Haberler

"Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi"

"Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi" ile uluslararası pazarlarda Türkiye'de geliştirilen ve marka haline getirilebilecek yeni çeşitlere kavuşmayı ümit ettiklerini söyledi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever,

"Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi" ile uluslararası pazarlarda Türkiye'de geliştirilen ve marka haline getirilebilecek yeni çeşitlere kavuşmayı ümit ettiklerini söyledi.

Sever, Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütülen projeyle ilgili İstasyon Müdürü Davut Keleş ve projeyi yürüten ziraat yüksek mühendisi Güçer Kafa'dan bilgi aldı.

Sever, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin sektör açısından önemine işaret etti.

"Projeyle uluslararası pazarlarda Türkiye'de geliştirilen ve marka haline getirilebilecek yeni çeşitlere kavuşmayı ümit ettiklerini" belirten Sever, Mersin'de üretilen narenciyenin en çok pazarlanmasında sıkıntı yaşandığına dikkati çekti.

Mustafa Sever, şöyle devam etti:

"Hasat dönemi geldiğinde kısa zamanda hasat edilmesi, hasat için gerekli işçilerin bulunması ciddi bir mesele. Bunun ötesinde hasat edilen ürünleri pazara indirdiğimizde fiyatlar anında düşüşe geçiyor ve üreticilerimiz hak ettiği değeri alamıyor. Pazarlayamadığı ürünü götürüp depoya bırakıyor, depoda ürünün raf ömrü azalıyor, kalitesi düşüyor ve dolayısıyla albenisi azalıyor. Tüm bu sıkıntıları aşmanın yolu bu projenin tamamlanmasına bağlı."

Sever, proje sayesinde yetiştirilen narenciyelerin hasat sezonunun ağustos sonunda başlayıp nisan sonuna kadar sürdürülebilir hale getirileceğini dile getirerek, "Bunu başardığımız zaman bugün yaşadığımız sorunların tamamını aşmış olacağız" diye konuştu.

Güçer Kafa ise projeye Temmuz 2011'de başladıklarını, Türkiye için yeni bazı mandarin ve portakal çeşitlerinin bölgesel performanslarının belirlenmesi için deneme çalışmalarının başladığını ve bu çalışmanın 5 yıl süreceğini kaydetti.

Muhabir: Derviş Çömez / Kerem Kocalar

Yayıncı: Tarkan Demir - MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Sever Türkiye Erdemli Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title