Haberler

Tzd'den "Mazotlu" Basın Toplantısı

Yaklaşan Seçimler Öncesinde Siyasi Partilerin Çiftçiye Olan Mazot Fiyatı Vaatleri Sivil Toplum Kuruluşlarını da Harekete Geçirdi. Türkiye Ziraatçılar Derneği (Tzd) Başkanı İbrahim Yetkin, Siyasi Partilerin Seçim Bildirgelerinde Yer Alan Mazot Vaatlerine Değinerek, "CHP ve MHP'nin Taahhüt Ettiği Mazot Desteği Yöntemini Uygulanabilir ve Gerçekçi Buluyoruz" Dedi.

Yaklaşan seçimler öncesinde siyasi partilerin çiftçiye olan mazot fiyatı vaatleri sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirdi. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, siyasi partilerin seçim bildirgelerinde yer alan mazot vaatlerine değinerek, "CHP ve MHP'nin taahhüt ettiği mazot desteği yöntemini uygulanabilir ve gerçekçi buluyoruz" dedi.

İçkale Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen TZD Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de traktör parkının 1 milyon 250 bine ulaştığını belirterek, yapılan çeşitli çalışmalarda bitkisel üretim faaliyetinin toplam üretim maliyeti içerisinde işgücü maliyeti ve arazi kirasından sonraki en önemli kısmını mazotun oluşturduğunu söyledi. Buğday, mısır, çeltik gibi tarım ürünlerinin en fazla mazot maliyetli ürünler olduğuna işaret eden Yetkin, tarım sektöründe 3.5 milyar litre mazot kullanıldığını ifade etti.

Türkiye'nin petrol konusunda dışa bağımlı olması bakımından mazot fiyatlarında da önemli artışlar yaşandığına işaret eden Yetkin, "Mazot fiyatlarının çok yüksek olmasının nedeni mazot üzerine bindirilen yüksek oranlı vergilerdir. Türk çiftçisi dünyanın en pahalı mazotu ile üretim yapmaktadır. Yunanistan'da mazot bizim ülkemizin yarı fiyatına satılmaktadır. Akaryakıt vergilerinde dünya rekoru kırmış bulunmaktayız" dedi.

Mazot fiyatının ürün fiyatına göre yüksek olmasının tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini ciddi anlamda tehdit ettiğini belirten Yetkin, yaklaşan seçimlerde siyasi partilerin seçim bildirgelerinde yer alan 'ucuz mazot' taahhüdünün bu gerçeğin tespit edilmesiyle ortaya çıktığını dile getirdi.

TZD Başkanı İbrahim Yetkin, 22 Temmuz'da yapılacak olan seçimler öncesinde ilk olarak Genç Parti'nin başlattığı "Mazot 1 YTL" olacak sloganı sayesinde bütün partilerin seçim bildirgelerinde mazota yer verdiklerini söyledi. AK Parti'nin seçim bildirgesinde yer alan mazot vaadinin mazot desteği konusunda çok büyük oranlarda bir kaynak tespiti yapılmadığının göstergesi olduğunu belirten Yetkin, hükümetin 2007 yılında toplam 468 milyon YTL mazot desteği ödediğini, ancak gelecek dönemde de mazota buna benzer

bir kaynak ayıracaklarını ifade etti. Ana muhalefet partisi CHP'nin 'pusula' adını verdiği seçim bildirgesinin 9. bölümünü tarıma ayırdığını anımsatan Yetkin, CHP'nin mazot desteği konusunda ne yapacağını somut bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti. CHP'nin bu destek öngörüsünün vergi gelirlerinde çok yüksek kayıplara neden olmayacağını savunan Yetkin, CHP'nin mazot desteği uygulamasıyla vazgeçilen vergi miktarının 2 milyar 940 milyon YTL olduğunu belirtti. MHP'nin de seçim bildirgesinde tarıma geniş yer

verdiğini kaydeden Yetkin, MHP'nin mazot dahil olmak üzere tüm tarımsal girdilerden alınmakta olan ÖTV ve KDV'nin kaldırılacağını ilan ettiğini, buna göre mazotun 1 YTL'nin de altına düşürüleceğini söyledi.

Siyasi partilerin mazot desteği taahhütlerinin faturasının 468 milyon YTL ile 11 milyar 340 milyon YTL arasında değiştiğinin altını çizen Yetkin, en düşük maliyeti AK Parti'nin taahhüt ettiğini, en yüksek maliyeti ise Genç Parti'nin tüm mazot fiyatını indirecek şekilde taahhüt ettiği mazot desteği yöntemi olduğunu söyledi. Yetkin, "AK Parti'nin uygulamakta olduğu mazot desteğini sosyal destek ödemesi olarak kabul ettiğimiz için anlamlı bulmuyoruz. Genç Parti'nin önerdiği destek yöntemini ise genel

ekonomik dengeler açısından uygulanmasının çok zor olduğunu düşünmekteyiz. DP'nin ise mazot desteğinde hangi yöntemi kullanacağı kamuoyuna açıklanmadığı için somut bir değerlendirme yapamıyoruz. CHP ve MHP'nin taahhüt ettiği mazot desteği yöntemini uygulanabilir ve gerçekçi buluyoruz. Önemli olan, siyasi partilerin iktidara geldiklerinde bu taahhütlerin arkasında durmalarıdır. Söylendiği gibi yapılması ve uygulanması zor değildir. Türk tarım üreticisi seçimden sonra siyasi partilerin mazot taahhütlerinin

takipçisi olacaktır" diye konuştu.

Yetkin'in basın açıklamasını önündeki masada bulunan 1 litre mazotla yapması ise dikkat çekti.

(DUY-MAY-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title