi olarak 'Çok yorgundu, psikolojik sorunları vardı, yanlış bir tanıyla yanlış bir yolcuyu kontrol altına almaya çalıştı' gibi sebepleredayanıldığınıgörüyoruz. Dolayısıyla Türk hukukuna da böyle bir yeniliğin getirilmesi önemlidir fakat uygulama esaslarının çok ciddi bir şekilde belirlenmesi, çerçevesinin çok iyi çizilmesi gerekiyor.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title