Haberler

Tütün hasadı başladı

Güncelleme:

Tütün hasadı başladı Çiftçiler 30 TL'den tütün alan özel firmalardan şikayetçi Samsun'un Bafra ilçesinde kırsal kesimde tütün hasadı başladı.

Tütün hasadı başladı

Çiftçiler 30 TL'den tütün alan özel firmalardan şikayetçi

SAMSUN - Samsun'un Bafra ilçesinde kırsal kesimde tütün hasadı başladı.

Türkiye'nin tütün ambarı olarak nitelendirilen Samsun'da kırsal kesimlerde tütün hasadı başladı. Bafra'da 67 mahallenin tek geçim kaynağı olan tütünde üreticiler bu sene artan maliyetler dolayısıyla tütünün pek para etmediğini söylese de gece-gündüz tarladaki tütünlerini hasat ediyorlar.

"5 yıl önce her yerde tütün ekiliyordu, birçok aile şehre göçmeye başladı"

Tütün üretiminde artan maliyetler yüzünden pek kar elde edemediklerini dile getiren Kamberli Mahallesi tütün üreticilerinden Enver Tütüncü, "Çocukluğumdan veri tütün işindeyim. Maliyetler son dönemde oldukça arttı. Masraflardan dolayı bu yıldan sonra tütün yapmak istemiyorum. Ben 20 dönümde tütün üretiyorum. Kırsal olduğu için 3 ton ürün anca alırım. Ovadakilerle masrafımız aynı ama verimimiz 3'te 1 oranında daha az. Geçen sene tütün 27,5 TL'ydi bu sene ise 30 TL oldu. Tütün çok zor bir ürün. Neredeyse hiç uyumadan hasat ediyoruz. Buradaki birçok hane tütün üretimini bıraktı. Tarlalar hep boş kalmaya başladı. 5 yıl önce her yerde tütün üretiliyordu. Fiyatlar seneye de böyle olursa çiftçiliği bırakıp, iş bulmaya çalışacağım" dedi.

"Bu seneki fiyatlar bizi memnun etmedi"

Özelleşen tütün alımı sonrası fiyatların üreticiyi memnun etmediğini belirten ve yıllardır tütün üreten Nurettin Tütüncü, "Tütün fiyatları maliyete göre pek para etmiyor. İp, mazot ve gübre fiyatları pahalı. Tarlaları da başkasından kiralıyoruz. Tütün için devlet desteği istiyoruz. 30 yıldır tütün üretiyorum. Bu seneki fiyatlar bizi memnun etmedi. Topraklarımızda tütünden başka bir şey de yetişmiyor" diye konuştu.

"Kırsaldaki çiftçinin tütün yapmaktan başka şansı yok"

Kırsalda bulunan çiftçilerin tütün ekmekten başka çaresinin olmadığına dikkat çeken Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Karadeniz'in en verimli ovalarından birisi Bafra Ovası'dır. Ovayı 2'ye böldük. Ova ve kırsal kesimde tarım yapıyoruz. Kırsalda 100 yılı aşkın bir süredir tütünle uğraşılıyor. 2006 yılına kadar devlete 30 bin ton tütün satan bir ilçeydik. Bunun 28 bin tonu tamamen kırsal kesimde üretiliyordu, diğer kısmı da ovada üretiliyordu. Teknolojinin gelişmesiyle ve sulama imkanlarının artmasıyla ovada artık başka ürünler üretiliyor. Tütünün özelleşmesinin ardından Bafra'da 5 firma tütün alımı yapıyor. Bu firmalar üreticiyi kıskaca almış durumda. Maalesef kırsaldaki çiftçinin tütün yapmaktan başka bir şansı yok. Yabani hayvanlar kırsalı sardı. Av yapacak kimse de yok. Yetkililer yaban avına izin vermedi. Buğday ekseniz pek getirisi olmuyor. Ayçiçek ekenler de sabaha kadar domuz nöbeti tutuyorlar. Gündüz, kuşları ürkütmek için ses bombası patlatıyorlar, akşam da domuz bekliyorlar. Başka türlü ürün alma şansları yok. Tütünde böyle bir sıkıntı yok ama üreticinin sorunlarının halledilmesi için bir an önce yetkililerin önlem alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Tütün biterse kırsaldan şehre göç başlar"

Çiftçilerin tütünden yeterli gelir elde edemediğinde şehre göç etmeye başladığına dikkat çeken Tosuner, şunları söyledi:

"Kırsaldaki tütün üreticisinin en büyük sıkıntısı: 4 kalemden ibaret. Bu sıkıntılar halledilmezse kırsaldan kente göç artacak. Buradaki birçok aile şehre göç etti. Araziler ormanlaşıyor. Mazot, gübre, ilaç ve hayvan yemi fiyatlarının indirilmesi gerekiyor. Geçen yıl Bafra'da 2 bin 700 hane tütün ekiyordu bu rakam 2021'de iyice düştü. Birçok çiftçi maliyetler yüzünden tütünü bıraktı. Üretici sayısı belki de 2022'de bin haneye düşecek. 96 mahallede tütün üretimi için kura çekimi yapıyoruz. Bunun 67 mahallesinin tüm geçimi tütünden. Örneğin 80 haneli Kamberli Mahallesi'nin 50 hanesi bu yıl tütün ekiyor ama anlatılanlara göre bu rakam 2022'de 20 haneye düşecek. Tütün üretiminin düşüşü, göçün başlaması demektir. Tütün bitti mi göç başlar çünkü mısır ve buğday üretiminde geçim şartları sağlanamaz. Devletimizden tütün üreticilerine destek vermesini istiyoruz.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Samsun Bafra Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title