Haberler

Tüzmen: "Enflasyondaki Sapmanın Bedeli İhracatçıya Çıktı"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enflasyon Hedeflerindeki Yüzde 100'lük Sapma ile En Büyük Bedeli İhracatçı ve Sanayicinin Ödediğini Belirtti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen enflasyon hedeflerindeki yüzde 100'lük sapma ile en büyük bedeli ihracatçı ve sanayicinin ödediğini belirtti.

İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen 1. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması'nda konuşan Bakan Tüzmen, enflasyon hedeflemesinde yüzde 100'lük bir sapma olduğunu belirterek, hedefleme yapılırken Türkiye'nin büyük bedeller ödediğini söyledi. En büyük bedeli ise ihracatçı ve sanayicinin ödediğini belirten Tüzmen, "Rekabetçiliğimizde büyük sıkıntılar yaşadık, ciddi şekilde karlılıklar azalmasına rağmen ihracat hamlesini devam ettirmeye çalıştık. En yıkıcı etkisi; bizim şikayet ettiğimiz cari açık. Cari açığın da tetikleyecisi dış ticaret açığı" dedi.

"DIŞ TİCARET AÇIĞININ FAZLA OLMA NEDENİ İTHALAT"-

Dış ticaret açığının bu kadar büyük olmasının nedeninin ithalat artışı olduğunu vurgulayan Tüzmen, yerli ara malı yerine dışarıdan getirilen ara malının sanayide işlenerek ihracata dönüştürülmesinin etkisine işaret etti. Tüzmen, son dönemdeki ihracatın ithalatı karşılama oranının Ocak ayında yüzde 65, Şubat ayında da yüz de 70'lere gelmesine rağmen yine de sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Ödenen bedeller karşısında enflasyonun aşağı çekilmesi için aşırı değerli TL'nin aşağı çekilmesinin ön görüldüğünü aktaran Tüzmen, "Bunun da bedelini ihracatçı ödedi. Ödenen bedeller karşısında enflasyona baktığımızda, rakamlar oldukça yüksek" dedi.

-"TÜRKİYE'NİN 110 MİLYAR DOLAR REZERVİ OLMALI"-

Tüzmen, kur aşağı inerken TL'nin değerlenmesine izin verilmemesiyle; Türkiye'nin rekabetçiliği açısından daha yararlı işlerin yapılmış olabileceğini söyledi. "Rakamlar ortada, sadece doların değerini kaybetmesi TL'nin aşırı değerlenmesiyle aşağı indirilmeye çalışılan bir enflasyonun yeterli olmadığı görüldü" diyen Tüzmen, piyasalardaki sıkışmanın azaltılması, sirkülasyondaki para arzının ise artması gerektiğini ifade etti. Tüzmen, yaklaşık 107 milyar dolar ihracatı olan bir ülkenin rezervlerinin de 70 milyar dolar değil, en az 110 milyar dolar olması gerektiğin belirterek, Türkiye'nin rezervinin ihracata dayalı kalkınma modelini benimseyen Hindistan ve Brezilya gibi yüksek tutmasının önemine işaret etti.

-"DESTEKLER YETERSİZ"-

İhracatçı birliklerinin 71 yıldır var olduğuna işaret eden Tüzmen, TİM yasa tasarısını hazırlayan ihracatçıların Türkiye ihracatını rekabetçi hale getirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Tüzmen, yaklaşık 10 yıldır Türkiye ihracatının aynı şekilde desteklendiğini kaydederek, "Yani 350-400 milyon dolar civarında bir destek bu. Hal bu ki Türkiye'nin 7-8 senedir ihracat artışının katlanarak devam ettiğini görüyoruz. 2002'de 36 milyar dolar ihracat yaparken destek yine aynıydı. Sene 2007, 107 milyar dolar ihracat yapıyoruz, destek yine aynı" dedi.

Tüzmen, tarım gibi bazı kilit sektörlerin ihracatlarını artırmak için tasarım ve yurtdışında büro açmak gibi birtakım tasarruflarda bulunarak, kendi ihracat hamlelerini yapmaları gerektiğini kaydetti. (ANKA)

(DLH/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title