Haberler

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet'ten Şarbon Hastalığına Dair...

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet'ten şarbon hastalığına dair açıklama

"Eğer biz et üretimimizi ruhsatlı mezbahalarda yapıyorsak şarbon hastalığı insana bulaşma açısından risk değildir"

"90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır"

ANKARA - Şarbon hastalığına dair önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, "90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır" dedi.

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet şarbon hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu. Et ve Süt Kurumu tarafından kurbanlık hayvan olarak Gölbaşı'na getirilen 4 bin büyükbaş hayvandan 90'ının telef olmasının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gözet, " Şarbon hastalığı hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara bulaşan ciddi risk oluşturan ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Hayvanlarda endemik olarak nadir görülür. Fakat hastalığı teşhis etmeden hayvanları ya merada ya da ahırda ölü bulursunuz. Tedavi şansı da yoktur. Ölen hayvanlar imha edilirler, derin çukurlara dezenfekte olarak gömülür. Bu hastalığının bulaşma şekli de ağırlıklı olarak mera ve hayvanların beslendiği ot, çayır gibi şeylerdir. Şarbonlu bir hayvanın derisi, eti gibi ürünlerini işleyen kasapların, dericilerin ellerinde yaralar oluşması sonucunda insanlarda da görülür. Bunlar insanlar için ciddi manada risk teşkil eder. Şarbon aynı zamanda kimyasal silah olarak da kullanılabilecek bir materyaldir. O yüzden aşı üretiminde şarbonun her türlü şeyleri kontrol altındadır" ifadelerini kullandı.

"Eğer biz et üretimimizi ruhsatlı mezbahalarda yapıyorsak şarbon hastalığı insana bulaşma açısından risk değildir"

"Hastalığın önlenmesi için neler yapılabilir?" sorusunu yanıtlayan Gözet, "Eğer ülkemizde Tarım Bakanlığı veteriner hekimlere sahip çıkarsa şarbonsuz bir ülkede yaşarız. Etlik'te Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü var. Bu araştırma enstitüsü bunların aşılarını üretiyor. Hastalık çıkan bölgenin karantinaya alınmış oması gerekiyor. Tarım İlçe Müdürlüğündeki veteriner hekimler tarafından da sürekli gözetim halinde olacaklardır ve son ölümden 15 gün sonra karantina kaldırılır. Ancak karantina kaldırıldıktan sonra 5 yıl süreyle o bölgedeki hayvanlar şarbon aşısıyla aşılanmalıdır, kontrol ve koruma amaçlı bir problem teşkil etmez. Eğer biz et üretimimizi ruhsatlı mezbahalarda yapıyorsak şarbon hastalığı insana bulaşma açısından risk değildir. İnsanlara bulaşma yolu kaçak hayvan kesimi. Veteriner hekim kontrol ve denetiminden geçmeyen etleri tüketen insanlara bulaşır. Şarbonun teşhisi kolaydır. Eğer süphelenilen vaka varsa küçük bir kan örneğini laboratuvara gönderilip anında sonucunu alınır ve gerekli tedbirler de alınır.

"90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır"

Gölbaşı'ndaki şarbon vakasına ilişkin açıklamada bulunan Gözet, "Et Süt Genel Kurumunun açıklamasına göre bunlar Brezilya'dan ithal edilen hayvanlar. Hayvanların menşei Brezilya olmasına rağmen hastalı burada vuku bulmuştur. Çünkü hayvanlar hastalığı aldıktan sonra en fazla 7 gün içerisinde ölürler. Eğer Brezilya kaynaklı olmuş olsaydı şu anda Brezilya'dan gemiye binip buraya intikal edinceye kadar çoktan hayvanların ölmüş olması gerekirdi. Bu hastalık oradaki tüketmiş oldukları ot ve mera kullanmışlarsa onunla bulaşmıştır. 90 tane hayvan itlaf edilip derin çukurlara gömülmüş ve geri kalanlar da kontrol altındadır. 15 gün sonra kordon kaldırıldıktan sonra da o bölgedeki hayvanlar 5 yıl süreyle aşılanacaklardır" değerlendirmelerinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Genel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title