Haberler

Türkiye Yolsuzluk Operasyonuna İnanıyor Mu?

17 Aralık operasyonu sonrasında tüm tartışmalar, yaşananların seçim sonuçlarını nasıl etkileyeceği eksenine döndü. MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin "Ocak 2014/ Türkiye'nin Nabzı Araştırması" ise operasyonlardan hem cemaatin hem hükümetin olumsuz etkilendiğini ortaya koydu.

MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk operasyonu ve sonrasından yaşananlarla ilgili olarak, kamuoyunun algısını belirlemek üzere bir araştırma yaptı. Yapılan "Ocak 2014/Türkiye'nin Nabzı Araştırması"na 31 ilden bin 545 kişi katıldı. Anket sorularını yanıtlayanların yüzde 60,5'i yolsuzluk operasyonunun doğru olup olmadığı sorusuna "evet" dedi. Ankete katılanların yüzde 28,5'i hükümeti haklı bulurken, yüzde 6,3'lük oran Gülen cemaatini haklı buldu. Her iki tarafın da haksız olduğu düşünenlerin oranı ise yüzde 45,1 çıktı.

-HÜKÜMETE DESTEK DE DÜŞÜYOR-

Katılımcılara hükümetin yolsuzluk soruşturmasını engelleyip engellemediği de soruldu. Katılımcıların yüzde 57,9'luk bir kısmı bu soruya olumlu yanıt verdi, yüzde 31,7'lik kısmı ise engellenmediğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların önemli bir bölümünün yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna inandığını ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların büyük bir oranı yolsuzluk ve rüşvete göz yuman hükümete destek vermeyeceğini de söylüyor.

Prof. Dr. Özer Sencar, araştırmayı yürüten isimlerden biri olarak, araştırmadan çıkan çarpıcı sonucu Rusya'nın Sesi'ne değerlendirdi. Sencar, tek bir olayın insanların oy verme davranışını değiştirmeyeceğini söyledi.

-"BİRÇOK OLAYIN KÜMÜLATİF ETKİSİ SEÇMENİ YÖNLENDİRİR"-

Elde edilen bulguların, halkın yüzde 60'tan fazlasının, bu olayların yolsuzluk operasyonu olduğuna inandığını ortaya koyduğunu aktaran Sencar, ankete katılanlara "bakan yakınlarının yolsuzluk yaptığına inanıyor musunuz?" diye sorulduğunda yüzde 70'inin "evet inanıyoruz" dediğini kaydetti. "Dolayısıyla bu 17 Aralık operasyonlarını hazırlayanların, niyetleri ne olursa olsun netice itibariyle bir yolsuzluk olayının üzerine gittikleri konusunda, halkın yarısından fazlasının kanaati tamamdır. Seçmenlerin oy verme davranışını tek bir olay etkilemez. Belirli bir süreç içerisinde birçok olayın kümülatif etkisi sonucu insanlar oy verme davranışlarında bir karara varırlar" dedi.

-"BİR TEK OLAYLA İNSANLARIN OY VERME DAVRANIŞI DEĞİŞMEZ"-

Sencar, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu sadece "17 Aralık'ta başlayan bir yolsuzluk operasyonuyla insanlar bir yere oy verir veya vermez' şeklinde değerlendirmek doğru olmaz. Yaşadığımız pratikler bunun böyle olmadığını gösteriyor. Dershanelerin kapatılması, "kızlı-erkekli yaşam' tartışması, ekonomik gelişme bir olaydır. Bunların hepsi insanları kümülatif olarak etkiler ve insanlar bir şeye karar verirler. Dolayısıyla soru eğer şuysa; "bu yolsuzluk operasyonları insanların oy verme davranışlarını etkileyip, oylarını bir yerden bir yere taşımış mıdır' derseniz, bu doğru bir şey değildir. Bir tek olayla insanlar oy verme davranışını değiştirmez."

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title