Haberler

Tüsiad'In "Görüş" Dergisi Yeniden Yayın Hayatına Başladı.

Tüsiad Yönetim Kurulu Başkanı Boyner:

Tüsiad Yönetim Kurulu Başkanı Boyner:

"Bugünkü siyasi partiler düzenlememiz lider odaklıdır. Lider ne derse onu yaparsanız, lider kimi seçerse onu komisyonlara koyarsınız, lider kimi seçerse onu aday gösterirsiniz. Lider sizi beğenmezse partiden uzaklaştırılırsınız. Liderin klanı vardır, liderin polit bürosu vardır"

TÜSİAD Görüş Dergisi, Seçim ve Siyasi Partiler Yasalarının değişim talebini dile getiren "Anayasa değişse de siyaset değişmeyecek" kapak sloganıyla yeniden yayın hayatına başladı. Kapakta yer verilen resimde de AK Parti Grubu milletvekili sandalye tamamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP sandalyelerinin tamamında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, MHP sandalyelerinde de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının fotoshop ile oturtulduğu dikkat çekiyor. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, 61. sayısıyla yeniden yayınlanan Görüş Dergisi'nin yaklaşık 20 yıl önce çizilmiş olan rotasını koruyarak yoluna devam edeceğini bildirdi.

Beşiktaş'taki Four Seasons Otel'de düzenlenen tanıtım kokteyline, TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, eski başkanları ve üyelerinin katıldı. Derginin yeniden yayınlanmaya başlanması nedeniyle düzenlenen kokteylde konuşan Ümit Boyner, "Görüş Dergisi 61. sayısıyla yeniden yayınlanırken yaklaşık 20 yıl önce çizilmiş rotayı koruyarak yoluna devam edecek. Rotamız aynı, ancak ufkumuz genişledi. Görüş Dergisi aynı TÜSİAD gibi küresel düşünüp yerel karar alanların görüşleri ile şekillenecek. Daha aydınlık bir Türkiye beklentisinin yaşama geçirilmesine katkı sağlamaya çalışacak. Yine TÜSİAD gibi hiçbir kişi ve kurum ile mutlak fikir birliği içinde olmayacak veya kategorik olarak farklı düşünme noktasından hareket etmeyecek. Bu sayımızın kapak konusunu bu yaklaşımla biçimlendirdik." dedi.

Anayasa tartışmalarına da değinen Boyner, 1980 Anayasası'nın bu ülkeye dar geldiğini kabul etmeyenin bulunmadığını vurguladı. Ümit Boyner, "Özellikle AB'ye uyum sürecinin etkisiyle bir çok maddesini değiştirdik de... Ancak bu Anayasa'nın antidemokratik ruhu olduğu gibi yerinde duruyor. Ne zaman Anayasa'da köklü bir değişiklik gerektiğini ortaya atsak, parlamento içi uzlaşmanın sağlanamadığından dem vuruluyor. Bize göre bu uzlaşmazlığın temelinde parlamenter sistemin iki temel unsurundaki zafiyet yatıyor. Demokratik standardı son derece tartışmalı bir siyasi partiler yasası, seçmen iradesinin Meclis'e yansımasını tesadüfe bırakan bir seçim yasası... Görüş Dergisi bu sayısında demokratikleşme önerileri içinde sürekli yer almasına rağmen bir türlü Türkiye'nin, siyasetinin ve aslında liderlerin gündemine giremeyen bir konuyu detayları ile işliyor: Siyasi partiler ve seçim yasalarında reform...Çok basit ifade etmek istiyorum. Bugünkü siyasi partiler düzenlememiz lider odaklıdır. Lider ne derse onu yaparsanız, lider kimi seçerse onu komisyonlara koyarsınız, lider kimi seçerse onu aday gösterirsiniz. Lider sizi beğenmezse partiden uzaklaştırılırsınız. Liderin klanı vardır, liderin polit bürosu vardır. Böyle bir yapıyı savunursunuz. 'Bu seçmen kendi haline bırakılınca kimi seçeceği belli olmaz' dersiniz ve polit büroda uygun adayları tespit edersiniz. Parti içi demokrasi gerçekleşmez. Doğal olarak parlamento içi demokrasi tesadüfe kalır. Böyle bir yapıdan bir de hükümet çıkarırsınız ve lider ile arkadaşları, yürütme ve yasama erklerini birbirinin içine geçmiş bir şekilde bizim adımıza kullanır." diye konuştu.

