Haberler

"Tutsat Kapasitesi Asgari 100 Milyar Dolar"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Türkiye'nin 5 Yıllık Süre İçinde 100 Milyar Dolarlık Tutsat Hacmine Ulaşacak Kapasitesi Bulunduğu Kaydetti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Türkiye'nin 5 yıllık süre içinde 100 milyar dolarlık tutsat hacmine ulaşacak kapasitesi bulunduğu kaydetti.

Erol, 11'inci Orta Avrupa İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler Konferansında yaptığı konuşmada, her yıl yaklaşık 5 trilyon doların sermaye piyasaları aracılığıyla ev alıcılarına transfer edildiğini ve bu fon transferini sağlayan en önemli kanalın menkul kıymetleştirme (securitizasyon) olduğunu, ipotek teminatlı menkul kıymetler ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin ise konut finansmanında en çok kullanılan ikincil piyasa enstrümanlarını oluşturduğunu ifade etti.

Geçen yıl dünyadaki menkul kıymetleştirme hacminin yaklaşık 4 trilyon dolara ulaştığını ve söz konusu büyüklüğün yüzde 80'inin ABD'ye ait olduğunu belirten Erol, ABD'de yapılan ihraçların yüzde 80'ini ise ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin oluşturduğunu aktardı.

SPK olarak misyonlarının sermaye piyasalarını düzenleme ve denetlemenin yanı sıra bu piyasanın gelişimini de desteklemek olduğunu vurgulayan Erol, Türkiye'de yeni hayata geçirilen konut finansmanı sisteminin bunun en iyi örneklerinden biri olduğunu kaydetti.

Mart ayında yürürlüğe giren kanunun, ilgili düzenlemelerde hem birincil hem de ikincil konut finansmanı piyasasına ilişkin yasal altyapıyı güçlendirecek çeşitli değişiklikler yaptığına değinen Erol, ipotek finansmanı alanında İspanya ile Güney Kore'nin Türkiye için iyi birer örnek oluşturduğunu ifade etti.

Bu iki ülkenin yaşadığı gelişme göz önüne alındığında tutsat finansmanı hacminin GSMH'nin yüzde 35'ine, bugünkü rakamlarla yaklaşık 150 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirten Erol, gazetecilerin bu konudaki hedeflere ne kadarlık sürede ulaşılacağı şeklindeki soruları üzerine şöyle konuştu:

''Tahminler Türkiye'de şu andaki mortgage kapasitesi düzeyinin asgari 100 milyar dolar seviyesinde olduğu yönünde. Türkiye'de 5 yıllık süre içinde 100 milyar dolarlık mortgage hacmine ulaşacak kapasitemiz var. Şu anda başlarsak, bugünkü milli gelirin yüzde 25'ine ulaşması halinde bu 100 milyar dolar ediyor. Bunu 5 yılda yakalayacağımızı düşünüyoruz.''

Turan Erol, bankaların tutsat kanununa uyumlu krediler vermeye başladığını ve bunun bir süreç olduğunu kaydederek, 2008 ortaları veya sonlarına doğru ikincil piyasaların oluşmasını beklediklerini aktardı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title