Haberler

Tüsiad: "Ekonomi İstihdamı Artırma Olanaklarından Uzak"

Tüsiad, 2007 Yılının Dördüncü Çeyreğinde Toplam İstihdam Azalırken, İşsizlik Oranının Yükseldiğini Belirterek, "Ekonominin Mevcut Eğilimi, İstihdam Olanaklarının Artmasına Olanak Sağlayacak Bir Yapıdan Uzaktır. 2008 Yılında Özel Tüketim ve Yatırım Harcamalarının 2002-2006 Döneminde Olduğu Gibi, Yüksek Oranlı Büyüme ve İstihdam Artışını Sağlayabilecek Kadar Canlı Olmayacağı Tahmin Edilmektedir" ...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 2007 yılının dördüncü çeyreğinde toplam istihdam azalırken, işsizlik oranının yükseldiğine işaret ederek, "Ekonominin mevcut eğilimi, istihdam olanaklarının artmasına olanak sağlayacak bir yapıdan uzaktır" değerlendirmesi yaptı.

TÜSİAD'tan yapılan açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi 2007 yılı Ekim-Kasım-Aralık dönemi sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunuldu. Açıklamada, 2007 yılının dördüncü üç aylık sonuçlarına göre, önceki yılın aynı dönemine göre tarım dışı sektörlerde ilave istihdam yaratılamadığı, toplam istihdam 19 bin kişi azalırken işsiz sayısı 79 bin kişi yükseldiğine dikkat çekildi.

Tarım dışı işsizlik oranının; önceki yılın son dönemine oranla 0.4 puan artarak yüzde 12.6, toplam işsizlik oranı ise aynı dönemde 0.5 puan artarak yüzde 10.1 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"2004 yılının birinci döneminden itibaren istihdam artışının yaşandığı tarım dışı sektörlerde, 2007'nin son çeyreği itibariyle istihdam sayısı gerilemiştir. İşgücüne katılma oranı düşmektedir. Türkiye genelinde işgücü, 2006'nın son dönemine oranla 283 bin kişi gerilemiş ve işgücüne katılım oranı 1.3 puan azalarak yüzde 46.9'a gerilemiştir. Bu durum işsizlik oranının daha da yükselmesine engel olurken özellikle kadın işgücünde belirginleşmektedir. Son bir yıllık dönemde iş olanaklarının azalması, kadın işgücünün 297 bin kişi azalmasına yol açarken, işgücüne katılma oranı yüzde 25'den yüzde 23.4'e gerilemiştir."

-SANAYİ İSTİHDAMI AZALIYOR-

TÜSİAD, 2007'nin ikinci yarısından itibaren sanayi sektörü istihdamı azaldığına da dikkat çektiği açıklamasında, 2004 yılından itibaren istikrarlı olarak istihdam yaratılan sanayi sektörlerinde, son iki dönemdir toplam istihdamın azaldığı vurgulandı. Açıklamada, 2007'nin üçüncü döneminde, sanayi sektörlerindeki toplam istihdam 35 kişi azalırken, son çeyrekte 52 bin kişi azaldığı kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl, imalat sanayi alt sektörleri genelinde verimlilik artışları yavaşladığı, üretimin ilave istihdam yaratma gereksinimi azaldığının belirtildiği açıklamada, "2005 ve 2006 yılında, imalat sanayinde çalışan kişi başına verimlilik sırasıyla yüzde 5.5 ve yüzde 6.3 oranında artarken, 2007 ilk üç dönemindeki ortalama artış hızı yüzde 2.6'ya gerilemiştir" denildi.

İç talebin yavaşlamasıyla beraber, hizmet sektörleri istihdam artışının da yavaşlandığına işaret edilen TÜSİAD açıklamasında, hizmet sektörlerinde 2005 yılında 776 bin, 2006 yılında 344 bin yeni istihdam yaratılırken, 2007 yılı son dönemi itibariyle yaratılan istihdam sayısı 77 bin kişi olarak gerçekleştiği vurgulandı.

-EKONOMİ İSTİHDAM ARTIŞI SAĞLAYACAK OLANAKLARDAN UZAK-

Aynı dönemde inşaat sektörü istihdamı ise 45 bin kişi azaldığının de belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Ekonominin mevcut eğilimi, istihdam olanaklarının artmasına olanak sağlayacak bir yapıdan uzaktır. 2008 yılında özel tüketim ve yatırım harcamalarının 2002-2006 döneminde olduğu gibi, yüksek oranlı büyüme ve istihdam artışını sağlayabilecek kadar canlı olmayacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte dünya ekonomisinin yavaşlama sürecine girmesi, dış talep koşullarının da güçlü olmayabileceğini düşündürmektedir. Uluslararası likidite koşullarının iyice kötüleşmesi, petrol fiyatlarının daha da artması, Dolar'ın Euro karşısında değer kazanmaya başlaması gibi ihtimaller, net dış talebi daha da olumsuz etkileyebilecektir."(ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title