Haberler

Türkiye ve Avrupa Birliğindeki Sendikal Örgütler Arasındaki Diyalog" Projesi

İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Osman Yıldız, Türkiye'de çoğulcu sendikal yapı bulunduğunu söyleyerek, "Arzumuz, genç arkadaşlarımızın burada öğrendikleri ile bizim geliştirmeye çalıştığımız diyalog sürecini ve sorunları birlikte çözme yeteneğini ve kapasitesini daha ileri götürmeleridir.

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Osman Yıldız, Türkiye'de çoğulcu sendikal yapı bulunduğunu söyleyerek, "Arzumuz, genç arkadaşlarımızın burada öğrendikleri ile bizim geliştirmeye çalıştığımız diyalog sürecini ve sorunları birlikte çözme yeteneğini ve kapasitesini daha ileri götürmeleridir." dedi.

Avrupa Birliğinin (AB) "Katılım Öncesi Yardım Aracı" (IPA) kapsamında, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC'un öncülüğünde Türkiye'den Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve Avrupa'dan çok sayıda konfederasyonun katılımıyla yürütülen "Genç İşçiler Odağında Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki Sendikal Örgütler Arasındaki Diyalog" projesinin son Gençlik Zirvesi toplantısı Antalya'da Lara bölgesindeki bir otelde başladı.

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Osman Yıldız, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çalışmanın ETUC ve diğer Türk konfederasyonlarla başardıkları 3. büyük proje olduğunu söyledi.

Yıldız, sendikacılığın hakların ve özgürlüklerin mücadelesi, paylaşmak ve paylaşarak güçlenmek olduğunu ifade etti.

Bağımsız ve özgür sendikacılığın her yerde güçlendirilmesi için gayret ettiklerinin altını çizen Yıldız, "Türkiye'de çoğulcu sendikal yapı bulunmaktadır. Arzumuz, genç arkadaşlarımızın burada öğrendikleri ile bizim geliştirmeye çalıştığımız diyalog sürecini ve sorunları birlikte çözme yeteneğini ve kapasitesini daha ileri götürmeleridir." diye konuştu.

Türkiye'de genç işsiz sayısı 1 milyona ulaştı

DİSK Konfederasyonu Genel Başkanı Kani Beko, bir yıl boyunca ortak eğitim çalışmalarına katılan genç işçilerin, halkın daha iyi koşullarda yaşadığı, daha güzel Türkiye ve dünya umuduyla aynı yolda yürüyen insanlar olduklarını belirtti.

Beko, geçen yıl nisan ayında Ankara'da yapılan açılış konferansındaki konuşmasında Türkiye'deki genç işsizliğin yüzde 16,9 olduğunu söylediğini anımsatarak, "DİSK-AR'ın bu yıl 19 Mayıs vesilesiyle yaptığı araştırmaya göre genç işsizlik yüzde 19,8'e yükselmiş durumda. Bugün, genç işsizliği 1 milyona ulaştı." dedi.

İşsizlik bu kadar yaygınken, genç işçilerin kötü koşullarda, düşük ücretlerle çalıştığını ve iş güvencesinden yoksun olduğunu savunan Beko, işsizlik ve güvencesiz çalışmanın adeta bir kanser hücresi gibi çalışma hayatı ile toplumsal yaşama yayıldığını, panzehirinin ise sendikalaşma olduğunu ifade etti.

Dünya'da genç işsiz sayısı arttı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan da ILO'nun genç işsizlerle ilgili geçen ağustosta yayınladığı raporunun genç işsizliğin dünyada artmakta olduğunu gösterdiğini aktardı.

Özcan, 2016 yılında genç işsizliğe 500 bin kişinin daha eklendiğinin altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünya'da genç işsiz sayısı 71 milyona ulaştı. Ancak şanslı ve becerikli olup, iş bulan gençlerin yüzde 38'i yoksulluk sınırının altında. Yani sadece bir iş bulmak, bir gencin insana yakışır bir hayata sahip olması anlamına gelmiyor. Burada mesleki eğitimle, okuldan işe geçişin de desteklenmesi yanı sıra kaliteli ve insana yakışır iş imkanlarının da artırılmasının önemini vurgulamak zorundayız."

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Başkan Vekili Emine Döğer de projenin amacının Türkiye ve AB üye ülkelerindeki sendikalar arasında, özellikle genç işçiler odaklı yoğun bir diyalog, iletişim ile iş birliğinin kolaylaştırılması olduğunu belirtti.

Proje kapsamında günümüze kadar farklı branşlarda Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Adana'da 4'er günlük eğitim seminerleri yapıldığını anlatan Döğer, her bir eğitim seminerinin katılımcılarıyla Berlin, Paris, Varşova, Madrid ve Kopenhag'da çalışma ziyaretleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Zirveye Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa İspanya, Polonya ve Danimarka'dan gençler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Kani Beko Türk İş Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title