Bu yapının neredeyse hatırlanabilecek geçmişten bu yana hep böyle geldiğini savunan Boyner, "Seçmenin tanımadığı ancak liderin çok yakından tanıdığı milletvekillerimiz oldu. Bunun bir iyi yanı oldu. Seçmen milletvekilini tanımadığı için peşinden koşamadı, hesap soramadı. Milletvekillerimiz de rahat rahat çalışma fırsatı bulabildi. Böyle bir yapı doğal olarak parlamento içi uzlaşmayı sınırlayan en önemli unsurlardan biri" dedi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, son 10 yılda kanunlaşan düzenleme taslaklarının yüzde 95'inin Bakanlar Kurulu tasarısı olarak gerçekleştiğini belirterek, yasama sürecinin sahibi milletvekillerinin teklifi ile kanunlaşan kanun taslaklarının oranının sadece yüzde 5 olduğunu vurguladı. Seçim barajına da değinen Boyner, çağdaş demokrasilerde özellikle AB bölgesinde böyle bir baraj düzeyinin olmadığını ifade ederek, "Bizde niye yüzde 10 barajı var? Üstelik yüksek baraj uygulaması bir askeri müdahale ürünü de değil. Sivil iktidar döneminde yükseltilmiş Türkiye barajı" şeklinde konuştu. Ümit Boyner, liderlerin istikrar sözcüğünden bahsettiklerini de dile getirerek, "Herhalde kafalarında oluşturdukları bir ideal seçmen tercihi şablonu var. Yüzde 3'lük, 5'lik, 8'lik tercihlerin kayda değer olmadığı kanaatindeler. Üstelik parlamentoda bulunmaları durumunda çatlak ses çıkartacaklarını, iç içe geçmiş yasama yürütme sarmalını bozacaklarını düşünüyorlar. Çağdaş demokrasilerde son derece meşru zemin bulmuş koalisyonların askeri müdahaleyi tetikleyeceği düşüncesine kadar uzanan, sağlıklı olmaktan çok uzak bazı görüşleri bile duymak mümkün." şeklinde konuştu.

"8 NİSANDAKİ EKK TOPLANTISINA KATILACAĞIZ"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, kokteyl sırasında gazetecilerin yarın iş dünyası temsilcilerinin işsizlik konusuna ilişkin gerçekleştirecekleri toplantıyla ilgili soruları üzerine, işsizliğin çok derin ve önemli bir konu olduğunu söyledi. Türkiye'nin yarattığı istihdamla, içeride artık yapılaşmaya gitmiş işsizlik sorununu çözemediğini, bu nedenle bir çok farklı yöne bakmak gerektiğini ifade eden Boyner, Türkiye'nin her sene yüzde 5-6 büyümesi durumunda bile yaratacağı iş gücünün şu andaki toplam işsizliğe çare olmadığını kaydetti. Boyner, bu nedenle aktif iş gücü politikalarından sosyal politikalarına kadar hem iş dünyası hem hükümetlerin bu konuda tedbirler alması ve programlar hazırlaması gerektiğini vurguladı. Bu konunun yarın ki toplantıda konuşulacağını hatırlatan Boyner, ayrıca 8 Nisanda gerçekleştirilecek Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısına da katılacaklarını, ekonomiden sorumlu bütün bakanların da bulunacağı bu toplantıya daha net bir paket götürmek istediklerini ve bunun üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title