Haberler

Tüsiad: Üyelik Halinde AB'ye Göç Eğilimi Tahminlerin Altında

Tüsiad Göç Konusunun Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Adaylığı Çerçevesinde Avrupa Kamuoyunun En Çok Çekindiği Tonulardan Biri Olmasından Hareketle Hazırladığı "Türkiye - AB İlişkileri Bağlamında Uluslararası Göç Tartışmaları" Başlıklı Raporu Basına Tanıttı. İstanbul Taksim'deki Ceylan Intercontinental Otel'de Düzenlenen Tanıtımda Aynı Zamanda Göç Konusu Bir Panel ile de Masaya Yatırıldı.

TÜSİAD göç konusunun Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) adaylığı çerçevesinde Avrupa kamuoyunun en çok çekindiği tonulardan biri olmasından hareketle hazırladığı "Türkiye - AB İlişkileri bağlamında Uluslararası Göç Tartışmaları" başlıklı raporu basına tanıttı. İstanbul Taksim'deki Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlenen tanıtımda aynı zamanda göç konusu bir panel ile de masaya yatırıldı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi ve Sosyal İlişkiler Komisyonu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın açılış konuşmasınıns ardından raporu kaleme alan Prof. Dr. Ahmet İçduygu kürsüye gelerek konuyu gazeteciler ve diğer katılımcılara anlattı.

EMEĞİN SERBEST DOLAŞIMI GÖÇ BASKISINI AZALTIYOR

Prof. İçduygu yapılan anket çalışmalarına göre olası tam üyeliğin ardından Türkiye'den AB'ye göç etmesi beklenen insan sayısının, beklenenin çok altında kalacağını belirtti ve şöyle konuştu: "İşgücünün serbest dolaşımı hedefine bugün ulaşırsak, Türkiye'de 'genel niyet' göz önüne alındığında AB ülkelerine gitmek isteyenlerin oranı yüzde 6.2 civarındadır. Bu da yaklaşık 400.000 kişi demektir. 'Hiç dil bilmediğiniz halde yine de gider misiniz?'gibi daha ayrıntılı sorular sorulduğunda ise bu oran yüzde 0.3'e düşmektedir. Kısacası durum AB kamuoyunda düşünüldüğü gibi değildir".

Serbest dolaşım kararının göç baskısını azalttığını ifade eden İçduygu, "Böyle bir durumda, bazı bilimsel olmayan araştırmaların gösterdiği kzadar büyük bir göç beklemiyoruz" dedi.

AB PERSPEKTİFİ KORUNMALI

Prof. Ahmet İçduygu raporda göç konusunda AB perspektifinin sürdürülmesi gerektiğinin altını çiziyor ve bbunun için de çeşitli önerileri gündeme getiriyor. Buna göre, göç baskısının artmaması için AB perspektifi mutlaka korunmalı. Aksi halde AB - Türkiye arasında işgücü piyasasındaki ihtiyaçları karşılamanın zorlaşması ihtimali artıyor. Türkiye'nin de artık göç alan bir ülke olduğu ifade edilerek, hesapların buna göre yapılması gerekiyor.

2025'lere gelindiğinde AB nüfusundaki hızlı düşüşe rağmen Türkiye nüfusunun da 100 milyonu aşma ihtimalinin yüksek olmadığını belirten Ahmet İçduygu, bu nüfus seviyesi ile Türkiye'nin ekonomik mucizeyi gerçekleştirebileceği demografik fırsatların bulunduğunu belirtti.

DOÇ. FİLİZTEKİN : "SERMAYE DOLAŞACAK EMEK DURACAK DİYEMEZSİNİZ"

Raporun tanıtılmasının ardından geçilen panelde de katılımcılar AB politikalarında özellikle "emeğin serbest dolaşımı" konusunda iktisadi açıdan yanlış algılama olduğu konusunda fikir birliği vardı.Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpay Filiztekin, sermaye dolaşımının serbest olmasına rağmen emek seyyaliyetinin kısıtlanmasının iktisadi gerçeklerle örtüşmediğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title