Haberler

Türkiye ve Afganistan Arasındaki Çifte Vergilendirme Kaldırılacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İmzaladığımız mutabakat metni ile birlikte çok önemli bir adımı atıyor, gerek Afganistan gerekse Türkiye yatırımcılarının ülkelerine yatırım yapabilmesinin önünü ciddi bir şekilde açıyoruz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İmzaladığımız mutabakat metni ile birlikte çok önemli bir adımı atıyor, gerek Afganistan gerekse Türkiye yatırımcılarının ülkelerine yatırım yapabilmesinin önünü ciddi bir şekilde açıyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Humayoon Rasaw'ın e? ba?kanlığında Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen "Türkiye-Afganistan 2. Dönem Karma Ekonomi Toplantısı İmza Töreni"ne katıldı.

Törende konuşan Soylu, imzalanan protokol ile Türkiye ve Afganistan'ın biraz daha yakınlaştığını dile getirdi. Türkiye'nin Afganistan ile güvenlik ve göç alanında iş birliği olduğunu belirten Soylu, "Özellikle güvenlik alanında terörle uyuşturucu ve düzensiz göç ile mücadele alanında güzel bir iş birliğimiz mevcut." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bugüne kadar Afgan güvenlik personelinin eğitimi için birçok eğitim programı düzenlendiğini aktaran Soylu, 2011'de yürürlüğe giren, "Afgan Ulusal Polisinin Eğitilmesine Dair Anlaşma" kapsamında bugüne kadar toplam 3 bin 333 Afgan polisine eğitim verildiğini, 2001-2018 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve bomba imha gibi toplam 105 uzmanlık eğitim faaliyetine ise bin 470 Afgan kursiyerin katıldığını söyledi.

Görüşmelerde, Türkiye-Afganistan ticari, ekonomik ilişkilerin kapasitesinin çok altında olduğuna karar verdiklerini aktaran Soylu, "Maalesef, 181 milyon dolar Türkiye ile Afganistan arasında konuşulmaması gereken bir miktardır. Afganistan'la ilgili bir diğer sevindirici tarafta Türk firmalarımız, bugüne kadar yaklaşık 200 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmişlerdir. Aslında imzaladığımız mutabakat metni ile birlikte çok önemli bir adımı atıyor, gerek Afganistan gerekse Türkiye yatırımcılarının ülkelerine yatırım yapabilmesinin önünü ciddi bir şekilde açıyoruz." dedi.

Soylu, Afganistan için uygulanan imar ve kalkınma yardımı projelerinin Türkiye tarihinde bir ülke için geliştirilen en kapsamlı ve sürdürebilir kalkınma yardımı projeleri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Afganistan konusundaki sorumluluğunun giderek arttığına işaret eden Soylu, Türkiye'nin Afganistan'da bugüne kadar bin 56'ya yakın proje gerçekleştirdiğini, bu projelerde toplamda 315 milyon dolarlık bir bütçe kullandığını kaydetti.

Ticaret ve yatırım iş birliği geliştirilecek

Türk ve Afgan firmalar arasında özellikle enerji, madencilik, tekstil, inşaat, teknik müşavirlik, yapı malzemeleri, tarım, çimento ve prefabrik ürünlerinde ticaret ve yatırım iş birliğinin geliştirilmesi yönünde potansiyelin yüksek olduğunu belirten Soylu, bugün imzalanan protokol ile alınan somut kararların en kısa zamanda hayata geçirilmesinin önemli olduğuna dikkati çekti.

Soylu, birçok alanda Türkiye ve Afganistan için yeni yol haritası çizdiklerinin altını çizerek, Afganistan'ın Dünya Ticaret Örgütü ile ilişkilerini daha iyi bir noktaya taşıyabilmek için Türkiye'nin bir teknik eğitim programı düzenlemeye hazır olduğunu dile getirdi.

Alınan ortak kararlara ilişkin bilgi veren Soylu, şunları kaydetti:

"2018 sonbaharında DEİK ile Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası ve Ulusal Tedarik Kurumu katılımı ile Türkiye-Afganistan iş forumu organize edilmesine karar verilmiştir. Türk teknik müşavirlik firmaları 15-16 Nisan'da Afganistan'a yaptıkları ziyaretin tekrarını gerçekleştirecekler, bu konuda da mutabakata varıldı. Bu metnin önemli taraflarından bir tanesi de Afganistan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin ve ticaret hacminin gelişmesi için çifte vergilendirmenin kaldırılması gerekir. Bu konuda da iki taraf çifte vergilendirmenin kaldırılması konusunda mutabakata vardık ve işlemler inşallah en kısa zamanda inşallah tamamlanacak. Özellikle yatırım alanındaki gelişmelerin artırılması için kamu-özel iş birliğinin geliştirmesi ve ortak yatırım projelerinin Afganistan'da önemli bir potansiyeli olduğu vurgulanmış ve sanayi parkları, serbest bölge kurulumu konularında Afganistan ile iş birliği yapılması kararlaştırılmıştır."

Görüşmede, sivil havacılık konusunda iş birliğinin öneminin de vurgulandığını aktaran Soylu, Türk Hava Yollarının vergi sorunun çözülmesi konusunun da aktarıldığını söyledi.

Türk-Afgan Kadın Üniversitesi kurulacak

Helal sertifikaların tanınması konusunda da Afganistan tarafı ile bir görüş birliğine adım atıldığına işaret eden Soylu, "Ayrıca, Türkiye ve Afganistan'ın ortak değeri olan Afganistan Belh şehrinde doğmuş Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerinin ismiyle Türk-Afgan Kadın Üniversitesi kurulmasına karar verildi." dedi.

Şehircilik alanında da iş birliği yapılacağını dile getiren Soylu, "Maarif ve eğitim konularında, Afganistan-Türk okullarının, Türkiye Maarif Vakfına devir ve yönetimine ilişkin geçtiğimiz şubat ayında imzalanan mutabakat zaptından duyduğumuz memnuniyeti ifade ederek, "Bu zaptın bir an evvel hayata geçirilmesini de arzu ettiğimizi bir kez daha belirtmek isterim. Afganistan'da bir mesleki ve teknik eğitim merkezi inşası konusunda Afgan kardeşlerimizi destekleyeceğimizi de ifade etmek isterim." diye konuştu.

Soylu, "Afganistan-Türkiye-İran üçlü transit anlaşmasını en kısa zamanda tamamlayarak tır karneleri kullanılmak suretiyle Kabil-Tahran-İstanbul koridorunu operasyonel hale getirilmesini planlamaktayız." ifadesini kullandı.

Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Humayoon Rasaw ise Türkiye ve Afganistan arasındaki stratejik ortaklığa inandığını söyledi.

Afganistan'ın iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirilmesi konusuna kendisini adadığını belirten Rasaw, "Amacımız aramızdaki bağlantıları geliştirerek, Türkiye-Afganistan arasındaki iş birliğini geliştirmek. Özellikle Türkiye hükümeti son 15 yıl boyunca Afganistan'a çok önemli destekler verdi." dedi.

Rasaw, Kabil-Tahran-İstanbul koridorunun operasyonel hale getirilmesini çok önemsediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından Soylu ile Rasaw, Türkiye-Afganistan İkinci Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Bakanlığı Süleyman Soylu Afganistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title