Haberler

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığına dikkati çekerek, "Tarım topraklarını kaybediyorsak bu suç hepimizindir. Toprağın feryadını herkes duymalı. 26 yılda 4,1 milyon hektar tarım arazisinin kaybının hesabını torunlarımıza veremeyiz." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 11 Haziran 1945'te kabul edilen Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu dolayısıyla her yıl 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar gününün Toprak Bayramı olarak kutlandığını, bu yıl, bu tarihin 18 Haziran'a denk geldiğini belirtti.

Toprağın doğal kaynakların başında geldiğini ve yaşamın temeli olduğunu vurgulayan Bayraktar, yüzölçümü 78,06 milyon hektar olan Türkiye'nin, uzun ömürlü bitkiler de dahil tarım arazisinin, 1990 yılında 27 milyon 856 bin hektar iken aradan geçen 26 yılda 4 milyon 93 bin hektar azalmayla 2016 yılında 23 milyon 763 bin hektara indiğini kaydetti.

Türkiye'nin dünyada toprak rezervi en fazla azalan 20 ülkeden biri olduğuna işaret eden Bayraktar, çok iyi koruması gereken tarım arazilerinin, geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığını savundu.

Alternatif marjinal tarım arazileri varken verimli tarım arazilerinin konuta, sanayiye, turizme açılması, karayollarıyla parçalaması, yanlış kültürel işlemlerle yok etmenin büyük sorumsuzluk olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Toprak olmazsa, tarımın, gıdanın olmayacağını, gıda güvencesiz kalacağımızı herkes bilmelidir." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, kamuoyunda "Üretim Reformu Paketi" olarak bilinen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine İlişkin Kanun Tasarısı'ndan, zeytinlik ve meralarla ilgili düzenlemenin çıkarılmasının son derece yerinde bir karar olduğunu belirtti.

Milli tarım projesinin en önemli konu başlıklarından birinin de arazi toplulaştırma çalışmalarının hızlandırılması ve ekilemeyen tarım alanlarının ekimine ağırlık verilmesi olduğunu anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, verimli tarım arazilerini korumak için 141 büyük ovayı SİT alanı ilan etti. Geçtiğimiz günlerde bu ovalara 51 ova daha ekledi ve sayıyı 192'ye çıkardı. Bunu toprağı korumak için atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. 192 ovanın SİT alanı ilan edilmesi, bu sayının 212'ye çıkarılacağının açıklanması da fevkalade önemlidir. Bütün ovalar bu kapsama alınmalı ve korunmalıdır. SİT kararının istikrarlı şekilde uygulanması için konunun takipçisi olacağız. Herkesi bu topraklara sahip çıkmaya davet ediyorum. Tarım topraklarını kaybediyorsak bu suç hepimizindir. Yıllardır bu konuyu gündeme taşıyoruz. Toprağın feryadını duyuruyoruz. Herkes bunun sorumluluğuyla hareket etmeli. Toprağın feryadını herkes duymalı. 26 yılda 4,1 milyon hektar tarım arazisinin kaybının hesabını torunlarımıza veremeyiz."

Bayraktar, Türkiye'de 9 milyon hektar alanda tarım yapıldığı halde çiftçinin destek alamadığını, beklediği geliri elde edemediği için de tarımdan vazgeçtiğini kaydetti.

Tarım arazilerinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil edilmesini isteyen Bayraktar, "Ekilen, dikilen tüm alanlar için destek verilmelidir. Çiftçimiz, daha fazla destek alırsa, ürettiğini zorlanmadan makul fiyatlarla satarsa dağı taşı eker." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title