Haberler

"Türkiye ve Dünyada Altyapı Modelleri" Paneli

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Futbol Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas, Türkiye liglerinde 'maç değil oyuncu kazanmalıyız' anlayışının antrenörler tarafından benimsenen bir yöntem olmadığını söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Futbol Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas, Türkiye liglerinde 'maç değil oyuncu kazanmalıyız' anlayışının antrenörler tarafından benimsenen bir yöntem olmadığını söyledi.

Manisa'da bu yıl 13. kez organize edilen Uluslararası Ege Kupası kapsamında,

"Türkiye ve Dünyada Altyapı Modelleri" konulu panel düzenlendi.

Bir otelin salonundaki panelin açış konuşmasını yapan TFF Yönetim Kurulu üyesi Arif Koşar, 13. kez düzenlenen Mercedes-Benz Ege Kupası organizasyonunun Manisa ile özdeşleştiğini, bu yıl turnuvaya ABD'nin de katıldığını belirtti.

Japonya ve Brezilya takımlarının da önümüzdeki yıllardan itibaren turnuvaya katılması ile organizasyonun Dünya Kupası hüviyetine bürüneceğini belirten Koşar, organizasyonun ilerleyen yıllarda Manisa'nın Mesir Festivali ile entegre edilebileceğini, bunun da kente ayrı bir hava katacağını kaydetti.

Panelde konuşan Tolunay Kafkas da genç yaş kategorilerinde amacın maç kazanmak değil, oyuncu kazanmak olduğunu ifade etti.

İngiltere Premier Lig ve İspanya La Liga'daki takımların pas yüzdeleri hakkında istatistiki bilgiler veren Kafkas şunları kaydetti:

"Şampiyonlar Ligi'nde bir oyuncu en az 1400 kez yön değiştiriyor. Son altı yılda paslaşmalarda yüzde 13, ileriye doğru paslaşmalarda yüzde 10'luk bir artış oldu. Avrupa'nın üst düzey liglerinde gördüğümüz bu istatistiklerin ışığında bu standartlarda futbol oynayan değerler üretebilmemiz için çok çalışmamız gerektiği ortada."

Kafkas, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Altyapı sadece küçük yaşta spora başlamak değildir. Üst seviyede futbol oynamak için üretken altyapılara, küçük yaştan başlayarak doğru eğitilmiş oyunculara, onların iyi koşullarda futbol oynayabilecekleri tesislere ihtiyaç vardır. Spor Toto Süper Lig'deki takımlar altyapıdan gelen gençlere yeterince süre vermiyor. Özel bir durumu olan Ankaragücü haricindeki takımlarda en fazla 4 oyuncu gençlik geliştirme programlarından gelmekte. Bunlara da yeterince süre tanınmamaktadır. Bunun yanısıra Almanya'dan Bayern Munih takımının 5 oyuncusu altyapıdan yetişmişken, Barcelona ise 14 altyapı oyuncusu oynatmaktadır. Altyapıdan yetişen oyuncuları, kulüpte geçirdikleri uzun zamanda kulüp kültürü ve değerlerini içselleştirebiliyor."

Genç milli takımlar seviyesinde başarıya ulaşmış oyuncuların A milli takıma taşınamadığına değinen Kafkas şöyle konuştu:

"2000-2006 yılları arasında yıldızlar ve gençler kategorisinde ilk 4'e giren takımlardan sadece 56 oyuncu çıkmış. Bunlardan 20 tanesi üst liglerde forma giymiştir. Bu veriler bize genç yaş kategorilerinde asıl hedefin şampiyonluklar değil, iyi eğitimli uzun vadede kulüplerimize katkı yapacak oyuncular yetiştirmek olması gerekiyor. Genç yaş kategorilerinde amaç maç kazanmak değil, oyuncu kazanmaktır. Bu nedenle kulüplerin gençlik geliştirme sorumlularına yönelik eğitimler düzenlemek önceliklerimiz arasındadır" dedi.

Her ulusal federasyonun UEFA'nın hazırladığı kulüp lisans talimatını kendi kuralları doğrultusunda uygulamak zorunda olduğunu, TFF'nin UEFA kulüp lisans talimatını 2003'te onayladığını belirten Tolunay Kafkas, "Ana amacımız bu sistemde yapılacak değişiklerle kulüplerimizin altyapı sistemlerine standart getirmektir" diye konuştu.

Genç oyuncu gelişimindeki önemli organizasyonlardan biri olan TFF-Ülker Futbol Eğitim Merkezlerine de değinen Kafkas, şunları söyledi:

"10-12 yaş arasındaki yetenekli çocuklarımızın yer aldığı bu kulvarda çok önemsediğimiz bir adım attık. Futbol Eğitim Merkezleri ile kulüpler, bu organizasyonu işbirliği ile yürütecek. Bu merkezler kulüplerimize bir kaynak oluşturacak. Şimdiden 20 kadar kulübümüz bu organizasyonda bizimle işbirliği içinde. Bu sistem aynı zamanda Kadınlar 1. Ligi'ndeki kulüplerin altyapılarına besleyici olarak da hizmet verecek."

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Niyazi Eniseler'in yönettiği panelde ABD U-16 Milli Takım Teknik Direktörü Juan Carlos Michia ve Danimarka U-16 Milli Takım Teknik Direktörü Thomas Frank da ülkelerindeki alt yapı modelleri hakkında bilgi verdi.

- MANİSA

Kaynak: AA / Yerel

Tolunay Kafkas Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title