Haberler

"Uçağın Motorları Faal ve İniş Takımları Açıktı"

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Isparta'da Düşen Uçağın Enkazında Yapılan Ön İncelemelere Göre, Uçağın Motorlarının, Çarpma Anına Kadar Faal Olduğunun Tespit Edildiğini ve İniş Takımlarının Açık Olduğunun Görüldüğünü Belirterek, 'Havada Bir Yangın veya Sabotaja Yönelik Hiçbir Bulguya Rastlanmamıştır' Dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Isparta'da düşen uçağın enkazında yapılan ön incelemelere göre, uçağın motorlarının, çarpma anına kadar faal olduğunun tespit edildiğini ve iniş takımlarının açık olduğunun görüldüğünü belirterek, ''Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulguya rastlanmamıştır'' dedi.

Arıduru, DLH Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

''Simülasyondan, uçağın mevcut güzergahını kullanmadığının ortaya çıktığının anlaşıldığını ve kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığını söyleyebiliyor musunuz?'' sorusunu yanıtlarken Arıduru, ''Bu konuda hiçbir yorum yapmıyoruz. Tamamen teknik sonuçlara göre konuşacağız. Bu iki cihazın deşifresi olmadan böyle bir cümleyi kullanmamız söz konusu değil'' dedi.

Arıduru, ''Uçağın yanlış güzergah kullandığını söyleyebiliyor musunuz?'' sorusuna ise ''Bu tespit, uçağın uçması gereken güzergah belli, yansıda görülüyor. Enkazın bulunduğu yer de belli ama neden buraya gitti, bunun sebebiyle ilgili herhangi bir şey söyleme şansımız yok'' karşılığını verdi.

Bir başka soru üzerine, bütün kule bilgilerinin elden geçirildiğini kaydeden Arıduru, uçağın iniş rotasından sapma olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, ''Kokpit sesleriyle ilgili açılım yapılmadan bunu çok net söyleme şansımız yok. Burada bir sapma olduğunu görüyorsunuz zaten. Burada bir sapma var'' dedi.

''Kısayol gibi bir durum söz konusu değil'' diyen Arıduru, gazetecilerin ''Güzergahtan çıktığı kesin değil mi'' sorusuna ise ''O kesin, şu anda görünen'' karşılığını verdi.

Arıduru, ''Uçağın uçuş rotasından çıkmasının bir nedeni var mı?'' sorusunu ise ''Belki birden çok nedeni vardır. Bu cihazları deşifre etmeden net şeyler söyleyemeyiz'' diye yanıtladı.

''Kullanılan güzergah mı yoksa uyulması güzergah mı daha kısa?'' sorusuna ise Arıduru, ''Güzergahın kısa ya da uzun olmasını konuşmuyoruz. Kazaya neden olan sebeplerle ilgili ilk tespitlerimizi paylaştık. Bizim yorum yapma lüksümüz yok. Bizim somut kanıtlara ulaşıp bunu kamuoyu ile paylaşmayı arzuluyoruz. Çok yorum yapıldı ama bizim işimiz somut sonuçlar'' karşılığını verdi.

Arıduru, uçak şirketi ve uçakla ilgili denetimlerin yanı sıra pilotların simülatör testinden geçemediği için eski şirketlerinden istifa etmek zorunda kaldığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

''Uçağın teknik bakımlarıyla ilgili normal süreçleri içinde bütün bakımlarının yapıldığını çok net söyleyebiliriz. Burada hiçbir problemimiz yok teknik anlamda.

Şehit olan her iki pilotumuz da simülatör eğitimini aldığı ve lisanslarına işlettiği tip uçakla ilgili uçuş yapmaktadır. Orada da bir problemimiz söz konusu değildir.''

Isparta Havaalanında aletli iniş sistemi olarak bilinen ILS sisteminin olmamasının kazanın nedenlerinden birisi olarak gösterilip gösterilemeyeceği sorusunu ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdür Vekili Orhan Birdal yanıtladı.

Birdal, ''Kazanın olduğu noktada ILS'in herhangi bir şekilde hizmet vermesi mümkün değildir. Uçak VOR'u terkettikten sonra pisti karşıladıktan sonra pist-merkez hattında uçağın belli bir açıyla piste alçalmasını sağlayan sistemdir. Zaten burada uçak ILS'i kullanacak noktaya gelmemiştir'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi?
title