Haberler

Tüzmen: "Herkes Yeni Kur Dengesine Göre Adım Atmalı"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''Yeni bir kur dengesi vardır. Herkesin bu dengeyi dikkate alarak, adımlarını buna göre atması lazım'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''Yeni bir kur dengesi vardır. Herkesin bu dengeyi dikkate alarak, adımlarını buna göre atması lazım'' dedi.

Bakan Tüzmen, 15. İTKİB Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nın ödül töreninde, gazetecilerin, Merkez Bankasının döviz satışına ilişkin sorularını yanıtladı.

Aşırı değerli Türk Lirası ile belli bir yere kadar gidilebileceğini belirten Tüzmen, şimdi bunun normal değerine doğru döndüğünü söyledi.

Borsa'ya giren ve çıkan açısından dalgalı kurun esnekliğinin ne olduğunun önemli olduğunu kaydeden Tüzmen, ''Yani geldikleri gibi bazen de gittikleri ortada. Bu onu gösterdi. İkinci nokta da Merkez Bankası'nın müdahaleleri. Görüyorsunuz, çok fazla aşağıya indiği zaman müdahale yapılıyor'' diye konuştu.

Daha önce doların 1 milyon 600 bin seviyelerinde tutunması gerektiğini söylediğini dile getiren Tüzmen, ''Çünkü çok iyi bahanelerimiz vardı. Lira'nın her yüzde 10 değer kazanması ithalatımızda ekstra 5 milyar dolarlık bir faturaya sebep oldu'' dedi.

Doların, kendisi gibi 1,600'lerde tutunması gerektiğini savunanların böyle ani değişikliklerden memnun olmadığını anlatan Tüzmen, şunları kaydetti:

"Haklı çıkmak bir memnuniyet değil. Yeni bir kur dengesi vardır. Herkesin bu dengeyi dikkate alarak, adımlarını buna görme atması lazım. Yani eskisi gibi 1,300'ler civarında değil, 1,600'ler civarında olacak bir dengeye göre hareketlerin belirlenmesi lazım. Merkez Bankası'nın iki aracı vardır. Biri faiz oranı, diğeri bu tip müdahalelerdir. Biz, geçmişte de bunların yapılması gerektiğini söyledik. Keşke 2.5-3 sene önce bu müdahaleler gerektiği gibi yapılsaydı, Türkiye bugünleri görmezdi."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title