Haberler

Uçakta Senaryo Gereği Yaşanan Temsili Yolcu Kurtarma Nefes Kesti

THY'de Yapılan Tanıtımda Kabin Basıncı Düşen Uçakta Yaşananlar Temsili Olarak Anlatıldı. Basıncın Düşmesi ve Panik Yaşayan Yolcuların Tahliyesi Canlı Bir Şekilde Gösterildi. Senaryo Gereği Düşen Kabin Basıncıyla Birlikte İçeriden Bağırışlar Yükseldi. Yaşanan Paniğin Ardından Yolcular Atlayarak Uçaktan Tahliye Edildi.

THY'de yapılan tanıtımda kabin basıncı düşen uçakta yaşananlar temsili olarak anlatıldı. Basıncın düşmesi ve panik yaşayan yolcuların tahliyesi canlı bir şekilde gösterildi. Senaryo gereği düşen kabin basıncıyla birlikte içeriden bağırışlar yükseldi. Yaşanan paniğin ardından yolcular atlayarak uçaktan tahliye edildi.

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarının bakımını yapan dünyanın sayılı uçak bakım merkezlerinden biri olan THY Teknik A.Ş., toplam 2 bin 500 personeliyle THY'nin 102 uçağına ve uluslararası birçok havayolu firmasına bakım hizmeti veriyor. Toplam 85 bin metrekare kapalı alana sahip 2 hangarıyla aynı anda 5 adet geniş gövdeli 7 adet dar gövdeli uçağa bakım hizmeti verebilen Teknik A.Ş., uçakların gövdelerinden motorlarındaki en küçük vidalarına kadar çok detaylı bir bakıma tabi tutuyor. THY'nin mutfağı olarak

tanımladığı Teknik A.Ş.'nin uçuş emniyeti adına çok ciddi bir çalışma yürüttüğünü ifade eden THY Genel Müdürü Temel Kotil, gerçekleşen tanıtımda çalışmala hakkında bilgi verdi. Kotil, "Uçmanın yürümek kadar emniyetli olduğunu size göstermek için burada toplandık. Bugün amacımız uçmak yürümek kadar emniyetlidir deyip sizlere de göstermek. Uçuş emniyetiyle ilgili hem teknikte hem de uçuş eğitimde bir program düzenledik. Sizin için yolcularımız uçağı ve kokpit personelini görüyor. THY'de 2'sinin toplamı 4 bin

kişi yapıyor. Geride kalan anonim ortaklık artı Teknik A.Ş., uçak bakımından sorumlu ünite 11 bin kişiyi oluşturuyor. Bugünkü amacımız uçuş emniyeti için neler yapılıyor bunları size göstermek" dedi.

THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir ise, amaçlarının bu işin mutfağında yapılanları paylaşmak ve uçağın arkasındaki destek veren tesisler ve kişileri tanıtmak olduğunu belirtti. Gerçekleşen gezi sonrasında havada görülen uçağın orada kalıp uçabilmesi için ne tür çaba sarfettiğininin anlaşılacağını kaydeden Demir, "Teknik A.Ş.'nin kendi bünyesinde 2 bin 500 personeli var. Taşeron firmaların personeliyle 3 bine ulaşıyor. Çalışanların çok büyük kesimini teknisyen statüsünde arkadaşlar oluşturuyor.

Teknik A.Ş.'nin 2 büyük hangarından biri olan yeni hangarda uçakların gövdelerinin boyama işlemleri yapılıyor. Ağır bakım hangarında ise THY'de uçan bütün uçaklara ve motorlarına bakım yapılıyor. Bunun yanında VIP uçaklara ve eğitim uçaklarına da burada bakım yapılıyor" diye konuştu.

