Haberler

Tüzmen: "İhracatçının 1,5 YTL'ninin Üzerinde Döviz Kuruna İhtiyacı Var"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İhracatçının 1,5 YTL'nin Üzerinde İstikrarlı Bir Döviz Kuruna İhtiyacı Olduğunu Söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçının 1,5 YTL'nin üzerinde istikrarlı bir döviz kuruna ihtiyacı olduğunu söyledi.

Geçen hafta dövizde yaşanan gelişmelerle ilgili soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Tüzmen, döviz kurlarında ani iniş çıkışların ihracatçıları olumsuz etkilediğini kaydetti.

"Aynı hataları sık sık tekrarlamanın önüne geçmemiz gerekiyor" diyen Tüzmen, şöyle devam etti:

"İhracatçılarımız, o günlerdeki döviz kurlarına göre hesap yapıp yurt dışındaki müşterisine bir fiyat veriyor. Yaptığı ihracatın parasını birkaç ay sonra alıyor. Parasını aldığı gün bir bakıyor döviz fiyatları düşmüş. Doğal olarak zararına satış yapmış oluyor. Döviz kurlarındaki ani iniş çıkışlar, ihracatçılarımızı adeta şaşkına çeviriyor."

Aşırı değerli YTL nedeniyle zor günler yaşayan ihracatçıların sıkıntısına bir de ani döviz kuru iniş çıkışlarının eklenmesinin çok zararlı olduğunu ifade eden Tüzmen, bu konuda her gün ihracatçılardan şikayet aldığını bildirdi.

İhracatın bütün sıkıntılara rağmen yılbaşından beri yüzde 16 artış yakaladığını belirten Tüzmen, şunları söyledi:

"Döviz kurları ile ihracat artışı arasındaki ilişkiyi sanırım anlamayan kalmadı. İhracatçılarımız ile birlikte yeni Çin'den döndük. Çin'in ihracatı artırmak için döviz kurlarını nasıl ayarladığını hep beraber gördük. Çin hükümeti, ihracatını artırmak için çok akıllı bir kur politikası izliyor. Bizim de aynı politikayı izlememiz lazım. Aklın yolu birdir. Düşük döviz kuru karşısında ihracatçımızın eli kolu bağlı kalıyor. İhracatçılarımız, 1,5 YTL'nin üzerinde istikrarlı bir döviz kuru istemektedir. Bu isteklerinde de haklıdırlar. Biz de aylardır hatta yıllardır bugün yaşanan sıkıntıya dikkat çekiyorduk. Hep normal değerinde, istikrarlı bir döviz kuru istedik. Haklı çıkamız ülkemize bir şey kazandırmıyor. Önemli olan gereğinin yapılması."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title