Haberler

Türkiye'yi Dünya Üniversiteleri Arasında Temsil Ettiler

Güncelleme:

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı, ELSA Dünya Ticaret Örgütü Hukuku Farazi Mahkeme Yarışması'nın Büyük Finali'nde dünyanın önde gelen üniversitelerini eleyerek, dünya ikincisi oldu.

"Gelişmekte Olan Bir Ülkeyi Temsil Eden En İyi Takım" ödülünü de kazanan BİLGİ Hukuk öğrencileri, Büyük Final'de Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileriyle karşılaştı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Türkay Avanaş, İrem Ergun, Helin Öcal ve Çağla Usta'dan oluşan takım, Avrupa Hukuk Öğrencileri Derneği'nin (ELSA) Dünya Ticaret Örgütü desteği ve işbirliğiyle düzenlediği DTÖ Hukuku Farazi Mahkeme Yarışması'ndan büyük bir başarıyla döndü. BİLGİ Hukuk Fakültesi takımı, 22 üniversitenin katıldığı İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen final karşılaşmalarında dünya ikincisi oldu.

Takım, Türkiye'den ilk kez bir üniversitenin katıldığı yarışmada dünyaca ünlü üniversiteleri eleyerek Büyük Final'de Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile karşılaştı. Büyük Final, DTÖ Temyiz Organı Başkanı, DTÖ Hukuk İşleri Dairesi ve Temyiz Organı kıdemli hukuk müşavirleri, Brüksel, Cenevre ve Washington merkezli büyük hukuk bürolarının uluslararası ticaret hukuku partnerlerinden oluşan prestijli bir jüri önünde gerçekleşti. Karşılaşma sonucu BİLGİ ekibi dünya ikinciliğinin yanı sıra "Gelişmekte Olan Bir Ülkeyi Temsil Eden En İyi Takım" ödülünün de sahibi oldu.

AVRUPA BİRİNCİSİ BİLGİ HUKUK ÖĞRENCİLERİ

BİLGİ Hukuk ekibi, uluslararası yarışmanın Şubat ve Nisan 2017 tarihlerinde düzenlenen ve toplam 79 takımın yarıştığı bölge elemelerine katıldı. Elemeler sonrasında Mart ayında Kiev'de yapılan Avrupa Bölge Elemelerinde birinci olarak, "Davalı Adına En İyi Dilekçe" ve "Genel En İyi Dilekçe" ödüllerinin de sahibi oldu. Bu ödüllerin yanı sıra takım üyeleri Dünya Ticaret Enstitüsü sertifika programları bursiyerliğine de hak kazandılar.

Çeyrek finalde Almanya'dan katılım gösteren Halle Martin Luther Üniversitesi'ni eleyen BİLGİ Hukuk öğrencileri, yarı finalde Singapur Ulusal Üniversitesi karşısında başarılı oldu.

BİLGİ Hukuk takımının akademik mentorluğunu İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü ve Dünya Ticaret Örgütü Kürsüsü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran üstlenirken, İngilizce yarışmalara hazırlık alanında BİLGİ Öğretim Görevlisi Garrett Gilmore görev aldı.

BİLGİ EKİBİNE HARVARD HUKUK FAKÜLTESİ VE ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN TEKLİF

DTÖ Kürsüsü Profesörü ve Başkanı, BİLGİ Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. Pınar Artıran, uluslararası ticaret alanında büyük önem taşıyan yarışmaya Türkiye'den ilk kez bir üniversitenin katıldığını belirtti. Bu başarının BİLGİ ve DTÖ arasında yıllardır süren güçlü işbirliğinin bir meyvesi olduğunu söyleyen Artıran, amaçlarının Türkiye'nin uluslararası ticaret ve yatırım alanında ihtiyaç duyabileceği yetkinlikte uzmanların yetiştirilmesi olduğunu vurguladı. Artıran, "ELSA DTÖ Hukuku Farazi Mahkeme Yarışması'nın Büyük Finali, dünyanın beş kıtasındaki en iyi öğrencilerin birbirleriyle tanışmaları, uluslararası ticaret hukukunun uygulamasına şahit olmaları ve bu alandaki kariyer olanaklarını görmeleri açısından fırsatlar sunuyor. Yarışmanın amaçlarından biri, gelecek nesil uluslararası ticaret uzmanlarını teşvik ederek gelişimlerini sağlamak. Bu anlamda yarışmada büyük başarı gösteren öğrencilerimiz Harvard Üniversitesi'nde yüksek lisans, DTÖ Temyiz Organı'nda ve Brüksel'deki önemli hukuk bürolarında staj yapmaya ilişkin teklifler de aldılar. Bu başarının ülkemiz adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

BİLGİ Hukuk takımının almış olduğu dünya ikinciliğinin sürpriz olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr Artıran, BİLGİ Hukuk Fakültesi'nin bu alanda yaptığı çalışmaların bir meyvesi olduğunu vurguladı. Artıran "2010-2015 yılları arasında DTÖ ve TC Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle yürüttüğümüz, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki dış ticaret bürokratlarına verdiğimiz Bölgesel Dış Ticaret Politikası Eğitimi ile uluslararası ticaret hukuku alanında çalışmalarımıza başladık. DTÖ tarafından Türkiye'de ilk kez İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne 2014 yılında verilen DTÖ Kürsüsü ünvanına istinaden, Uluslararası Ticaret ve Tahkim Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezimiz aracılığıyla, ülkemizde ve bölgemizde uluslararası ticaretin, DTÖ kuralları ve hukuku kültürünün yerleşmesine katkıda bulunuyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye'de uluslararası ticaret konusunda teknik bilgi kapasitesi artırımı ve uzman yetiştirilmesini sağlama görevimizi yerine getirmeye kararlıyız" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Ticaret Örgütü Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title