Haberler

Tütün Gitti, Kekik Geldi

Tütün ekiminin 1990'lı yıllarda kısıtlanmasının ardından kekik, alternatif ürün olarak denendi ve bunda da başarılı olundu.

Tütün ekiminin 1990'lı yıllarda kısıtlanmasının ardından kekik, alternatif ürün olarak denendi ve bunda da başarılı olundu. Böylece Denizli de Türkiye'nin kekik üretiminin yüzde 95'ni tek başına sağlayan il konumuna geldi.

İşte yaklaşık 20 yıldır Denizli'nin tütün tarlalarında yetiştirilmeye başlanan kekik hasadına, önemli üretim merkezlerinden birisi olan Denizli merkeze bağlı Gözler beldesinde başlandı.

Kekik hasadına Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, Gözler Belediye Başkanı Ali Akkaya hasadı başlattılar ve Sınırlı Sorumlu Gözler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kekik İşleme ve Kekik Yağı Üretim Fabrikasında incelemelerde bulundular.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990'lı yıllarda tütün ekiminin kısıtlanmasıyla bu yörelerde yetişebilecek ürünler arasında kekiğin ön plana çıktığını dile getirdi.

Verilen destekle yörede kekik üretiminin gün geçtikçe arttığını ifade eden Gülsever, şunları kaydetti:

"Türkiye'de üretilen kekiğin neredeyse tamamını ilimiz karşılıyor. Geçen yıl 8 bin ton üretim yapılan Denizli'de, bu yıl kekik rekoltesinin 9 bin ton olmasını bekliyoruz. Ürünün büyük bölümü Avrupa'ya ihraç ediliyor. Pazarlama sorununun çözümü için Bakanlığımız ve İl Özel İdarenin katkılarıyla hizmete giren Gözler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesindeki kuru kekik işleme ve kekik yağı üretim tesisi, bu alanda hizmet veriyor.

Bu tesisin kurulmasıyla üretim maliyetleri en aza indirilirken, daha güvenli pazarlama yapılabiliyor. 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Gözler'deki Kekik İşleme ve Kekik Yağı Üretim Fabrikasında kekikler işlenerek içimlik ve baharatlık hale getirilmesinin yanı sıra fermante edilerek kekik suyu ve kekik yağı elde ediliyor. Bunun yanında bölgemizde üretilen ve aroma bakımından çok kaliteli olan kekiği özel şirketler de kendi tesislerinde işleyerek pazarlıyorlar. "

- DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title