Haberler

Tutuklu Milletvekilleri Sorununa Çözüm İçin 3 Parti Birleşti

Güncelleme:

AK Parti, CHP ve BDP milletvekillerinden oluşan çalışma grubu, tutuklu milletvekilleri sorununa çözüm bulmak için bir araya geldi.

Ak Parti, CHP ve BDP milletvekillerinden oluşan çalışma grubu, tutuklu milletvekilleri sorununa çözüm bulmak için biraraya geldi. 3 partiden oluşan komisyondan uzlaşma çıktı ve düzenlemeye göre, geçici maddeyle hüküm giyen milletvekillerinin durumu dönem sonuna bırakılması, soruşturma ve yargılaması devam edenlerin yargılamaları ise durdurulması planlandı.

3 partinin komisyon toplantısına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın katıldı. MHP ise görüşmelere katılmadı. Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Daha önceki toplantıda anlaştığımız, Anayasa değişikliği gerektiren konuda bir metin vardı, o metin üzerinde görüşme yaptık ve mutabakatımızın devam ettiğini belirttik. Bundan sonra grup başkanvekilleri bir araya gelecek, konuşacak" dedi.

CHP Konya Mliletvekili Atilla Kart ise; "Adam öldürmeye dönük suç üstü hali hariç olmak üzere soruşturma, yargılama, gözaltı, yakalama ve tutuklamanın Meclis'in iznine tabi olmasını öngörülüyor. Meclis'in izninin de 5'te 3'ün altına düşmemesi gerekiyor. Salt çoğunluğa karşıyız, çünkü öyle bir durumda Meclis aritmetiğine göre birtakım şekillenmelere yol açabilir. Parti grupları mutabakatı olduğu zaman bu düzenlemenin teklife dönüşecek" dedi. Kart, şöyle devam etti:

"Düzenlemeye göre, soruşturma ve yargılaması devam edenler açısından yargılamalar durdurulacak, infaz aşamasına gelenler açısından ise dönem sonuna bırakılacak. Gruplar arasında mutabakat olursa, bu iş 15 günde biter. Bu düzenlemeye, HSYK ya da benzer konuların ithal edilmemesi gerekiyor. İktidar grubu da bu anlayışın içinde olduğunu ifade ederek, olumlu baktı. Başka konular gündeme gelirse, bu işin gerçekleşmesi zorlaşır. Bu düzenlemeden MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de yararlanacak. Alan ve Tuncel'in infazları dönem sonuna kadar ertelenecek. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal açısından da yargılamanın duracak."

AK Parti, CHP ve BDP'nin vardığı mutabakatla, Anayasa'nın yasama dokunulmazlığıyla ilgili 83'üncü ve milletvekiliğinin düşmesiyle ilgili 84'üncü maddelerinde değişiklik öngörülüyor. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Şentop Atilla Kart Ak Parti Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title