Ağır bakım hangarının dünyadaki birçok uçağa bakım yapabilecek kapasitede olduğuna dikkat çeken Demir, "Uçak bakımında ağır bakım 3 kategoride toplanıyor. Uçak imalatçıları kendilerinin hazırladıkları bakım dokümanlarını müşterilere veriyor. Müşteriler bu bakım dokümanlarının rehberliğinde bir bakım programı hazırlayıp uçak bakımlarını sivil havacılık yetkililerinin denetiminde uyguluyorlar. Bunlar arasında A ve B bakımı, C bakımı ile D ve S bakımları yapılıyor. Bakımların ne zaman yapılacağı ile ilgili

kriterler bazı durumlarda uçuş saati, bazı durumlarda iniş-kalkış sayısı, bazı durumlarda ise takvim günü olarak hesaplanıyor. A ve B bakımları yaklaşık 500 saatte bir yapılıyor. Teknik A.Ş. 2007 yılı içinde THY ve diğer hava yollarına ait 800 uçağın A ve B bakımlarını gerçekleştirdi. C bakımları ise yaklaşık 6 bin saatte bir yapılıyor. Bu kapsamda da 2007 yılında 95 uçağın bakımı gerçekleştirildi. D ve S bakımları ise 5 yılda bir, çok detaylı olarak yapılıyor. Teknik A.Ş, 2007 yılında 17 adet uçağın D ve S

bakımları kapsamında detaylı bakımlarını yaptı" şeklinde konuştu.

THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, Habom projesi için çalışmaların devam ettiğini ve aynı zamanda bir motor üretim şirketiyle de uçak motorlarının imalatı ve tamiri için anlaşma yapıldığını aktararak şöyle devam etti:

"Gelecekle ilgili uzun zamandır duyduğunuz habom projesi var şu an tesislerimiz hat safhaya erişmiş doluluk durumda THY flosundaki artışı biliyorsunuz dünyada havacılığın gelişimi malum dünyada bizim bakım merkezimizin önemini biliyor hangarlarımızda yabancı uçakların sayısı her geçen gün artıyor. Bu servisi sağlayabilmek için en önemli eksiğimiz yer bunu gerçekleştirmek içinde habom projesi devrede hangarların master projesi de çıkmış durumda habomda kurulacak tesiste 3 tane geniş 9 dar gövdeli uçağı

alacak hangarımız planlanmakta. Dünyanın en büyük motor üretim şirketiyle bir ortak motor merkezi kurmak üzere anlaşmayı imzaladık, bu aşamadan sonra şirket kuruluş aşaması başlanıp 2009'da üretime başlayacağız".

Daha sonra THY'nin eğitim merkezi olan uçuş eğitim merkezini gezdiren Uçuş Eğitim Başkanı Kaptan Halil Üstün, bu uçuş merkezinde birçok yabancı havayolu şirketlerine uçuş eğitimi verdiklerine değindi. Üstün, "Yabancı havayolu şirketlerine ve Türk Havayolu personeline uçuş eğitimi veriyoruz. Pilotlar her 6 ayda bir simülatöre girmek zorundadır. Değişimi incelemek ve yeni bilgi edinmek daha önceki bilglerini tazelemek için" dedi.

Simülatörde kokpitte uçuş eğitimi sırasında temsili uçak motorlarının birinin durması başka bir uçağın tehlikeli olarak sokulması gibi konular işlendi. Simülatörün çalışmasıyla ilgili bilgi veren Kaptan Çakar, "Bu simülatörde ne kadar konu başlığı inceliyebiliyorsak bizim için o kadar iyi. Çünkü havada hiç görmediğimiz olayı burada görürsek havadayken daha bilinçli olunur. Bu uçakta 2 ana bilgisayar 200'den fazla yardımcı bilgisayar var. Bu ne demektir; bizim yaptığımız her hatada bizi uyarır. Sistem

otomatikman bilgisayarlar tarafından denetleniyor. Biz hata yapabiliriz. Karşıdaki uçak hata yapabilir ama sistemler bizi uyarıyor" açıklamasında bulundu.

Senaryo gereği düşen kabin basıncıyla birlikte içeriden bağrışlar yükseldi. Yaşanan paniğin ardından yolcular atlayarak uçaktan tahliye edildi.

(AY-ED-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 25 Nisan günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title