Haberler

Tüsiad'dan Eylem Sinyali

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Tüsiad) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Tüsiad Olarak Hükümete Karşı Söylemlerini Bir Adım Öteye Taşıyıp Taşımayacaklarını, Düzenleyecekleri Başkanlar Konseyi Toplantısında Değerlendireceklerini Belirtti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD olarak hükümete karşı söylemlerini bir adım öteye taşıyıp taşımayacaklarını, düzenleyecekleri Başkanlar Konseyi toplantısında değerlendireceklerini belirtti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis salonunda oda üyeleriyle bir toplantı gerçekleştiren Yalçındağ, sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomide 2008 beklentileri ve dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmaya karşı, hükümetin alması gereken önlemler hakkında bilgi veren Yalçındağ, son dönemde ekonomiyi birinci gündem maddesi haline getirmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

EBSO Meclis Üyesi Salih Esen'in, TOBB ve TÜSİAD'ın Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu tehditlerin dile getirilmesi anlamında çıkışlarını olumlu bulduğunu, bu konuda eyleme geçilip geçilmeyeceği yönündeki sorusunu yanıtlayan Yalçındağ, şunları söyledi:

“TÜSİAD'ın geleneğinde eylemci girişimler de var. Ama bu tek başına yönetim kurulunun yapabileceği bir şey değil diye düşünüyorum. Yakında bir Başkanlar Konseyi de düzenleyeceğiz. Bu söylemin bir adım ötesine geçecek miyiz onu hep beraber değerlendireceğiz.

Aslında keşke, eğer tehlikeyi hepimiz fark ediyorsak, hem TÜSİAD, hem TOBB, hem TİSK, hem bütün sivil toplum örgütleri birlikte hareket etse? Yalnız kamplaşmanın ideolojik tartışma getirmenin de Türkiye'ye çok fayda getireceği düşüncesinde değilim. Tartışma sürecinin daha zamana yayılmasını ve daha sağduyulu olmasının gerektiği düşüncesindeyim. Bazı toplumsal konular 'Hemen çözelim, kapatıp rafa kaldıralım' şeklinde yürütülemez. Bazen tartışmaların uzun sürmesinin sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ama burada bir şey var tabi. TÜSİAD gibi konuşan başka hiçbir sivil toplum örgütü olmadığı için de sağlıklı bir tartışma ortamı gitmiyor.”

KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE

Hükümetin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede samimi olduğuna inanmadığını, iktidara gelen tüm siyasi partilerin bunu kullandığını savunan Yalçındağ, bu konunun istense çok daha çabuk çözüleceğini, bu nedenle de siyasi partilerin şeffaflaşması ve siyasi partiler kanununun büyük önemi bulunduğunu ifade etti.

Hükümetin yaklaşan ekonomik dalgalanmaya karşı tedbirlerin alınması konusunda iyi niyetli olduğunu var saydıklarını, buna mecbur olduklarını dile getiren Yalçındağ, yapılacakların belli olduğunu, bunu hükümete kendilerinin de ilettiğini ifade etti. Ekonomide alınması gereken önlemlere dikkati çekerken, toplumsal konuların önemsiz olduğunu söylemek istemediklerini anlatan Yalçındağ, Türkiye'nin artık birden fazla gündemle idare edilebilir hale gelmesi gerektiğini dile getirdi.

AB sürecinde de 2007 yılının kayıp yıl olduğunu, bu yılın da aynı ivmede devam ettiğini dile getiren Yalçındağ, Türkiye'nin lobi çalışmalarına ağırlık vererek Avrupa halklarına inmesi gerektiğine dikkati çekti.

Yalçındağ, İzmir'in EXPO adaylığı konusunda lobi faaliyetinde bulunduklarını da belirtti. Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan bu konuda dünyada TÜSİAD'ın muhatabı olan kurumlara mektup yazılması yönündeki önerisini de not aldığını dile getiren Yalçındağ, Business Europa üyesi tüm başkanlarla irtibata geçeceklerini söyledi.

MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞI

Yalçındağ, sanayicilere yaptığı sunumdaysa, tüm dünyada ve özellikle avro bölgesinde ekonomik rakamların revize edildiğini, bunun Türkiye ekonomisine de yansıdığını bildirdi.

Bu ortamda özel sektörün borçlanma maliyetlerinin artmasının önemli bir risk oluşturduğunu, iç piyasalarda finansman sağlama olanaklarının artırılması konusunda, hükümetin bazı önlemler almasını istediklerini söyleyen Yalçındağ, mali politikaların yürütülmesi konusunda Türkiye'nin büyük hüner sergilemek durumunda kalacağını söyledi. Yalçındağ, bu konuda Merkez Bankası ve özerk kuruluşların bağımsızlığının büyük önem kazandığını, IMF ile ilişkilerin de bir emniyet supabı görevi görebileceğini ifade etti.

Artan belirsizlik ve risk ortamında Türkiye'nin “farklı bir çalışma yöntemiyle de olsa” IMF ile anlaşarak yoluna devam etmesinin ülke açısından ek bir güvence getireceğinin savunan Yalçındağ, dış ticarette verimliliği artırıcı önlemlere de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

YORGANCILAR'IN KONUŞMASI

Toplantıda konuşan EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ise “yönetimlerde kadınlara daha çok ihtiyaç duyulduğu bugünlerde bir takım güçlerin kadınları arka plana atan, onları farklı kategorilere sokma planları bulunduğunu” savundu.

Hükümetin yapay gündemler yarattığını öne süren Yorgancılar, “Türkiye'de karar vericilerin çok dikkatli adımlar atması gereken zor bir yılın ilk 2 ayını harcamış durumdayız. Bu saatten sonra hatalarla zaman kaybına tahammülümüz bulunmamaktadır. Kimsenin bu ülkeye bedel ödettirecek çıkışlarda bulunmaya hakkı yoktur. Zaman kutuplaşma ve gerginlik zamanı değildir” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title