Haberler

Tzob: "Kuraklığın Tarıma Zararı 5 Milyar YTL'ye Ulaştı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kuraklığın Tarıma Verdiği Zararın 5 Milyar YTL'ye Ulaştığının Altını Çizerek, Tarımın Yüzde 7.3 Küçüldüğünü Kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın tarıma verdiği zararın 5 milyar YTL'ye ulaştığına dikkat çekerek, tarımın yüzde 7.3 küçüldüğünü söyledi. Kuraklık ile ilgili önlemler alınması gerektiğini kaydeden Bayraktar, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesini istedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar düzenlediği basın toplantısında çiftçilerin kuraklık nedeniyle zarar gördüğünü belirterek, kuraklığın etkisiyle birçok ürünün üretiminde önemli azalmalar meydana geldiğini söyledi. Tahminlerine göre kuraklığın tarıma verdiği zararın 5 milyar YTL'ye ulaştığının altını çizen Bayraktar, tarımda yüzde 7.3 oranında bir küçülme meydana geldiğini vurguladı.

Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Elazığ'da buğday ve arpada zarar oranlarının yüzde 90'ı, kırmızı mercimekte ise yüzde 60'ı bulduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Ayrıca, bağlarda verim azalmaları öngörülüyor. İlk tespitlere göre Elazığ'a özgü şaraplık üzüm çeşitlerinden öküzgözü ve boğazkerede yanma olduğu belirlendi. Verimde yüzde 30'lara varan düşüş olabilir. Bölgede ayrıca meraların yeşermemesi sebebiyle hayvancılıkta da sıkıntı yaşanıyor" dedi.

- BUĞDAYDA YAŞANACAK YÜZDE 90 AZALMA REKOLTEYİ 2.5 MİLYON TON DÜŞÜRÜR -

Hatay'da yağış oranlarının azalması ve Asi Nehri'nde Suriye'nin su tutması nedeniyle 700 bin dekar tarım alanında sıkıntı yaşandığını dile getiren Bayraktar, önümüzdeki günlerde yeterli yağışın olmaması ve Suriye'nin suyu tutmaya devam etmesi halinde Hatay'da buğday, pamuk ve mısırdaki kayıpların ciddi boyutlara ulaşacağını söyledi. Hasadının başlamasına bir ay kala Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hasat yapılacak buğday, arpa ve kırmızı mercimeğe rastlamanın çok zor olacağını dile getiren Bayraktar, bölgenin yaklaşık olarak Türkiye buğdayın yüzde 13'ünü, arpanın yüzde 16'sını, kırmızı mercimeğin de yüzde 86'sını ürettiğinin altını çizdi. Türkiye buğday üretiminin 2.8 milyon tonunu gerçekleştiren Güneydoğu'da görülecek yüzde 90 azalma ile Türkiye buğday rekoltesinde 2.5 milyon tonluk azalma beklendiğinin altını çizen Bayraktar, şöyle konuştu:

Kuralık ile ilgili önlemler alınması gerektiğini ifade eden Bayraktar, zarar gören çiftçilere yardım yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesini isteyen Bayraktar, elektrik sorununun da çözülmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, "GAP, en kısa zamanda tamamlanmalıdır. Pirinçteki sıkıntının kırmızı mercimekte de yaşanmaması için TMO mercimek alımı ile piyasayı düzenlemelidir" dedi.

2007 yılında kırmızı mercimek üretimi tüketimi karşılamasına rağmen ürün yok gerekçesiyle fiyatların son beş ayda yüzde 33 oranında arttığını kaydeden Bayraktar, benzer artışların diğer baklagil ürünlerinde de görüldüğünü ifade etti. Bu artışların ürününü hasat döneminde pazarlayan üreticiye bir fayda sağlamadığının altını çizen Bayraktar, "Üreticinin hasat döneminde kilosunu 0.75 YTL'ye sattığı kırmızı mercimek, perakende de yüzde 246 fazlasıyla 2.60 YTL'ye satılıyor" diye konuştu. (ANKA)

(HLY/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title