Haberler

Türklerin Tabulara Bağlılığı Araştırılacak

Avrupa Birliği Projesi "Homo'poly" çerçevesinde Belçika, Almanya, Macaristan, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere'nin yanı sıra İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) yürütücülüğünde Türkiye'de de insanların tabulara bağlılığı ölçülecek, eğitimde tabuların yeri sorgulanacak.

Avrupa Birliği Projesi "Homo'poly" çerçevesinde Belçika, Almanya, Macaristan, Hollanda, Polonya, İspanya ve İngiltere'nin yanı sıra İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) yürütücülüğünde Türkiye'de de insanların tabulara bağlılığı ölçülecek, eğitimde tabuların yeri sorgulanacak.

İEÜ'den yapılan açıklamaya göre, 8 ülkede yapılacak AB projesi "Homo'poly"nin Türkiye'de yürütücülüğünü İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM) üstlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen EKOSEM Müdürü Doç. Dr. Nesrin Oruç Ertürk, araştırmayla tabulara bağlılığın belirleneceğini vurguladı.

Ertürk, öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik ayrı ayrı sorular hazırlandığını, eşcinsellik, ayrımcılık, cinsel eğitim gibi konu başlıklarına yanıtlar alınacağını kaydetti. Ertürk, "Bence okulda cinsellik ile ilgili bilgi almak önemli", "Ebeveynlerimle cinsellik ve ilişkiler hakkında açıkça konuşabilirim", "Çocuğumla cinsiyeti ile ilgili konuşurum", "Kaç yaşında çocuklar farklı cinsiyetler ile ilgili bilgi almalılar?" gibi soruların ankette yer aldığı bilgisini verdi.

Kişilerin fikir duvarlarını değiştirmesinin zor olduğuna işaret eden Ertürk, "Bir insana 'Şu tabularını yık artık' dediğimizde aslında o kişinin yıllar içinde edindiği düşüncelerinden kurtulmasını bekleriz. Bu fikirler kökleşmiş ve kolay kolay değiştirilemez görüşlerdir. Ülkemizde ya da aslında tüm dünyada tabulaşmış eşcinsellik ve bunun eğitimdeki yeri, yaşanan eşitsizlikler, ayrımcılığa karşı direnmek ve çeşitlilik temelinde bir yaşam tarzını tolere edebilmek bu projenin temel hedefleri arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Ertürk, özellikle öğretmen yetiştiren kurumların bakış açısının araştırılacağına dikkati çekerek, projede Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalından Dr. Berna Güryay ile çalıştıklarını, binlerce öğrenci, veli ve öğretmene uygulanacak kapsamlı bir anketin 8 ülkede de yanıtlanacağını aktardı.

Yanıtların katılımcı ülkelerle kıyaslanıp raporlandırılacağını, bir kitaba dönüştürüleceğini belirten Ertürk, "Projeyi, Hollanda - Maastrich Üniversitesi koordine ediyor. 2019 yılında son bulacak proje, üçüncü yılında Belçika'nın Leuven kentinde yapılacak uluslararası bir konferansla tamamlanacak. Her ülkenin tabulara bakış açısı ortaya çıkacak." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Belçika Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title