Haberler

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Üretici kuru üzüm alım fiyatlarının revize edilmesini bekliyor"

Güncelleme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2021 yılı kuru üzüm alım fiyatları nedeniyle üreticinin hayal kırıklığı yaşadığını ve fiyatların revize edilmesini beklediğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2021 yılı çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatlarını değerlendirdi.

Dünyadaki çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 20'sinin Türkiye'de üretildiğini belirten Bayraktar, özellikle Ege Bölgesi'nde üretilen kuru üzümlerin dünya çapında ünlü olduğunu kaydetti.

Bayraktar, Türkiye'nin kuru üzüm ihracatından son yıllarda ortalama 490 milyon dolar civarında gelir elde ettiğini, ihracatın yaklaşık yüzde 75'inin Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını aktardı.

Türkiye'de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 85'inin ihracat ürünü olduğunu ifade eden Bayraktar, "Çekirdeksiz kuru üzüm konusunda dünya ticaretinin yaklaşık yarısına sahip olan ülkemiz, yıllık 400-500 milyon dolar döviz gelirini bir tek bu üründen elde ediyor. İhracattan elde edilen başarıdaki en büyük pay, yüksek kaliteli bu üzümü üreten üreticilerimize aittir. Ancak, açıklanan 2021 fiyatlarının yerinde sayması nedeniyle üreticimiz büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kuru üzüm fiyatının 16,5 lira olarak revize edilmesi gerekiyor"

Zirai don ve aşırı sıcaklar gibi yaşanan doğal afetler nedeniyle bu yıl rekoltenin de düşük olduğuna dikkati çeken Bayraktar, rekolteye yüksek girdi fiyatları da eklenince üretim maliyetlerinin önemli ölçüde arttığına işaret etti.

Bayraktar, bölgedeki odaların yaptığı hesaplamaya göre bu yılki kuru üzümün kilogram maliyetinin 12,5 lira olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Açıklanan fiyatlarla üreticilerimiz maliyet fiyatına üzüm satmaya mecbur bırakıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 9 numara kuru üzüm fiyatını kilo başına 13 lira olarak ilan etmesinden sonra bölgede kilogramı 12 lira 50 kuruştan işlem gören 9 numara üzüm 12 liraya düştü. Diğer taraftan, geçen yıl kilosu 12 lira 50 kuruş olan kuru üzüm fiyatının hangi kriterler esas alınarak, nasıl bir hesaplamayla yüzde 4 artırılarak 13 lira olarak belirlendiği üreticilerimiz tarafından kesinlikle anlaşılmadı. Gerek bölgedeki odalarımız gerekse Birliğimiz belirlenen bu fiyatlarla üreticilerimizin mağduriyet yaşamasından endişe etmektedir."

Yaşanan hayal kırıklığına rağmen üreticilerin açıklanan kuru üzüm fiyatlarının revize edileceği konusunda ümitli olduğunu belirten Bayraktar, "Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için kuru üzüm fiyatının 16,5 lira olarak revize edilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Toprak Mahsulleri Ofisi Şemsi Bayraktar Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title