Haberler

Uad'nın Sırbistan ve Hırvatistan Hakkındaki Kararı

Sırbistan Adalet Bakanı Nikola Selakoviç, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Hırvatistan ve Sırbistan'ın birbirlerine karşı açmış oldukları soykırım davalarında verdiği nihai kararın, beklentilerini karşıladığını söyledi.

Duruşmayı takip etmek üzere Lahey'de bulunan Selakoviç, gazetecilere yaptığı açıklamada, davanın genel olarak bekledikleri gibi sürdüğünü belirterek, "Öncelikle mahkeme, Sırbistan'ın soykırım işlemediğine karar verdi. Bu nedenle bu karardan memnunuz. Karar, beklentilerimizi karşıladı" şeklinde konuştu.

Mahkemenin, aynı zamanda Sırbistan'ın Hırvatistan'a karşı açmış olduğu soykırım davasında da "Hırvatistan'ın soykırım yapmadığına" karar vermesini değerlendiren Selakoviç, bu karardan da memnun olduklarını, çünkü ilk kez bir uluslararası bir kurumun Hırvatistan Ordusu tarafından yürütülen Fırtına operasyonunun ülkede yaşayan Sırp nüfusun göç etmesini doğrudan etkilediğini kabul ettiğini söyledi.

Hırvatistan Adalet Bakanı Orsar Milyeniç de 1990'lı yıllarda Hırvatistan'daki savaşta yapılanların "Büyük Sırbistan"ı kurmak için yapıldığını savunarak, mahkemenin bugün verdiği kararla, o dönemde Hırvatistan'a yönelik bir saldırı olduğunu onayladığını kaydetti.

O dönem yapılan her şeyin Sırbistan tarafından organize edilip yürütüldüğünü öne süren Milyeniç, yapılanların soykırım olduğuna bugün de emin olduğunu kaydetti.

Milyeniç, mahkemenin Sırbistan'ın Hırvatistan'da soykırım yapmadığına hükmetmesinden memnun olmadığını, çünkü o dönem yapılanların Sırbistan tarafından organize edilip yürütüldüğünü öne sürdü.

Karara saygı gösterdiklerini anlatan Milyeniç, bu kararın Sırbistan ile Hırvatistan arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini, Sırbistan ile birçok alanda işbirliğine devam edeceklerini söyledi.

Karar

BM'ye bağlı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 1999 yılında Hırvatistan'ın Sırbistan aleyhine açtığı soykırım davası ile Sırbistan'ın 2010 yılında Hırvatistan aleyhine açtığı soykırım davasında bugün nihai kararını açıkladı. Mahkeme, her iki ülkeninde soykırım suçu işlemediğine hükmetti. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Hırvatistan Lahey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title