Haberler

Tutukluluk Sürelerinin Kısaltılması

Muş Cumhuriyet Başsavcısı Kaya: "Muş E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda henüz tahliyeler olmadı ancak tahliyesi beklenen kişiler var"

Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, tutukluluk süresinin 5 yıla inmesine ilişkin, "Muş E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda henüz tahliyeler olmadı ancak tahliyesi beklenen kişiler var" dedi.

Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, tutukluluk süresinin azami sınırlarının 5 yıla indirilmesi nedeniyle Muş cezaevinde de birtakım tahliyeler beklediklerini söyledi.

Bu konuda müracaatları beklediklerini, tahliye taleplerinin reddinin olmayacağını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Bildiğim kadarıyla 7 yıldır bekleyen dosyalar var. Cinayet ve adam öldürme dosyaları, birkaç kez Yargıtay'a gidip geldiği için tutukluk süresi uzuyor. Onların müracaatlarını bekliyoruz. Mahkemelerimiz gerekli işlemleri yapar. Tutuklama ve tahliye konularında karşı tarafın herhangi bir itirazı yok. Bu davalar kamu adına cumhuriyet savcıları tarafından yürütüldüğü için o konuda tahliye ve itirazda bulunmak cumhuriyet savcılığına aittir. Doysaların savcılıkta bulunduğu süreler, tutukluk süresine dahil değil. Ceza mahkemesi kararını verip dosyayı temyiz istemiyle Yargıtay'a gönderdiği takdirde, orada hükmen tutukluluk süresi başlıyor. Şu anda kaç kişinin faydalanacağını sayısal olarak bilmiyorum. Çünkü insanlar farklı zamanlarda tutuklanmış. Bu açıdan her birinin tutukluluk süresine bakmak lazım."

Çıkarılan yasaların bütün Türkiye ve vatandaşlar için geçerli olduğunu dile getiren Kaya, genel olan kanunlardan herkesin eşit şekilde faydalandığını ve kişiye özel ayrımın hukuka uygun olmadığını ifade etti.

Kaya, son zamanlarda yapılan bazı tahliyelerin insanları ve vicdanı rahatsız ettiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Birtakım tahliyeler için gönül isterdi ki bu tür şeyler olmasın. Ama uzun süre yargılama da insanı rahatsız ediyor. Hakikaten çok uzun süren dava dosyaları bulunuyor. Ancak dosyaların sayısının fazla ve çok külfetli olmasından da kaynaklanıyor. Kamuoyunun bildiği gibi Ergenekon davaları binlerce ve yüzlerce klasörden oluşuyor. Benim bildiğim Ergenekon dosyasında 20 iddianame var. Her bir iddianame bir veya iki sayfadan değil, yüzlerce sayfadan ibaret. KCK dosyasının sadece iddianamesi 7 bin sayfa. Bir hakimin kısa sürede gerekçeli kararı yazması çok zor. Ama uzun süre tutuklama insanları rahatsız ediyor." - Muş

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Kaya Yargıtay Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title