Haberler

Türkonfed Başkanı Onatça: Türkiye'nin Üç İstanbul'a Daha İhtiyacı Var

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye'nin doğu, güney ve kuzeyinde üç İstanbul'a daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye'nin doğu, güney ve kuzeyinde üç İstanbul'a daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu olan Süleyman Onatça, 'Orta Gelir Tuzağı' başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin büyüme sürecinde finansal rakamlar kadar demokratikleşme çabalarının da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

TÜRKONFED'in 10 binin üzerinde işadamı, 145 dernek ve 19 federasyondan oluştuğunu belirten Süleyman Onatça, Türkiye'nin bölgesel kalkınma modelini seçmesi gerektiğini savunduklarını, gelişmekte olan bir ülke olarak orta gelir tuzağından kurtulmadan bölgesel kalkınmanın gerçekleşmeyeceğini kaydetti.

SERT ÜSLUP VE KUTUPLAŞMA

Siyasilere söyledikleri ile toplumu germeden, ülke gündemini bozmadan sıkıntı yaratmadan süreci devam ettirmeleri uyarısında bulunan Onatça, "Türkiye 2014'e 17 Aralık tarihinde yaşananların gerginliğiyle girdi. Seçim sürecinde sert üslup ve kutuplaşma vardı. Seçim yerel olmasına rağmen genel seçim havası hakim oldu. Bu durum beklentilerin bozulmasına yol açtı. Bu seçimin iki sevindirici tarafı vardı. Katılımı yüksek bir seçim ve az sayıda kadın aday olmasına rağmen başarı oranının yüksekliğiydi. Yerel seçim geride kalmasına rağmen önümüzdeki dönemde iki seçim daha olması nedeniyle piyasaların üzerindeki baskıyı kaldıracağa benzemiyor" dedi.

ÜÇ İSTANBUL DAHA GEREKLİ

Ekonominin performansının istenen seviyede olmadığını dile getiren Süleyman Onatça, İstanbul ve İstanbul'dan etkilenen çevresindeki 14 ilde orta gelir tuzağı riski bulunmadığını belirterek şöyle konuştu:

"İç Anadolu'da bu risk altında 40 il var. Bu illerde kişi başı gelir ortalama 8 bin 500 dolar civarında. Antalya 11 bin dolarla tuzaktan uzaklaşma ve birinci bölgeye girme gayretinde. Ancak Doğu ve Güneydoğu'da 27 il var ki farklılığı da yaratan bu illerde kişi başı gayrisafi milli hasıla 3 bin 500 dolar civarında. İşte sorun da burada. Bölgelerarası bu adaletsizliğin kesinlikle düzeltilmesi lazım. Türkiye'nin bu adaletsiz bölgesel dağılımı eğitimde, sosyal yaşamda da paralel olarak sürüyor. Türkiye sadece batının sürüklediği büyüme modeliyle sağlıklı kalkınamaz, yeni metropollere ihtiyaç var. Türkiye'nin, batısındaki İstanbul gibi doğusunda, güneyinde ve kuzeyinde olmak üzere 3 İstanbul'a daha ihtiyacı var. Yeni metropollerin altyapı çalışmalarına hız verilmeli."

Toplantı sonunda Süleyman Onatça'ya, oturum başkanı Ergin Civan ile ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu plaket verdi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title