Haberler

Tutuklulara Af Çıkıyor mu?

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Adalet bakanlığı görevinde bulunduğu sürece af konusunu gündemine almayacağını belirterek, "Türkiye ve parlamento, cezaevleriyle ilgili bir affı süresiz olarak gündeminden çıkarmalıdır" dedi.

Şahin, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının artmasında belirli aralıklarla çıkarılmış afların etkili olduğunu düşündüğünü belirterek, ''Türkiye ve parlamento cezaevleriyle ilgili bir affı süresiz olarak gündeminden çıkarmalıdır. Af söylentileri ve af ihtimali Türkiye'de maalesef suçların artmasına neden oluyor. Beklenen faydayı sağlamadığı gibi olumsuzluklarını çok sık görüyoruz'' diye konuştu.

Şahin, zaman zaman hükümlülerden af istekleriyle ilgili mektuplar aldığını, bu kişilere af gibi bir düşüncelerinin olmadığını, olmayacağını münasip cümlelerle anlattıklarını söyledi. Şahin, "Bizim gündemimizde af ve af kapsamında değerlendirilecek hiçbir konu bulunmamaktadır. Hiç kimse bir umuda kapılmasın. Artık kimse af beklentisi içerisinde olmasın. 'Suç işlerim cezaevine girerim, nasıl olsa af çıkacak düşüncesini kimse hafızasında bulundurmasın'' dedi.

Türk Ceza Kanunu'ndaki ''etkin pişmanlık'' hükmünün alanını genişletmek gibi bir düşünceleri bulunmadığını aktaran Şahin, mevcut yasaları yargıçların daha elastik şekilde yorumlama hakkına sahip olduklarını kaydetti.

Şahin, terör suçlularının Türkiye'ye iadesiyle ilgili de özellikle AB ülkelerinde bulundukları bilinen, terör suçu işlemiş ve terör örgütü bağlantısı bulunan kişilerin iadesiyle ilgili Adalet Bakanlığı'nın uzun süredir çalışma içerisinde olduğunu söyledi.

Şahin, bu müracaatlara, birçok AB ülkesinin ''Sizde idam var, iade edemeyiz'' yanıtını verdiğini anlatan Şahin, Türkiye'de idam cezası kalktıktan sonra da bazı ülkelerin, ''Bu kişiler iltica talebinde bulundular, siyasi kişilerdir'' diyerek iadeden kaçındıklarını bildirdi.

Adalet Bakanlığının Dışişleri Bakanlığı kanalıyla bu konuda ısrarlı olduklarını anlatan Şahin, son olarak Almanya'nın iki terör örgütü mensubunu Türkiye'ye iade ettiğini anımsattı.

''Terör örgütüyle bağlantılı 50'ye yakın kişinin iadesi konusunda Adalet Bakanlığı çalışıyor'' diyen Şahin, bunlardan sonuç almaya gayret ettiklerini bildirdi. Bazı kişilerle ilgili birden fazla dosya olduğunu söyleyen Şahin, örneğin Hollanda hükümetinin, bu dosyaların birleştirilmesini istediğini kaydetti. Şahin, ancak, dosyalar birbirinden farklı olduğu için Türk usul yasalarına göre birleştirilmesinin mümkün olmadığını, bu yönde bazı sorunlar yaşandığını anlattı.

Irak'tan da terör suçlularının iadesine ilişkin talepte bulunduklarını ifade eden Şahin, son olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Bağdat'ı ziyaretinde Türkiye'nin bu taleplerini ilettiğini söyledi. Irak yönetiminin Türkiye ziyaretinde de bu taleplerin dile getirildiğini belirten Şahin, ''Ama Irak'tan şu ana kadar suçluların iadesi konusunda henüz bir cevap alabilmiş değiliz'' dedi.

Terör örgütü PKK'nın elebaşılarından Cemil Bayık ve Murat Karayılan'ın Türkiye'ye teslim edileceği haberleriyle ilgili kendilerine ulaşmış bir bilgi bulunmadığını kaydeden Şahin, ''Ama arzu ediyoruz ki, birçok ülkenin, bu terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin iadesi konusunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz. Verilecek olan terör suçlulularını barındırabileceğimiz her türlü ceza infaz kurumumuz mevcut'' dedi.

Şahin, anayasa değişikliğiyle ilgili AK Parti olarak kamuoyu ile paylaşılan bir anayasa değişikliği metninin henüz bulunmadığını, bir grup akademisyen tarafımdan partinin talebimi üzerine hazırlanmış bir taslak bulunduğunu ifade etti.

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesiyle ilgili son gelişmeleri de değerlendiren Şahin, 301. maddede değişikliğin nasıl yapılacağı konusundaki çalışmaların 1 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirtti.

Bu süreçte ortaya konan bir takım değişiklik önerileri bulunduğunu anlatan Şahin, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün, tüm bu önerileri toparladığını ve değişiklik teklifi taslağı haline getirdiğini bildirdi.

Şahin, en son Bakanlar Kurulu toplantısından bir önceki toplantıda, kendisinin 6 farklı değişiklik önerisini sunduğunu ve bunlardan birini tercih ederek, tasarı haline getirilebileceğini söylediğini aktardı. Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ''Bunu ilk fırsatta, Bakanlar Kurulu'nda değil de daha dar çerçevede değerlendirelim, üstünde bir mutabakat sağlayalım. Daha sonra Bakanlar Kurulu'na getiririz'' dediğini kaydetti.

TCK'nın 301. maddesiyle ilgili uygulamadan kaynaklanan bazı sorunlar yaşandığını belirten Şahin, özellikle son aylarda, yargı organlarının 301. maddenin uygulanmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve kararlarına paralel kararlar vermeye, düşünce ve ifade özgürlüğünü daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmeye başladıklarını ifade etti.

Bu nedenle hem açılan dava sayısında hem de açılan davalardaki beraat oranlarında önemli iyileşmeler görüldüğünü söyleyen Şahin, tüm bunlara rağmen 301. maddede bir değişiklik yapılmasında yarar olduğunu kaydetti.

Mehmet Ali Şahin, AB süreciyle ilgili yapılması gereken yasal reformların da devam ettiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title