Haberler

Türkiye'yi Kaygılandıracak Gelişme

Güncelleme:

Financial Times ilk sayfadan duyurduğu haberde Suriye'de Kürtlerin özerk bir yönetimin temellerini attığını iddia etti.

Financial Times, Suriye'deki Kürtlerin polis karakolları, mahkemeler ve yerel yönetimler kurduklarına, kentlerinde çok sayıda Kürt bayrağı asıldığına, kentlerde Kürtçe tabelalar görüldüğüne dikkat çekti.

Suriye'nin sınırlı ancak yaşamsal olarak nitelen petrol rezervlerinin bulunduğu Kuzeydoğu bölgesinde yoğunlaşan Kürtlerin Esad sonrası dönem için hazırlanırken özerk bir bölgenin temellerini oluşturacağını umdukları adımları attıklarına dikkat çekiliyor.

Financial Times gazetesi, El Hasaka mahreçli geniş haberinde, Suriyeli Kürtlerin polis karakolları, mahkemeler ve yerel yönetimler kurduklarını, çok sayıda Kürt bayrağı asıldığını, ana dilde tabelalar görüldüğünü anlattı.

"PYD'NİN YENİ KURUMLARA HAKİMİYETİ TÜRKİYE'Yİ KAYGILANDIRIYOR"

Haberde bir zamanlar Esad rejiminin "dostu olan ancak artık ona karşı çıkan başlıca ülkelerden biri" olarak nitelenen Türkiye'nin bölgedeki yeni kurumlara, PKK ile bağları ile bilinen PYD'nin hakim olmasına ilişkin kaygılarını dile getirdiği belirtilirken PKK'nın, AB ve ABD'nın terör örgütleri listesinde bulunduğu anımsatıldı.

FT, Türk- Suriye sınırında son haftalarda gerginliğin arttığına, Salı günü bir Türk yetkilisinin Türk askerlerinin ülkeye girmeye çalışan iki teröristi öldürdüklerini söylediğine, Suriye İnsan Hakları Gözleme Grubu'nun ise, öldürenlerin PYD üyesi olduklarını belirttiğine dikkat çekti.

Bu çerçevede Suriye'nin kuzeydoğusunda oluşturan yerel yönetim binalarında PKK lideri Abdullah Öcalan portreleri asıldığı anlatılırken Derik kentinde yeni açılan halkevi yönetimi üyelerinden birinin, Öcalan için "O tüm Kürtler için bir kahraman" sözleri de yansıtıldı.

"BARZANİ HİÇBİR ZAMAN TERÖRÜ KULLANMADI"

Buna karşın gazete, Suriye'deki Kürt partileri arasındaki çekişmelerin çatışmaya dönüşmesi yönündeki kaygılara da işaret ettiği haberinde Öcalan'ı sert dille eleştiren, Suriye'deki Kürt Demokratik Parti lideri Muhammed İsmail'in "Barzani, hiçbir zaman terör kullanmadı, bir lokanta bombalamadı" sözlerini yansıttı.

Financial Times, son olarak bölge için "Ancak kontrolü sağlamlaştırmış gibi görülen PYD" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: ANKA / Dünya

Abdullah Öcalan Türkiye Suriye Times Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title