Haberler

Tütün Ürünlerinde Yapılan Son Vergi Artışı

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), tütün vergilerine yapılan son artışın yetersiz olduğunu belirtti.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), tütün vergilerine yapılan son artışın yetersiz olduğunu belirtti.

SSUK'tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de halen 16 milyon sigara ve diğer tütün ürünleri kullanıcısı bulunduğu, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde şu an hayatta olan 8 milyon kişinin tütün nedeniyle hayatlarını kaybedecekleri kaydedildi.

Bu ölümlerin önüne geçilecek en etkin yöntemlerden birinin tütün ürünlerinde fiyat ve vergilerin artırılması olduğu ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası bilimsel çalışmalar, her yüzde 10 vergi artışının, tüketimi yüzde 5 azalttığını, böylelikle hem sağlığı düzelttiğini hem de gelirleri arttırdığını ortaya koymuş, maliye bakanlarının hekimlerden daha fazla hayat kurtarabileceğini göstermiştir. Ancak ülkemizde tütün ürünlerinde yapılan son vergi artışı, yetersizliği nedeniyle uzmanlar arasında büyük hayal kırıklığı yaşattı. Yeni vergi düzenlemesi sağlık kazanımları açısından yetersiz kaldı."

-"Karlı çıkan sigara firmaları oldu"-

Son yapılan vergi artışlarından, fiyat ayarlamalarıyla sigara firmalarının karlı çıktığı iddia edilen açıklamada, "24 Aralık 2012 tarihli ve 2012/4116 sayılı kararname ile yapılan düzenlemede, yüzde 65,25 oransal vergi ve 3,15 lira asgari maktu vergi tutarı belirlenmiştir. Paket maktu vergisi ise 9 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu oran Dünya Sağlık Örgütü sağlık ekonomistleri tarafından hesap edilen en az 25 kuruş değerinin oldukça altındadır" görüşü savunuldu.

Şirketlerin, bu vergi artışlarının ötesinde, fiyatlarına enflasyon ayarı yaparak tüm segmentlerde paket fiyatlarını 1'er lira arttırdığı dile getirilen açıklamada, "Burada dikkat çekici husus, şirketlerin fiyat artışlarını vergi artışının bir gereği olarak değil, alım gücündeki artışı ve fiyat elastikiyetini dikkate alarak yapması oldu" değerlendirmesine yer verildi.

Oransal vergi artışının yüzde 69'a çıkarılması halinde, sigara içtiği için hayatını kaybeden 160 bin kişinin hayatının kurtarılabileceği ifade edilen açıklamada, sigara dışındaki diğer tütün ürünlerinde ise vergi oranının tekrar düşürüldüğü, üretim maliyetlerine avantaj sağlandığı da belirtildi.

Muhabir: Emrah Güney / Etem Geylan

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title