Haberler

Türksat: Depremde Uyduların Kaybolma Riski Yok

Türksat, Olası Bir Depremde, Uyduların, İstasyonlarla Bağlantısı Koparak Uzayda Kaybolacağı Yorumlarının Gerçekçi Olmadığını, Yer İstasyonlarının Birbirinin Yedeği Olması Yanında Kendi İçinde de Yedekli Olduğunu Bildirdi.

-TÜRKSAT, olası bir depremde, uyduların, istasyonlarla bağlantısı koparak uzayda kaybolacağı yorumlarının gerçekçi olmadığını, yer istasyonlarının birbirinin yedeği olması yanında kendi içinde de yedekli olduğunu bildirdi.

ANKARA (ANKA)–TÜRKSAT, olası bir depremde, uyduların, birbirine çok yakın konumdaki istasyonlarla bağlantısı koparak uzayda kaybolacağı yorumlarının gerçekçi olmadığını, yer istasyonlarının birbirinin yedeği olması yanında kendi içinde de yedekli olduğunu bildirdi.

TÜRKSAT'tan yapılan açıklamada, uyduların farklı uydu operatörlerine ait, birden fazla kontrol istasyonu tarafından da kontrol edilebildiğine dikkat çekti.

     TÜRKSAT, uydularının ana ve yedek kontrol istasyonlarının birbirine yakın olmasının sakıncalı olduğu yönündeki iddialar üzerine yaptığı açıklamada, TÜRKSAT uydularının ana ve yedek kontrol istasyonlarının yer seçiminde elektromanyetik kirliliğin azlığı, coğrafi uygunluk ve zemin sağlamlığı gibi teknik ve bilimsel ölçütlerin dikkate alındığı belirtilerek, diğer unsurlardan bağımsız olarak istasyonlar arası mesafenin yakınlığı veya uzaklığı tek başına önem arz etmediği vurgulandı.

Bu kriterler çerçevesinde değerlendirilen seçeneklerden en uygun ve en işlevsel olan yerleşkeler seçildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Yer seçimi sürecinde, Eutelsat ve Intelsat gibi uluslararası tecrübeye sahip uydu operatörlerinin yaklaşımları da dikkate alınmıştır. Ana ve yedek yer istasyonları mesafesi, personel ve lojistik destek gibi nedenlerle belirli sınırlar içinde tutulmuştur. Yer istasyonu binaları ve yer sistemleri doğal afet ve benzeri her türlü olumsuzluğa karşı en üst düzeyde tasarlanarak yapılmıştır. Bugüne kadarki yer sarsıntılarından TÜRKSAT yer istasyonlarında en küçük bir hasar bile meydana gelmemiştir."

Açıklamada, istasyonların, her türlü afet ve dış tehdit riskine karşı çok yüksek güvenilirlik performansı ile çalıştırıldığı, uyduların, risk oluşturmayacak bir süre içinde, ana ve yedek kontrol istasyonları dışında, farklı uydu operatörlerine ait, birden fazla kontrol istasyonu tarafından da kontrol edilebildiği vurgulandı. (ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title